1

Temat: Alarm oparty na motion

Ostatnio ktoś próbował włamać się do mojego mieszkania. Gość był na tyle bezczelny, że o 14 godzinie zaczął grzebać mi w zamku, jakby  wchodził do siebie. Na szczęście byłem akurat w domu i jak tylko powiedziałem, że dzwonie na policję, zaczął coś ściemniać że pomylił piętra i w końcu wybiegł z bloku.
Pomyślałem żeby zrobić alarm oparty na pogramie motion. Mam małą kamerkę wyciągniętą z laptopa. Dolutowałem kabel usb i mógłbym ją umieścić nad drzwiami. Zainstalowałem już sterowniki na routerze i działa bez problemu. Z konfiguracją motion też jakoś sobie poradzę, tylko nie wiem jak zrobić, żeby router wysyłał powiadomienie na telefon. Czy to w formie smsa, czy za pomocą jakiejś aplikacji, bo w sumie zawsze mam neta w komórce. Może ktoś robił coś podobnego lub ma pomysł jak to rozwiązać?

2

Odp: Alarm oparty na motion

Generalnie o powiadomieniach masz na eko.one.pl

W motion możesz ustawić opcję on_motion_detected więc możesz tam sobie ustawić wykonanie skryptu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Myślałem może o zastosowaniu modułudu sim800l, bo mam akurat taki razem z innymi zabawkami do arduino, ale chyba za bardzo kombinuje. Pewnie jest jakaś prostsza metoda, abym dostał powiadomienie na telefon, w razie wykrycia ruchu.

4

Np.  Modem USB i smstools mogą się do tego nadać.

5

Przeciez napisałem ci. masz motion, dodaj opcję do konfiga: on_motion_detected /usr/bin/ojojoj.sh

Robisz skrypt /usr/bin/ojojoj.sh

touch /usr/bin/ojojoj.sh
chmod 777 /usr/bin/ojojoj.sh

A w nim umieszczasz co tam ma być, np.

#!/bin/sh
mailsend -smtp smtp.gmail.com -port 587 -auth -user XXX -pass YYY -starttls -f XXX@gmail.com -name "test" -t xxxx@xxxxl -sub "UWAGA" -M "Aghr! coś sie rusza!"

Po uprzedniej instalacji np. mailsend

może być mejl, może być pushbullet, może być sms, trzeba by zobaczyć jak obecnie jest np. z twitterem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Dzięki Cezary o coś takiego mi chodziło. Jak wrócę do domu to będę działał.