Temat: Automatyka domowa - sterowanie ogrzewaniem

Witam.
Sporo osób na forum wdrażało w swoich domach różnego rodzaju automatykę więc chciałbym prosić o porady.
Chciałbym sterować ogrzewaniem w swoim mieszkaniu. Mam kocioł gazowy i standardowe grzejniki z podłączeniem dolnym. W grzejnikach wkładki termostatyczne. Termostatów na razie brak. Dwa najważniejsze założenia:
1. Każde pomieszczenie sterowane osobno ( różne godziny i temperatury )
2. Kocioł również ma być sterowany ( ma załączać się tylko wtedy gdy spadnie temperatura w którymś z pomieszczeń )
3. Głowice termostatyczne i przekaźnik kotła muszą komunikować się bezprzewodowo
4. Dostęp zdalny najlepiej za pośrednictwem aplikacji mobilnej na androida.

Do powyższych celów na pewno świetnie sprawdzi się Danfoss Link. Niestety jest to zamknięty system i nie da się go w przyszłości rozbudować o możliwość sterowania roletami, oświetleniem czy czujnikami ruchu/monitoringiem.

Co macie u siebie i co polecacie? Czy wybrać urządzenia w standardzie z-wave czy może tańsze głowice którymi można sterować np. przez bluetooth?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

2

Odp: Automatyka domowa - sterowanie ogrzewaniem

To wszystko zależy co potrafisz. Jeśli szukasz rozwiązania gotowego, głowice Danfoss są ok. Gdzieś widziałem że można je podłączyć do domoticza.  U mnie postawiłem na rozwiązania DIY. Domoticz siedzi na routerze i łączy wszystko do kupy. Sterowanie ogrzewaniem za pomocą bramki opentherm. Temperatura, wilgotność, ciśnienie mierzę czujnikami własnej konstrukcji projektu mysensors. Bramka rflink 433mhz do sterowania gniazdkami itp.

3

Tak z ciekawosci: opentherm do jakiego pieca masz ?

4 (edytowany przez Gruberek 2018-10-03 11:16:10)

Najbardziej mi zależy na sterowaniu każdego pomieszczenia osobno. Czujniki i przekaźniki mogą być własnej konstrukcji. Głowice przy grzejnikach muszą być bezprzewodowe z zasilaniem bateryjnym więc chcę postawić na gotowe rozwiązanie. Znalazłem w dobrej cenie (40€) głowice Eurotronic Spirit Z-Wave Plus i nad nimi się zastanawiam. Czy jest coś tańszego co będzie bezproblemowo współpracowało z Domoticz?

5

Opentherm do pieca Dietrich mcr3.

Gruberek. A jak masz zrobiona instalację CO? Jeśli masz na listwie rozdzielczej każdy osobny obieg to zrobiłbym siłownik na każdy obieg.

6

Nie mam osobnych obiegów. Instalacja w mieszkaniu więc nie było takiej potrzeby. 5 grzejników + 2 w łazience. Te w łazience będą na zwykłych termostatach + czujnik temperatury. Łazienka ma być najcieplejszym pomieszczeniem więc jakoś powinno to działać. Do wysterowania zostaje 5 grzejników ( 4 pokoje + kuchnia ).

7

Też podchodziłem a w zasadzie dalej rozwijam po podobne tematy i doszedłem do wniosku że na ESPXXXX z mojego punktu widzenia prościej. Wiele osób to robi przez co jest duże wsparcie. W zasadzie korzystam tylko z gotowych rozwiązań które głównie są tutaj https://www.supla.org/pl/

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

8 (edytowany przez talm 2022-02-28 11:24:09)

