Odp: Webcam problem
Ale po co? Przecież zrobisz to samo co teraz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Webcam problem
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ale po co? Przecież zrobisz to samo co teraz.
więc jak mógłbym to naprawić?
W /proc/bus/usb/devices zobacz czy jakiś driver obsługuje kamerę. i czy video-core masz zainstalowane, w takiej wersji jak kernel jest.
dzięki za pomoc, kamerka juz działa
aktualizowałem gargoyle i zagadała jak powinna. Mam jeszcze kilka problemów:
1) Kamerka Trust WB-3200G, działa mi tylko bezpośrednio pod routherem, a podłączona do aktywnego huba, tylko czasem mignie obrazem, ale w większości przypadków nie działa. Chciałbym aby obraz z kamery był zapisywany najlepiej na nośniku podpiętym pod huba i zależy mi na uruchomieniu jednocześnie kamery i np pendrieva na routherze. Czy macie na to jakiś pomysł? Jak mógłbym skompilować własne drivery do kamerki, bo mam jeszcze nowszą Media Tech MT4016 i z nią motion nie współpracuje.
2) Jakie jest inne rozwiązanie oprócz motion, tak abym mógł uzyskac obraz z kamerki przez strone www ?
3) Co zrobić, aby po każdym uruchomieniu routhera nie trzeba było uruchamiać kamerki poleceniem w putty "motion" ? Chciałbym aby to działo sie z automatu, przy każdym podłączeniu kamerki, lub uruchomieniu routhera z podłączoną kamerką, np po zaniku napięcia.
4) Czy jest jakiś łatwy sposób na sprawdzenie jakie drivery obsługują daną kamerke, tak abym nie musiał wgrywać wszystkich.
W /proc/bus/usb/devices zobacz czy jakiś driver obsługuje kamerę. i czy video-core masz zainstalowane, w takiej wersji jak kernel jest.
właśnie przed chwilą sprawdzałem /proc/bus/usb/devices i mam tam pusto w tym edytorze, a kamerka Trust działa. Tak powinno być?
Nie w edytorze, tak zawsze bedzie pusty. Zwykłe cat zrób na tym pliku (ot taka właściwość tego wirtualnego filesystemu).
1. W większości przypadków kamery nie chcą przez huba działać. Zdarza się, ale nieczęsto.
2. Pod linuksa dość dużo problem z tym że to na openwrt chciało ruszyć i MB przestrzeni nie potrzebowało. Można z ffmpeg pokombinować - odczytywać obraz z /dev/video a wysylać jako flv czyli mnieć podobnie jak yt robi, tyle że live.
3. dodaj sobie do /etc/rc.local, jako normalne uruchomienie programu
4. Poszukać na internecie/źródlach driverów. Jak masz normalnego linuksa to możesz zrobić modinfo nazwa_modułu to się przyzna jaki vid/pid obsługuje.
a co konkretnie powinienem wpisać w /etc/rc.local, bo nie bardzo wiem... Dodam też że u mnie kamerka Trust czasem działa z hubem aktywnym, ale jak podepnę więcej urządzeń pod niego. Takie dziwne zjawisko
a czasem jak połącze kamerke do huba ale w trybie pasywny i dołącze zasilacz, to kamerka się wyłańcza w tym momencie
Jednym słowem problem, żeby zrealizować kamerke + zapis np. zdjęc na pendrivie.
A jak uruchamiasz motion? motion. No to to wpisz w tego. Tylko zmień w konfigruacji żeby jako demon chodził.
Chciałem tak wpisać, ale wydawało mi się to zbyt banalne. Dzięki juz działa tak jak potrzebowałem.
wracając do mojej kamerki...
1. Czy da się odczytywać z niej obraz przez IE ? bo jak sie chce łączyć to mi wyskakuje jakiś plik do ściągania, lub znajdywania. W innej przeglądarce (Firefox) działa normalnie i pokazuje obraz. Zależy mi na odczycie obrazu przez IE, ponieważ programik napisany w C++ nie działa na Firefox tylko na IE, a za bardzo nie wiem jak w C++ zmienić, aby korzystał z Firefox.
2. Jak uzyskać adres URL obrazu z kamerki? co konkretnie na co musiałbym zmienić w motion.conf?
To już kwestia motion żeby dokładnie poinformował ie co przesyła. Poszukaj na witrynie projektu, może ktoś zgłosił coś takiego.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Webcam problem
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc