1

Temat: Czy to problem z ruterem czy skrętką? (Huawei B2338-168)

Witam, posiadam wyżej wymieniony ruter Huawei B2338-168 z Play, wstawiłem ostatnio do niego kartę Orange z Modemu E3372 który łączył się z LTE 800 MHz dzięki czemu prędkości potrafiły spadać do 0,2 Mb/s... fatalny nadajnik. Obecnie antena nowego rutera skierowana jest w przeciwnym kierunku na oddalony ode mnie na ok 3,5km nadajnik miejski. Zasięg wyraźnie zmalał ale za to prędkości są w przedziałach 10-20 Mb/s ale też nie zawsze... I tu pojawia się problem. Kiedyś zgniotłem trochę skrętkę przez to izolacja pękła całkowicie, przewody trochę ponacinane ale działa jak na razie, kiedyś konieczne było nawet kilka restartów żeby ruter załapał antenę. Obecnie skrętka prawie w całości wisi na dworze i przy tym nie "traci" anteny.
Problem jest z prędkościami i chyba zasięgiem. Ruter przy słabym zasięgu tak jak na screenach poniżej zapala 2 lub 3 diody zasięgu a prędkości są w okolicach kilkunastu Mb/s.
https://imgur.com/z7AhRnt.png https://imgur.com/X9Yq6yz.png
Wstawiając te screeny zauważyłem że on się łączy z innymi nadajnikami... ale kontynuując; przy niby znacznie lepszym zasięgu zapala 1/5 zasięgu a prędkość... potrafi bywać naprawdę tragiczna, podobna do wyciąganych wcześniej ładnie poniżej 1Mb/s
https://imgur.com/1Cn3zbb.png https://imgur.com/8gBvXhJ.png
Pomaga zresetowanie urządzenia co konieczne jest niestety częściej niż raz na dobę...
Dodam że ten Ruter po LANie śle neta do mojego TL-1043 v2 i na tym jego rola się kończy. Najpierw obarczyłem winą Huaweia wyłączając w nim wszystkie firewalle no i oczywiście sieci Wi-Fi, następnie pomyślałem o skrętce. Jeśli jest uszkodzona ale działa to czy warto wymieniać? Zakładam że tak, jeśli tak to na jaką? Coś wyczytałem że są skrętki wewnętrzne i zewnętrzne do tego ekranowane i nieekranowane. W jednym z marketów Media 10m skrętka bez oznaczenia czy wew czy zew, cat 5e nieekranowana kosztuje bodajże 52zł a ekranowana 59zł. Czy takie przewody nadają się do wiszenia na dworze? I czy warto brać wersję ekranowaną?
Drugie pytanie, jeśli za te prędkości w 100% odpowiada nadajnik... ja wymusić działanie tylko na tym szybszym? W tym ruterze nie ma żadnych ustawień poza APN'ami ;/ Trochę chaotycznie ale mam nadzieję że wystarczająco zrozumiale. Tak czy owak coś z tym muszę zrobić bo przełączanie an b20 praktycznie uniemożliwia korzystanie z internetu.

2

Odp: Czy to problem z ruterem czy skrętką? (Huawei B2338-168)

5-25zł są na allegro skrętki 10m. Ładnie trzepią ludzi w tym mediamarkt. Generalnie powinieneś brać kabel przeznaczony do montażu na zewnątrz, ale w praktyce... to zależy.

Aby sprawdzić przepustowość to podłącz się bezpośrednio do Huawei innym kablem i zobaczysz.  Jeżeli nie ma w gui ustawień to sprawdź czy pasma możesz wymusić odpowiednimi programami, szukaj np. LTEWatch na forum bez-kabli.pl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Oddaj to badziewie. Kup coś normalnego. RSRP -101 to słaby wynik a -113 to jakiś żart. To nie jest internet. Sprzęt drogi, jedynie kat.4 a z tego co wiem nie ma on zysku w tym zewnętrznym modemie. Ogólnie dramat, jeszcze powiedz że minęło 14 dni albo że kupiłeś w salonie? big_smile

4

Ale w media były wyraźnie sygnowane marką Hama wink że zewnętrznych to wiem ale kabel wisi na ścianie na wysokości piętra z okna do balkonu także od samego wiszenia nic się nie powinno myślę stać. A co z ekranowaniem? Warto dopłacić?
Z przepustowością generalnie nie ma problemu o ile jest na dobrym nadajniku... ale wcześniej korzystając jeszcze z Playa ruter lubił się wieszać, lagować... ale to chyba przez WiFi dlatego teraz powyłączałem wszystko co się da.

-113 jest żartem na którym wyciągam ok 15 Mb/s... taki mamy klimat, jak by cały czas działał na tym nadajniku byłbym mega zadowolony. Co do dramatu jakim niewątpliwie jest to urządzenie to miałem je z Playa w ramach testu na rok z pakietem 50 GB płacąc przy tym 50zł przez 6 miesięcy. On ratował "dupę" gdy Orange z trudem wyciągało 0,3 Mb/s czyli... codziennie praktycznie. Po fakcie już czytałem oczywiście opinie i poza tym że łapie w miarę dobrze zasięg to ten wynalazek nie ma absolutnie żadnych innych plusów (nawet porty sieciowe jedynie 100 Mb/s big_smile).

Trochę nad tym myślałem i chyba najlepszym wyjściem jeśli nie uda mi się wymusić trybu only Band 3 będzie sprzedanie tego za ok 400zł i zakup jakiejś porządnej anteny dualnej do E3372 która będzie w stanie co najmniej taki sam zasięg zapewnić co ten ruter. Tak wstępnie to LTEWatch chyba będzie bezużyteczny...

5

Skrętkę ekranowaną należy zastosować, gdy są silne zakłócenia w jej pobliżu, a w bloku raczej takie nie występują. Sam ekran wymaga uziemienia do obudowy komputera, która też musi być uziemiona, więc samo kupno skrętki ekranowej bez odpowiedniego uziemienia zaszkodzi a nie pomoże. Lepiej skupić się na położeniu skrętki przeznaczonej na zewnątrz - nieekranownej. Otulina w zwykłej skrętce pod wpływem UV i wilgoci z czasem pokruszy się i będziesz miał gołe przewody.

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

6

Zdecydowanie sprzedaż tego i zakup 2xATK-504 da lepsze efekty niż to coś.

7

Nie chodzi o blok tylko o dom jednorodzinny, zakłóceń raczej nie ma także w sumie wszystko jasne. Sam kabel wisi na stronie północnej także ewentualnie kwestia UV w znacznym stopniu odpada. Ale do przemyślenia w takim razie.

O ATK-504 zdążyłem poczytać tylko że 3 stówki... niemało. Czegoś fajnego tańszego nie ma? big_smile coś brakuje w necie tematów z polecanymi antenami jak np. tu na forum jest temat z polecanymi ruterami... coś bym celował w okolice 100zł.

8

Dobra antena z 200 z kosztuje. Zobacz sobie Cybertech dual 1800-2600.