1 (edytowany przez karnasw 2018-11-03 14:50:54)

Temat: WR841N V8 dioda ethernet świeci bez wpiętego kabla

Witam, mam problem z routerem WR841N V8, dioda w pierwszym porcie świeci mimo, że nie jest wpięty żaden kabel, jak robię zwarcie na pinach to przestaje migać i wtedy router się odblokowuje (bez tego router ma problemy z działaniem), po chwili jednak znowu zaczyna świecić i router się blokuje. Wylutowałem cały pasek ethernet i dioda wciąż świeci. Co mogło się zepsuć? Router był resetowany oraz wgrywany był na świeżo OpenWrt 18.06.1.

Edycja:

Zwarłem piny 2 i 3 patrząc od prawej, wyłączyłem port 1 i led lan 1 w OpenWrt. Teraz router chodzi normalnie. Co się stało niestety, nie wiem, ale przeżyję bez tego portu.

2

Odp: WR841N V8 dioda ethernet świeci bez wpiętego kabla

Przepięcie poszło i upaliło soc na tym porcie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Biorąc pod uwagę specyfikację tego routera oraz wartość, niezbyt warto więcej kombinować.

4

Prawdopodobnie jest tak jak napisał Cezary. Problem pojawił się ponoć po burzy. Wtedy mogło coś upalić. Tak czy inaczej po siłowym wyłączeniu ETH1 jest ok. Router i tak służy tylko jako repeater.

5

karnasw napisał/a:

Prawdopodobnie jest tak jak napisał Cezary. Problem pojawił się ponoć po burzy. Wtedy mogło coś upalić. Tak czy inaczej po siłowym wyłączeniu ETH1 jest ok. Router i tak służy tylko jako repeater.

Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze pobór prądu i czy główny SOC się nie przegrzewa.
Nie warto dokładać za prąd i zwiększać ryzyko pożaru smile