Witam, w kwestii instalacji pod inteligentny dom jest zielony, aczkolwiek o prądzie jakieś pojęcie mam. Mam aktualnie taką sytuację, że cierpię na chroniczny brak czasu. Do nowo budowanego domu za sekundę wchodzi elektryk, a chwilę po nim tynkarz. Niestety, bardzo nad tym ubolewam ale nie mam czasu teraz zgłębić tematu i w pełni świadomie zaprojektować taką instalację. Nie wiem gdzie i jakie rozwiązania chciałbym mieć zastosowane. Nie chciałbym też żałować całe życie że nie zrobiłem nic. Potrzebuję porady jak maksymalnie uprościć sprawę. Czy dobrym pomysłem jest ułożenie skrętki do każdego punktu elektrycznego i sprowadzenia jej do garażu gdzie planowana jest rozdzielnia?
https://www.sabur.com.pl/sterowanie-osw … m-z-e-line

Zależy mi tutaj szczegónie na automatyce sterowania oświetleniem.

9

talm napisał/a:

Czy dobrym pomysłem jest ułożenie skrętki do każdego punktu elektrycznego i sprowadzenia jej do garażu gdzie planowana jest rozdzielnia?

Spotykałem takie rozwiązania stosowane przez ludzi na forum supla. Jednak osobiście nie wypowiem się jak to się sprawdza bo jeszcze tego nie wdrożyłem. Miałem podobny dylemat jak Ty. Z tym że podszedłem trochę inaczej. Prawie całą instalację mam w rurach elektroinstalacyjnych pcv fi=28mm. Rury są położone w pionie i od strychu mam do nich pełny dostęp. Przez co mogę przeciągać co chce i kiedy chcę. Wszystko robiłem sam, jak i wiele innych rzeczy, masakra ile pracy. Dużo jeszcze mam nie pokończone. Automatyka działa tylko testowo na biurku.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

10 (edytowany przez kofec 2022-02-01 13:22:43)

Ja zrobiłem tak jak piszesz i teraz zrobiłbym inaczej. Mam obecnie wszystko sprowadzone albo do piwnicy albo na poddasze.
Daje to ogrom poprowadzonych kabli.
Teraz zrobiłbym jakoś tak:
Zrobiłbym skrzyneczkę w każdym pomieszczeniu - za szafa (w szafie wnękowej), za jakimś meblem.
I tam umieścił ESP8266 (wifi) lub jakieś ARDUINO(i komunikacja po RS485) i z niej rozciągnął po pomieszczeniu co tam już potrzebujesz. Ja mam czujnik temperatury w włączniku oświetlenia. Przekaźniki do gniazdek. Ale można kontaktrony do okien i drzwi.
Pociągnął po dwie skrętki do każdego pomieszczenia i zasilanie 230V  - do tej skrzyneczki.
Daje to spora elastyczność.
Mam jeszcze jeden większy zasilacz 12V z bateria. Wykorzystując PoE zasilam z niego routery i raspberry Pi wszystkim zarządza Domoticz. Z ciekawszych projektow polecam: MySensors, Domoticz, Tasmota

11

@kofec. Może i proponowane przez Ciebie rozwiązanie nie jest głupie.
Rozwiązań zapewne jest wiele. Kolega wszystko co związane z automatyką pociągnął centralnymi korytkami w podłodze (we wylewce). Pytanie ile zasobów jesteśmy w stanie na to poświęcić z rozpierduchą włącznie. Powiedzmy że wskazane jest aby zastosowane rozwiązanie umożliwiało modyfikację. Trudno jest wszystko z góry przewidzieć, co chcemy i gdzie chcemy. Nawet powiem że jest to niemożliwe. Ponieważ automatyka, potrzeby i nasze umiejętności się rozwijają przez co powstają zastosowania o których w ogóle nie myśleliśmy. Trochę z innej beczki, w łazience, przyłącza wodnokanalizacyjne od pralki oraz zasilanie prądem pralki przerabiałem 2 razy yikes. Ostatnim razem, bo się urodziła nowa wizja aby pralka stała na koszu na pranie.
Ja poszedłem w stronę supla, bo wsparcie wydaje mi się spore. Zmierzam aby używać jak najmniej wifi z różnych względów. Supla również daje możliwość komunikacji po RS485 oraz ESP32 + LAN8720. Choć to nie są to tak popularne rozwiązania jak wifi. Innych rozwiązań nie krytykuje.