1 (edytowany przez korni007 2018-10-09 16:41:42)

Temat: ZyXEL NBG6716 łączy tylko na 2,4ghz

Witam panowie,
właśnie przed chwilą wpadł w moje ręce ZyXEL NBG6716.
Super sprzęt,trafiła mi się wersja z 256mb flash big_smile
Ale do sedna - mam problem z łączeniem kanałow (lub jakkolwiek to nazwać?) sieci wifi.
Oba radia są skonfigurowane tak samo tzn. - to samo SSID i hasło.
W momencie kiedy podłączam się telefonem (Xiaomi Mi6) widzę w LuCi że podłączył się i pod 2,4 i po 5ghz. Ale cały ruch leci po 2,4ghz,a na 5ghz w aktualnej przepustowości wisi cały czas 6mb/s, i po kilku sekundach znika.
tak to wygląda:
https://i.imgur.com/m1ui4FO.png
a za chwilę tak:
https://i.imgur.com/Y88OJmb.png
Nie wiem niestety co dalej.Czy jeżeli ustawiłem te same SSID i Hasło to wszystko będzie ok? W poprzednim syfie od operatora wiem, że było coś takiego jak  łączenie kanałów i wtedy właśnie w telefonie obok SSId pokazywało się logo 2.4/5ghz , i cały ruch leciał przez 5ghz. W tym przypadku logo też się pokazuje,ale ruch leci po 2,4ghz.
Da się zrobić tak,by telefon swobodnie się przełączał,czy muszę na chama ustawić mu radio?

Obraz najnowszy od kolegi @Cezary

P.S - szukam jeszcze jakiegoś modułu do LuCi na rysowanie statystyk (najlepiej rrdtoolem - fajne infografiki ma)

2

Odp: ZyXEL NBG6716 łączy tylko na 2,4ghz

luci-app-statistics.

Ustaw oba tak samo, albo ustaw inne ssid, wtedy ty będziesz wybierał do czego mają się łączyć. OpenWrt nie ma band steeringu, więc nie będzie przerzucał automatycznie na 5GHz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zrobiłem mu reboot i złapał 5ghz, także chyba problem z głowy. A czy band steering jest w planach /wydaniach trunk?

I jeszcze jedno pytanie - jak wyłączyć całkowicie ipv6?

Sprawdzę ten app-statistics.

4

Nikt jeszcze się za to nie zabrał, więc czy i kiedy będzie tego nikt nie wie.

Najszybciej - odinstaluj wszystko z ipv6 w nazwie. Których bibliotek się nie da.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.