1

Temat: OpenWRT x86 OpenVPN problem.

Witam forumowiczów.
Zainstalowałem OpenWrt na zwykłym PC i mam problem z konfiguracją OpenVPN.
Problem mam już na samym początku. Wszystkie tutoriale poazuja jak generować certyfikaty a ja nie mam takich komend w ogóle. Zainstalowałem openvpn openvpn-easy-rsa ale nie mam np czegoś takiego jak clear-all, w katalogu /etc/easy-rsa mam plik vars ale on nie pobiera mi z niego wartości. W /etc/easy-rsa nie mam folderu keys tylko pki. Zupełnie wszystko jest inaczej. Czego to może być wina ?.

2

Odp: OpenWRT x86 OpenVPN problem.

Tego że nie czytasz moich poradników. http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun … ertyfikatw opisane jest i dla starszej wersji i dla nowszej wersji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Przepraszam. Fakt zabieram się dalej za konfigurację.

4 (edytowany przez KowaI 2018-10-31 20:41:50)

OK już sobie chyba z tym poradziłem. Tera mam pytanie. Bo VPN musi być w trybie bridge. Czy w opcji server_bridge ten pierwszy adres to musi być taki sam jak br-lan ?. I czy w konfigu network w lini ifname dodać tap0 ?. I czy w przypadku bridge protokół musi być TCP ?.

5

Na to też mam poradnik: http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpn

Tyle że w nim opisywane jest hasło ale nie certyfikaty, ale z tym to chyba sobie poradzisz bo to tylko do zmiany jest kilka opcji.

Jesteś pewien że koniecznie potrzebujesz tap a nie tun?

6

Tak. Mam kamerę którą producent już porzucił i nie można się połączyć z nią przez chmurę producenta. Aplikacja na telefonie nie ma możliwości dodania kamery po adresie IP tylko wyszukuje sam, prawdopodobnie po MAC adresie i do tego potrzebny jest bridge. Na komputerze ta aplikacja ma taka możliwość i jak zrobiłem zwykłego VPN-a po PPTP to na komputerze mi to działało ale ja potrzebuje na komórce.

7

Może po prostu inną aplikację użyjesz? Np. Tiny cam albo IP Cam Viewer?

8

VPN po pptp na komórce też zrobisz.

9

Tak zrobiłem PPTP, ale kamery nie widział. Pingował ją ale aplikacja nie widziała. Innej aplikacji nie znalazłem na telefon, bo ta kamera to nie taka zwykła kamera IP. Nie ma żadnego panelu do zarządzania przez www. Łączy się tylko na porcie 5000 nie wiem nawet jaki to protokół.

10

OK już z tym OpenVPN-em sobie poradziłem. Tylko mam takie pytanie przy przeładowywaniu firewall wywala mi taki komunikat:
Warning: Unable to locate ipset utility, disabling ipset.
Przy próbie doinstalowania ipset-a wywala mi coś takiego:
Collected errors:
* satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for ipset:
*      kernel (= 4.14.63-1-67b897e79861d89c01af0fcee8f0f7e6) *         kernel (= 4.14.63-1-67b897e79861d89c01af0fcee8f0f7e6) *
* opkg_install_cmd: Cannot install package ipset.
Nie wiem gdzie leży błąd.

11

Tym z firewalla się nie przejmuj. Jak nie ma ipset to go nie wykorzystuje.

Do do komunikatu błędu - moduły masz instalować z tego samego źródła skąd masz obraz. Jeżeli to jest wersja rozwojowa to zrób upgrade i natychmiast instaluj wszystkie wymagane moduły, bo za chwilę mogą już się zmienić.

12

Ja sam kompilowałem. Według twoje poradnika. Więc źródła pobrał sobie z internetu sam.

13

Ale zamiast również skompilować i zainstalować moduły swoje to chcesz żeby pobierał z repo openwrt. Tak się nie da.

Masz zainstalować swoje.

14

Ja to robiłem pierwszy raz. Jak mam to zrobić ?. Ja w konfiguracji nic nie ustawiałem jako moduł tylko wszystko dołączyłem do kernela.

15

Chcesz zainstalować ipset. Robisz więc opkg info ipset zobaczysz w depends od czego zależy. Na nich też robisz opkg info. W pewnym momencie zobaczysz pakiety kmod-* które właśnie chce zainstalować. Więc albo kompilujesz obraz z tymi kmodami wkompilowanymi w obraz albo kompiluje je jako paczki i instalujesz ręcznie przez opkg, przed instalacją ipseta.

Albo skompiluj wszystkie możliwe moduły i zrób z tego własne repo gdzieś na serwerze lub lokalnie i zmień /etc/opkg/distfeeds.conf żeby wskazywały na twoje repo z kmodami.

16

OK to idę próbować.