1 (edytowany przez solargrim 2018-11-06 21:50:17)

Temat: opkg gdzie trzyma pobrane pakiety?

Miałem ok 2M wolnej przestrzeni. Coś pobierałem/instalowałem przez opkg i przerwało instalację bo nie było wolnego miejsca. Najlepsze jest to, że zżarło całe wolne miejsce a na dodatek nie ma tych pakietów które niby 'zainstalowało'.

Teraz dostaję komunikat po reboocie ->
Your JFFS2-partition seems full and overlayfs is mounted read-only.
Please try to remove files from /overlay/upper/... and reboot

Gdzie szukać tych pakietów z opkg? w /tmp/opkg-*?

przykładowo:

root@OpenWrt:/overlay/upper/usr/bin# opkg remove irssi
No packages removed.

root@OpenWrt:/overlay/upper/usr/bin# du -sh irssi
320.0K  irssi

2

Odp: opkg gdzie trzyma pobrane pakiety?

Bo w pakietach są pliki które lądują na filesystemie, a na końcu zapisywana jest informacja o tym że zainstalowany został pakiet. Jeżeli coś się wykrzaczy w trakcie (np. zabraknie miejsca) to pliki zostają a informacji o pakiecie nie ma bo się nie nie zapisała. 
Teraz to np. musisz rozpakować paczkę, zobaczyć jakie pliki w niej są i skasować je ręcznie z filesystemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez solargrim 2018-11-06 22:06:10)

Tylko, ze ten pakiet z tego co pamietam mial troche zaleznosci (*irssi*) jak sprawdzic teraz jakie to byly zaleznosci? sama binarke usunalem ale reszty jest jeszcze sporo. Depends: libc, glib2, libncurses, libpthread, libopenssl

znowu glib2 -> Depends: libc, zlib, libpthread, libffi, libattr

4

opkg info irssi

pokaże zależności tego pakietu. Na tych zależnościach też robisz opkg info, i jeżeli go jawnie nie zainstalowałeś to też je usuwasz. I tak z każdym pakietem.

5 (edytowany przez solargrim 2018-11-06 22:14:33)

Rozumiem. Czyli smialo moge je stad usuwac?

root@OpenWrt:/overlay/upper/usr/lib# ls
libattr.so                  libformw.so.6               libgobject-2.0.so           libmount.so.1               libuuid.so
libattr.so.1                libformw.so.6.1             libgobject-2.0.so.0         libmount.so.1.1.0           libuuid.so.1
libattr.so.1.1.2448         libgio-2.0.so               libgobject-2.0.so.0.5800.1  libncurses.so               libuuid.so.1.3.0
libblkid.so                 libgio-2.0.so.0             libgthread-2.0.so           libncursesw.so              libz.so
libblkid.so.1               libgio-2.0.so.0.5800.1      libgthread-2.0.so.0         libncursesw.so.6            libz.so.1
libblkid.so.1.1.0           libglib-2.0.so              libgthread-2.0.so.0.5800.1  libncursesw.so.6.1          libz.so.1.2.11
libcrypto.so.1.0.0          libglib-2.0.so.0            libmenu.so                  libpanel.so                 opkg
libffi.so.6                 libglib-2.0.so.0.5800.1     libmenuw.so                 libpanelw.so
libffi.so.6.0.4             libgmodule-2.0.so           libmenuw.so.6               libpanelw.so.6
libform.so                  libgmodule-2.0.so.0         libmenuw.so.6.1             libpanelw.so.6.1
libformw.so                 libgmodule-2.0.so.0.5800.1  libmount.so                 libssl.so.1.0.0

Czy jeszcze z innego miejsca? Odzyskałem niecałe 800K jeszcze trochę brakuje

Bez sensu, że opkg nie sprawdza ilosci miejsca przed instalacja (domyslnie). Totalnie jest to bez sensu pozniej roba sie dziwne problemy.

6

opkg nie sprawdza wielkości zależności. Nie potrafi tego.

Całe /overlay masz do przejrzenia, nie tylko /usr/lib. A usuwać normanie z systemu plików, nie z /overlay.

7 (edytowany przez solargrim 2018-11-06 22:27:19)

w /overlay praktycznie tylko lib zajmuje miejsce. Reszta już jest pusta. Udało się odzyskać 1.3M powinno już być dobrze.
Pytanie czy moge smialo usunac libcrypto.so.1.0.0 ? irssi -> depends: libopenssl
pytanie teraz ktory pakiet wymaga libopenssl do działania, generalnie mam wszystko domyslnie skonfigurowane.

8

Proste - usuwasz, jak coś nie działa w systemie to znaczy że był potrzebny...

9

Taa wink Niech zostanie jak jest.

10

solargrim napisał/a:

generalnie mam wszystko domyslnie skonfigurowane.

To po co się bawić w usuwanie czegośtam. Zapisz sobie konfigurację.Zrób firstboota. Przywróć i tyle.
Albo wylistuj sobie pliki po dacie i godzinie to będziesz wiedział, które Ci się wtedy zapisały i je skasuj.

11

zapisałęm konfigi i dałem factory reset. Najszybciej.