Temat: Czy komputer x86 da wystarczającą ilość prądu modemowi USB?

Mówię o komputerach typu NUC czyli mini komputerkach z procesorami Atom i kilkoma portami USB2.0 i 3.0.

Czy gdy podłączę do takiego komputerka modem USB np. E3276 albo jakiś inny to czy będzie on działał w pełni stabilnie pod OpenWRT? A może i tak będzie potrzebował dodatkowego zewnętrznie zasilanego huba USB jak zwykłe routery?

2

Odp: Czy komputer x86 da wystarczającą ilość prądu modemowi USB?

Zależy oczywiście od komputera. Ale zwykłe nie mają one jakiś specjalnych ograniczeń prądowych np. na 0.5A.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez macarooni 2018-10-27 11:26:46)

Np. Zotac Zbox CI323 nano.

Cezary napisał/a:

Zależy oczywiście od komputera.

Więc co w komputerze będzie na to wpływało, innymi słowy - czego mam szukać, jak to sprawdzić? Jest to absolutnie niezbędne dla mnie.

A nie jest tak, że te porty działają według specyfikacji USB czyli np. USB 2.0 da takiemu modemowi prąd 0.5A i nie więcej, USB 3.0 0.9A i nic więcej?

4

W specyfikacji producenta szukaj. Jak nie to ma to się zapytaj wsparcia technicznego. Jeżeli trzyma się reguł to będzie 0.5A, jeżeli ma to głębokim poważaniu to 5V jest bezpośrednio do zasilacza podpięte i tyle.

5

A ile ma być tego prądu, żeby to działało tak jak chcę?

6

Tyle ile modem potrzebuje. Dziwne pytanie zadałeś, bo skąd ma ktoś wiedzieć ile u ciebie będzie chciał prądu?

Powiedzmy do 2A.

7

Mogę kupić jakikolwiek modem, co to za problem. To co mnie interesuje to w pełni stabilne działanie. Mam w szafie E3276s-150 bez hilink, mogę też kupić np. E3372 non-hilink czy cokolwiek innego.

8

E3276 się grzeje straszliwie. E3372 już lepszy. I w hilinku, żebyś miał wszystkie problemy z głowy.

9

tom3636 napisał/a:

Wg specyfikacji USB 2.0 daje prąd 0,5A, USB 3.0 0,9. Maksymalny prąd jaki bierze e3372 to 0,72A. Jak wepniesz co coś w port 3.0 to powinno być OK. A jak nie to dokup: https://www.ebay.com/itm/USB-2-0-Female … rk:14:pf:0

Niekoniecznie, zależy od implementacji - widziałem płyty, które przy urządzeniach USB 2.0 w gnieździe 3.0 dawały maksymalnie 500 mA, a limit prądu był zwiększany tylko dla urządzeń 3.0. Zresztą, sam standard definiuje negocjację poboru prądu choć większość urządzeń podchodzi do tego na zasadzie "na początku mało, potem ile fabryka daje".

10 (edytowany przez macarooni 2018-11-27 11:32:50)

Czyli mogę być pewien, że 0.9A wystarczy w zupełności modemowi E3372 co by się nie działo, a dla E3276 to będzie za mało?

Potwierdziłem u producentów, że max to 0.9A na portach USB 3, również dla urządzeń USB 2.

11

Nie, nie możesz być pewien. Jak go pozbawisz anten i nakryjesz metalową miską to może więcej brać. Sprawdzałem pewnego czasu jak mi się nudziło.