51

Odp: Streaming obrazu z tunera SAT przez internet.

witam wszystkich
mam bardzo gorącą prośbę :
jak wypuścić  dreamboxa na zewnątrz .
mam funboxa 2.0 i dreamboxa 800 hd se
internet 10 giga. jestem laikiem i bardzo proszę o podpowiedz jak to zrobić . dziękuje.

52

Pomyliłeś chyba fora. Gdzie tam masz openwrt?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

@Cezary ma rację ale jako, że było to już opisywane w tym wątku K L I K

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

54 (edytowany przez Tsubasa 2019-02-03 12:24:54)

Hej wszystkim.

Zrobiłem dzięki Waszym opisom stream. Wcześniej się tym nie bawiłem bo NBOX nie zachęcał mnie do tego... NOwy tuner już zachęcił

Na ios wszystko działa. Po LTE rożnie

Mam dwa pytania:

1. Czy da się gdzieś zmienić jakość streamu, żeby nie cieło ?
Choć jak sprawdzilem na traffic monitor na ruterze, to upload na ruterze mam taki sam, ok. 500kbps.
Poprawka: na HD ok 1Mbps upload i gdy ktos sie wbija z innego stacjonarnego netu to nie tnie
Ale HD tnie jednak.

2. Do tej pory po LANie  ogladałem normalnie przez www i plik ze streamem się odpalał w VLC. Teraz gdy wejde z zewnątrz i pobiore plik streamu nie da rady go otworzyć. Przynajmniej u mnie na macbooku.
Czy coś muszę dokonfigurować  w VLC ? czy np muszę jakąś dedykowaną aplikacje.?

Pozdrawiam
RL

55

wszystko zależy od  szybkości łącza  oraz od procesora  ale przede wszystkim od szybkosci łacza  - wysyłanie  na serwerze  oraz  pobieranie na kliencie   . Na nowoczesnych tunerach wielordzeniowych dodatkowo masz transkodowanie w locie .  Po lte działa w zaleznosci gdzie masz nadajnik  . Temat generalnie odbiega od openwrt  raczej szukaj na forach sat .

56

ad2014 napisał/a:

wszystko zależy od  szybkości łącza  oraz od procesora  ale przede wszystkim od szybkosci łacza  - wysyłanie  na serwerze  oraz  pobieranie na kliencie   . Na nowoczesnych tunerach wielordzeniowych dodatkowo masz transkodowanie w locie .  Po lte działa w zaleznosci gdzie masz nadajnik  . Temat generalnie odbiega od openwrt  raczej szukaj na forach sat .

Jeżeli masz wystarczająco mocny tuner to spróbuj uruchomić transcoding. Zmniejszy to zapotrzebowanie na pasmo ale równocześnie pogorszy jakość obrazu.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH