1 (edytowany przez dzyndzla 2018-09-25 14:30:31)

Temat: Przesiadka z Gargoyle na OpenWrt - kilka pytań

Cześć,

Zdobyłem się na przejście z Gargoyle na OpenWrt i mam kilka pytań dotyczących konfiguracji:

1. W jaki sposób ograniczyć zakres przyznawanych przez DHCP adresów? Mam 10 urządzeń i chciałbym, aby tylko one mogły połączyć się z sieciami. Poprzypisywałem macadresom konkretne IP w LuCI, ale chciałbym, żeby zakres adresacji zamykał się w przedziale 192.168.1.100 - 192.168.1.109.
2. Router obsługuje dwie sieci:
a) x_2.4GHz
b) y_5GHz
PC i Raspberry są w sieci y, natomiast nie mogę z PC dostać się przez SSH do Raspberry. Dopiero jak PC połączy się z siecią x, to jestem w stanie nawiązać połączenie. Dlaczego?
3. Czy jak odpalę na routerze VPN zgodnie z tym poradnikiem: https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun to osiągnę taki sam efekt jak 'wyklikując' konfigurację VPNa w Gargoyle?
4. Czy dokonując aktualizacji OpenWrt (kolejne snapshoty wychodzą często) można zachowywać konfigurację, czy raczej trzeba robić 'czystą' instalację i konfigurować wszystko od nowa?

Ogólnie rzecz ujmując, to prędkości WiFi (a mam sieć tylko radiową) na OpenWrt w porównaniu do Gargoyle, to są dwa różne światy i polecam taką zmianę :-)

Linksys MR8300 V1.1 / Linksys WRT1200AC V2 / TP-Link Archer C7 V5

2

Odp: Przesiadka z Gargoyle na OpenWrt - kilka pytań

1. Tym znanym przypisuj określone adresy a reszcie zrób inną pulę adresową lub wytnij to na firewallu
2. pojęcia nie mam, żadnej konfiguracji nie pokazałeś więc trudno wróżyć
3. jeżeli sobie tylko skonfigurujesz wszystkie aspekty (firewall i routing klientów) to tak

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.