Temat: Przesiadka z Gargoyle na OpenWrt - kilka pytań
Cześć,
Zdobyłem się na przejście z Gargoyle na OpenWrt i mam kilka pytań dotyczących konfiguracji:
1. W jaki sposób ograniczyć zakres przyznawanych przez DHCP adresów? Mam 10 urządzeń i chciałbym, aby tylko one mogły połączyć się z sieciami. Poprzypisywałem macadresom konkretne IP w LuCI, ale chciałbym, żeby zakres adresacji zamykał się w przedziale 192.168.1.100 - 192.168.1.109.
2. Router obsługuje dwie sieci:
a) x_2.4GHz
b) y_5GHz
PC i Raspberry są w sieci y, natomiast nie mogę z PC dostać się przez SSH do Raspberry. Dopiero jak PC połączy się z siecią x, to jestem w stanie nawiązać połączenie. Dlaczego?
3. Czy jak odpalę na routerze VPN zgodnie z tym poradnikiem: https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun to osiągnę taki sam efekt jak 'wyklikując' konfigurację VPNa w Gargoyle?
4. Czy dokonując aktualizacji OpenWrt (kolejne snapshoty wychodzą często) można zachowywać konfigurację, czy raczej trzeba robić 'czystą' instalację i konfigurować wszystko od nowa?
Ogólnie rzecz ujmując, to prędkości WiFi (a mam sieć tylko radiową) na OpenWrt w porównaniu do Gargoyle, to są dwa różne światy i polecam taką zmianę :-)