Temat: openwrt sdk, libncurses

Niechcący wywaliłem libncurses.so z openwrt/staging_dir/target*mips24*musl/usr/lib/libncurses.so jak z powrotem je skompilować?

2

Odp: openwrt sdk, libncurses

zainstaluj
opkg update
opkg install libncurses lub libncurses-dev

ASUS TUF AX 6000 <-> QNAP TS-473A <->Pihole<->

3 (edytowany przez solargrim 2018-11-11 19:13:06)

to nie na routerze a na maszynie roboczej, coś klikałem i niechący wywaliłem bilbioteke libncurses z katalogu sdk a potrzebuję skompilować jeden pakiet - nie chce robic make clean && make bo to potrwa zaś kilka godzin..

feeds/base/package/libs/ncurses

póki co skopiowałem sobie z routera z /overlay/upper/usr/lib/libncurses.so (ale nie działa poprawnie: zwraca undefined reference *jakas_funckcja_ncurses_np_endwin*)

oczywiście przed omyłkowym wywaleniem libncurses.so ze staging_dir aplikacja kompilowala sie poprawnie

4

Jeśli puścisz jeszcze raz make bez clean to powinno się szybko zrobić, jak tylko jedyną bibliotekę ma skompilować

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

5

make package/ncurses/{clean,compile,install} ?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez solargrim 2018-11-11 20:18:19)

samo make probowalem wczesniej i niestety bez skutku, nie tworzy tej jednej brakujacej biblioteki.

make package/ncurses/{clean/compile} dziala ale install wywala blad:

tester@terror:~/openwrt/openwrt$ make package/ncurses/clean
 make[1] package/ncurses/clean
 make[2] -C package/libs/ncurses clean

tester@terror:~/openwrt/openwrt$ make package/ncurses/compile
 make[1] package/ncurses/compile
 make[2] -C package/libs/ncurses host-compile
 make[2] -C package/libs/toolchain compile
 make[2] -C package/libs/zlib compile
 make[2] -C package/libs/ncurses compile

tester@terror:~/openwrt/openwrt$ make package/ncurses/install
 make[1] package/ncurses/install
make -r package/ncurses/install: build failed. Please re-run make with -j1 V=s to see what's going on
/home/tester/openwrt/openwrt/include/toplevel.mk:216: recipe for target 'package/ncurses/install' failed
make: *** [package/ncurses/install] Error 1

tester@terror:~/openwrt/openwrt$ make -j1 V=s package/ncurses/install
make[1]: Entering directory '/home/tester/openwrt/openwrt'
make[1]: *** No rule to make target 'package/ncurses/install'.  Stop.
make[1]: Leaving directory '/home/tester/openwrt/openwrt'
/home/tester/openwrt/openwrt/include/toplevel.mk:216: recipe for target 'package/ncurses/install' failed
make: *** [package/ncurses/install] Error 2

probowalem takze packages/libs/ncurses

wlasnie odpalilem make po kompilacji ncurses, sprobuje tak. - niestety tez nie pomoglo dalej nie ma tej bilblioteki w tym katalogu.

- skopiowałem z katalogu /home/tester/openwrt/openwrt/staging_dir/target-mips_24kc_musl/usr/lib/libncursesw.so
jako libcurses.so i poszło (kompiluje się) ale to raczej nie jest to rozwiązanie bo domyslnie przy kompilacji byl takze libncurses.so

7

Zacznijmy od tego że libncurses.so jest linkiem do libncursesw.so, które jest linkiem do libncurses.so.6  które jest linkiem do libncurses.so.6.1 Więc wystarczy zrobić ponownie linka.
Druga sprawa - clean i compile wystarczy i link i biblioteki są robione w tym katalogu. Sprawdziłem właśnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

No u mnie to nie zadziałało zrobiłem dokładnie jak mi napisałeś. Ale zrobiłem ręcznie te biblioteki i wszystko chodzi. Chociaż te skrypty powinny działać poprawnie.