Temat: Gargoyle + OpenVPN Client do jednego urządzenia?

Witam.
Nie wiem jak się do tego zabrać.
1. Wykupiłem sobie dostęp do VPN w CyberGhost. Powiedzcie mi czy idzie w jakiś sposób ustawić na Tp-Link WDR3600 (Gargoyle) żeby cały ruch z VPNa przekierować tylko do jednego urządzenia (jedno IP)?
Możecie podpowiedzieć jak to zrobić?

2. Mam zmienne ip w neostradzie. Chciał bym żeby to urządzenie które będzie podpięte przez VPN jeśli niema połączenia z serwerem VPN nie miało  dostępu do internetu. Ogólnie żeby cały ruch internetowy był przekierowany dla tego urządzenia tylko i wyłącznie przez VPN.

2

Odp: Gargoyle + OpenVPN Client do jednego urządzenia?

1. Z gui nie. Grzebiąc w tablicach routingu: https://eko.one.pl/?p=openwrt-routing
2. https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntu … udoserwera

Ale ogólnie zapomnij o gargoyle, bo ono robi wszystko po swojemu. Stracisz pół życia żeby namówić gargoyle aby chciało gadać tak jak ty chcesz. Postaw czyste openwrt, zrób openvpn po swojemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary a możesz podpowiedzieć co dodać jeszcze żebym odpalił jednocześnie klienta i serwera openvpn? Serwera openvpn mam i działa dobrze. Ustawiałem go z gui gargoyle tylko że w gui gargoyle niema takiej opcji żeby jednocześnie działał serwer i klient.

4

Nie, z gui nie możesz. Chcesz klienta i serwer to wywal gargoyle, zainstaluj openwrt i skonfiguruj sobie ręcznie klienta i serwer jednocześnie.

5

Czyli na gargoyle to jest nieosiągalne nawet ręcznie wpisując wszystko?

6

Odpowiedź dostałeś już w poście 2. Jest osiągalne kosztem czasu jaki poświecisz na przerobienie gargoyle żeby chciało działać tak jak ty chcesz.

7

A jeszcze ostatnie pytanie czy w openwrt jestem w stanie to wszystko osiągnąć za pomocą gui LUCI czy tak samo muszę grzebać w linii komend?

8

Da się zrobić w luci. Jakieś 10x wolniej niż byś to robił w konsoli smile

9 (edytowany przez kowalmisiek 2018-09-26 13:47:36)

Myślę że dziś wgram openwrt tylko że nie do mojego wdr3600 a do Archer C7 i będę jakoś to powoli próbował zrobić chociaż wiem że łatwo nie będzie.

Moje założenia są takie.

1. Zrobić klienta OpenVPN + Połączyć go z serwerem VPN CyberGhost.
2. Przekierować cały ruch internetowy z serwera VPN CyberGhost do IP mojego urządzenia.
3. Potrzebuję też w jakiś sposób dostawać się do kilku usług w urządzeniu więc potrzebował bym odblokować kilka portów.
4. Postawić serwer OpenVPN na routerze dla mnie żebym był w stanie się dostać do mojej sieci.

Jeszcze potrzebował bym jakoś zmusić też klienta OpenVPN CyberGhost żeby odpytywał serwer i w razie utraty synchronizacji z serwerem wymuszał ponowne połączenie z serwerem do skutku.

Mam nadzieję że Cezary pomożesz bo mnie to po prostu przeraża.

Edit. Jeszcze pytanie czy w openwrt openvpn jest domyślnie zainstalowany czy trzeba go instalować?

10

CyberGhost zapewne nie umożliwia "przekierowania całego ruchu internetowy z serwera VPN CyberGhost do IP urządzenia." Chyba żaden z komercyjnych vpn tego nie umożliwia.

Zależy w jakim obrazie. Niektóre mają, niektóre nie.

11

No mi chodzi w sumie o połączenie się przez cyberghost z 6 urządzeniami o konkretnych adresach ip i odpowiednich portach. Połączyłem się już przez cyberghosta z tymi urządzeniami innym urządzeniem więc musi działać. Nie muszę mieć całego ruchu odblokowanego.

Przeglądam teraz demo interfejsu LUCI i mnie przeraża. W Gargoyle wszystko było mniej skomplikowane do ustawienia. Zastanawiałem się jeszcze nad DD-WRT bo tam jest opcja OpenVPN serwer i client z interfejsu graficznego więc powinno być dla mnie prościej ale z ustawieniem DD-WRT mi nikt nie pomoże a przy openwrt mam chociaż Ciebie.

12

Nie używaj luci. Taka rada na przyszłość smile

13

Oj Cezary łatwo Ci się mówi bo jesteś biegły w linii poleceń a ja to totalne dno i kilo mułu.

14

I tak nie masz wyjścia. OpenVPN w Luci to tylko nakładka na uci, nie wizard jak w gargoyle. Musisz dokładnie wiedzieć jakie opcje dodać, jak się nazywają, jakie mają mieć wartości itd, identycznie jak byś to robił z konsoli.

15

Witaj Cezary.

Wiem że mówiłeś żebym sobie zainstalował openwrt ale najpierw postanowiłem sprawdzić inny soft a dokładniej DD-WRT. Zainstalowałem go i dość szybko poradziłem sobie ze zrobieniem klienta OpenVPN. Mam już połączenie które działa i przekierowany mam ruch z VPNa tylko na jeden adres ip.

Mam jednak inny problem.
Loguje się na moje urządzenie które działa obecnie przez VPN CyberGhost i mogę z niego pingować np onet. Mam jednak problem jeśli chcę się połączyć z innym urządzeniem do którego muszę mieć adres ip + port. Wygląda to tak jak by były zablokowane porty w kliencie VPN. Poza tym też nie mogę jak jestem podłączony do tego klienta VPNa twierać stron w przeglądarce. Działają jedynie pingi.

Masz jakiś pomysł?

16

Odpowiem klasycznie - w tym przypadku to nie to forum. Na openrouter.info zapraszam.

17

Ad 1) jesli chodzi o ruch do to chyba niemozliwe (w sensie, nikt z dostawcow tego nie umozliwia)
ale ruch z jednego klienta przez VPN, to wtedy PBR - policy based routing
troche tutaj : https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=17092