1 (edytowany przez qwer_1 2018-09-13 10:54:00)

Temat: Gargoyle spowalnia internet?

Piszę tu tylko dlatego, żeby podzielić się swoimi doświadczeniami.
Może Cezary rzuci jakieś światło na całą - dość dziwną - dla mnie sytuację.

Otóż mam następującą konfigurację:
modem LTE ---> na port WAN routera Archer c7 rev2 (gargoyle 1.10.0.3) ---> jakiś niezarządzalny switch ---> komputery, drukarki, telewizory, playaki etc

Po wymianie modemu LTE na nowszy/szybszy z agregacją, mój "internet" na komputerze wcale nie przyśpieszył - nadal miałem download około 60 Mbps

Zacząłem testy:
- po wyłączeniu z powyższej konfiguracji Archera pobieranie skoczyło do 140 Mbs
- po ponownym wstawieniu Archera - prędkość ponownie około 60 Mps
- zmiany sprzętu tak jak wyżej kilka razy - prędkości z Archerem (gargoyle) 60Mbs, bez Archera (gargoyle) 140 Mbps
- Myślę cóż, poświęciłem tyle czasu, to poświęcę jeszcze więcej.
Pożyczyłem od znajomego ze sklepu kolejny taki sam router Archer 7 rev.2, ale z oryginalnym softem TP-linka. Wpiąłem na domyślnych i cud !!!! Mój komputer pobiera z prędkością 140 Mbps
- postanowiłem ustawić wszystkie dostępne parametry jak w gargoylu z pierwszego Archera. Testy i prędkość nadal 140 Mbps

- jako, że oba stały obok siebie skonfigurowane i podłączone do zasilania to szybka zamiana kabelków i kilkukrotne testy potwierdziły, że internet przez sprzęt oparty na gargoyle "lata" wolniej.

Na razie pracuję na Archerku z firmwarem tp-linka smile

pozdrawiam wszystkich qwer_1

2

Odp: Gargoyle spowalnia internet?

Masz włączony qos, monitor stron itp?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

wow...
tak szybko to się nie spodziewałem reakcji - jestem naprawdę pod dużym wrażeniem

Quality of Servis - mam wyłączony
wszelkie monitory "na wszelki słuczaj" powyłączane

prędkości jak wyżej

4

Masz za mało i to dużo za mało. Skoro się już bawisz to zainstaluj zwykłe openwrt i zobacz ile będziesz miał.

5

to dla mnie za trudne - putty, linia komend, składnia openwrt - jeszcze coś napsuję i co wtedy zrobię?

Dlatego "od zawsze" jechałem na gargoyle, bo można było sobie wyklikać, bez znajomości powyższego.

6

Ale nie, nic nie będziesz klikał. Zainstaluj przez gui, połączenie tak jak masz teraz i jako router musi działać od samego kopa. Tym bardziej że pisałeś że nie używasz monitorów, qos itd. A jako środowisko graficzne masz luci przecież.

7 (edytowany przez qwer_1 2018-09-13 12:04:15)

Tylko proszę się nie śmiej...
ze strony poniżej ściągnąć xxxxx sysupgade ? - jak w zwykłym gargulcu?
http://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-18.06/ar71xx/generic/

Jeżeli TAK, to są tam dwa pliki...wrrr
luci-18.06-snapshot-r7301-55bbd8293c-ar71xx-generic-archer-c7-v2-il-squashfs-sysupgrade.bin
czy
luci-18.06-snapshot-r7301-55bbd8293c-ar71xx-generic-archer-c7-v2-squashfs-sysupgrade.bin

8

A to akurat masz w faq na górze tej strony - -il to wersje robione dla routerów sprzedawanych w Izraelu. Takiej wersji zapewne nie masz, więc ten pierwszy plik.

I koniecznie bez zachowania konfiguracji.

9

ok
- podłączyłem Archera z gargoylem na pokładzie -----> zainstalowałem luci 18.06 z linku powyżej
- test prędkości (wszystko na domyślnych) ----> DZIAŁA z normalną prędkością

Czyli o co chodzi z tym gargoyle? - coś nie tak? zawsze byłem mega zadowolony z niego....

a ten cały Luci to jakiś taki nieporęczny - nie mogę się w nim odnaleźć

pozdrawiam i dzięki wielkie Cezary

Może inni też mają podobne problemy...

10

Gargoyle jest najwolniejsze ze wszystkiego ze względu na bandwodth i inne jest serwisy które w nim działają, ale nie aż tak jak ty to miałeś.

11

ok
po przejrzystości gargulca - luci to droga przez mękę... wrrr

ale do rzeczy:
- prędkości wydają się być delikatnie i tak niższe niż na oryginalnym firmwarze
- kilkunastokrotnie testowałem zamiennie (przekładając tylko dwa kabelki (wejście na WAN i wyjście z LAN na switcha) na tych Archerach stojących obok siebie

Biorąc pod uwagę nawet błąd pomiaru, to statystycznie wychodzi, że nawet na LUCI internet śmiga nieco wolniej...

A i nie znalazłem jeszcze gdzie/jak ustawić reguły na ograniczenie prędkości dla WYBRANYCH urządzeń w sieci wewn.

12

Luci to tylko dodatek, większość konfiguracji lepiej robić z konsoli smile Jak coś nie wiesz - patrzysz na eko.one.pl poradnik.

13

qwer_1 napisał/a:

A i nie znalazłem jeszcze gdzie/jak ustawić reguły na ograniczenie prędkości dla WYBRANYCH urządzeń w sieci wewn.

To coś nazywa się qos i musisz sobie napisać regułki lub zainstalować qos-script i posiłkując się wiki openwrt zrobić odpowiedni konfig. Do luci też jest aplet od qos ale on nie jest taki zrozumiały sposób zrobiony jak jest w gargoyle.

14 (edytowany przez qwer_1 2018-09-13 15:36:10)

Panie / Panowie

Proszę o pomoc, bo już mnie oczy bolą od tego czytania
gdzie jest jakiś poradnik jak przywrócić oryginalny soft do tego TP-linka: Archer c7 rev.2
Mam już ściągnięty firmware tp-linkowy, ale nie chcę "uwalić" routera.
Normalnie w tym Luci poprzez "Wgraj nowy firmware" ? - bo kiedyś gdzieś czytałem, że jakiś boot, że coś, ale tego nie mogę znaleźć... wrrr

15

Ściągasz obraz z https://dl.eko.one.pl/orig/archerc7v2/ i normalnie wgrywasz przez luci bez zachowania konfiguracji.

16 (edytowany przez qwer_1 2018-09-13 22:55:43)

ok, dzięki Cezary

wgrałem oryginalny soft tp-linka
wszystko "bangla"
swoje podstawowe ograniczenia poustawiałem, scheduling też

ZAWSZE wydawało mi się, że na openwrt powinno działać szybciej/lepiej/stabilniej - a tu taki zonk.
Może to brak wiedzy z mojej strony, nie wiem.

Jeśli chodzi o luci: jak coś się zmieni na "łatwiej", to może za jakiś czas znów spróbuję sił... Na razie odbój

Pozdrawiam wszystkich

17 (edytowany przez marcin19883 2018-09-21 18:28:31)

qwer_1 napisał/a:

wgrałem oryginalny soft tp-linka
wszystko "bangla"

Wiem, że może nie popisze się wiedzą, ale czy właczasz na Gargoyle/OpenWRT wifi na HT40MHz?