1

Temat: czy router powinien tłumaczyć IPv4 na IPv6??

Witam wszystkich, dzisiaj mam problem z moją lokalną siecią.

Mam w sieci router z openwrt na pokładzie, kablem do routera podłączona jest stacja synology, która obsługuje IPv4 jak i IPv6. Na routerze mam na stałe przypisane IPv4 z nazwą hosta "synology" - i do tej pory router po każdym restarcie przyznawał przypisany adres IP stacji synology umozliwiając dostanie się do niej w sieci lokalnej po nazwie hosta.

Jednak dzisiaj musiałem zresetować router, a po resecie stacja synology otrzymała tylko IPv6, dzierżawa IPv4 nie została przyznana, przez co stacja synology była dostępna w sieci np z laptopa (obsługuje IPv6), ale z komórki już nie (komorka tylko z IPv4). Jak to działa?? Czy router nie powinien "przetłumaczyć" jakoś IPv6 tak by urządzenia starsze, obsługujące tylko IPv4 mogły dotrzeć do urządzenia z IPv6??

Swoją drogą, drugi reset routera spowodował przyznanie także IPv4, więc wszystko już działa, ale zastanawia mnie właśnie sposób działania.

2

Odp: czy router powinien tłumaczyć IPv4 na IPv6??

Sam z siebie nie, nie powinien chyba że zrobiłeś odpowiednią konfigurację. Sieć ipv4 swoją drogą, a ipv6 swoją drogą.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez 9tysiecy 2018-11-27 18:34:36)

NAS powinien otrzymać IPv4 i IPv6, ja w ogóle wyłączyłem przydzielanie IPv6 bo nie jest mi to potrzebne do niczego póki co.

4

9tysięcy w sumie jest to też jakieś rozwiązanie
Cezary - a jak ustawić router żeby tłumaczył IPv6 na IPv4 dla starszych urządzeń??

5

To nie do mnie pytanie. W ogóle nie zajmuję się ipv6.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.