1

Temat: TL-WDR4300 wydajność WAN

Witam,

Mam problem z szybkością działania WAN poprzez router TP-Link TL-WDR4300 - oprogramowanie OpenWrt Barrier Breaker 14.07 / LuCI Trunk (0.12+svn-r10530)

Sygnał idzie z modemu kablowego, kiedy podepnę modem bezpośrednio do kompa, mam obiecane 250Mb/s kiedy sygnał idzie przez router tym samym kablem prędkość spada do 160Mb/s.

Zmieniałem też kabel pomiędzy modemem i routerem, nadal to samo.

Czy router nie wyrabia? Czy może kwestia ustawień jakaś Quota się załącza czy coś? Generalnie nie konfigurowałem nic takiego, jednak może jest zaszyte w tym firmware.

2 (edytowany przez Cezary 2018-10-10 20:30:10)

Odp: TL-WDR4300 wydajność WAN

Zmień oprogramowanie na moje lede, zainstaluj moduły od fastpatha: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16128

Używasz starożytnej wersji którą już dawno powinieneś zaktualizować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak można do tej pory mieć Barrier Breaker...

4

Cezary napisał/a:

Zmień oprogramowanie na moje lede, zainstaluj moduły od fastpatha: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16128

Podałeś linka do TP-LINK TL-WR1043ND v1
Będzie ten firmware działał z TL-WDR4300 ?

5

Nie, podałem opis do fastpatha który testowałem na 1043, żadnego linku do firmware 1043 tam nie ma.  A na końcu tego opisu masz sposób instalacji modułów.

Firmware masz sobie pobrać oddzielnie, oczywiście do swojego routera. Moje lede, nie inne.

6

No dobra to podpowiedz proszę gdzie znajdę Twoje najnowsze LEDE do tego modelu

7

as80 napisał/a:

No dobra to podpowiedz proszę gdzie znajdę Twoje najnowsze LEDE do tego modelu

Ehh, linki masz na eko.one.pl, link masz też w tym opisie który podałem. Czytaj...

8

Czyli ten plik? luci-17.01-snapshot-r3948-5886a5060a-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin

9

Tak, jeżeli chcesz obraz z luci. Pamiętaj że musisz zrobić koniecznie bez zachowania konfiguracji i nie wczytywać później backupu. Za duża różna wersji jest.

10

Jasne, dzięki wielkie za pomoc, dam znać co z tego wyszło.

11 (edytowany przez korni007 2018-10-10 21:58:09)

Cezary napisał/a:

Ze tak z ciekawości zapytam - dlaczego polecasz LEDE? Najnowsze jest przecież openwrt 18.06, a to to samo co LEDE. Sam nawet kompilujesz 18.06..
Bo teraz zaczynam się zastanawiac - skoro team LEDE i openwrt się połączyly, co zaowocowało wersja 18.06 to czemu dużo. Ludzi siedzi wciąż na LEDE, i czemu ty je polecasz? Nowe. Openwrt jest gorsze/niestabilne?
Pytanie z czystej ciekawości

12 (edytowany przez Cezary 2018-10-10 22:34:00)

W 18.06 nie ma jeszcze fastpatha dla ar71xx. W 19.01 będzie odpowiednik tego. Jeżeli chcesz wydajność i fastpatha dla ar71xx to na chwilę obecną musisz siedzieć na lede.

13

Witam,
Dziś zmieniłem firmware na LEDE od Cezarego i jestem w pełni zadowolony jeśli chodzi o prędkość. Już po samej zmianie na lede prędkość taka sama jak na samym modemie bez routera, czyli 250Mb/s. Dla pewności dodałem też mody: kmod-fast-classifier, kmod-shortcut-fe 
Nie muszę kupować routera za 600zł

Dziękuję za pomoc
Temat do zamknięcia.

14

Ewentualnie możesz spróbować tego: https://forum.openwrt.org/t/ath79-build … ding/15897

działa świetnie już od 2 miesięcy na moim wdr4300