1

Temat: Wydajność routera na PPPoE

Jak wygląda wydajność NAT-u na połączeniu WAN-owym na PPPoE w stosunku do statycznego IP.
Czy jeśli wydajność na statycznym IP jest na poziomie X to na PPPoE wydajność będzie X /2?
Np. statyczny IP 200 a na PPPoE będzie 100?

2 (edytowany przez 9tysiecy 2018-09-12 15:29:04)

Odp: Wydajność routera na PPPoE

Różnie, ale można przyjąć że 0,5 w porównaniu do DHCP/static.

3

A jak sprawa wygląda kiedy wąskim gardłem są interfejsy ethernet a nie procesor? Na przykład interfejsy LAN i WAN mają przepustowość ok. 930 ( gigaethernet ) a procesor to jednostka 2 lub 4 rdzeniowa w okolicy 2 Ghz. Wiadomo że test NAT-u na statyczny/DHCP WAN wyniesie tyle ile wydajność interfejsu ethernet te 930, ale jak sprawa przy mocnym procesorze będzie się miała do PPPoE? 930 / 2 = 465 ? Czy mocny procesor pozwoli osiągnąć na PPPoE wyniki większe od 465 ?

4

Jeśli procesor ma dość mocy by wysycić gigabit na PPPoE to czemu by nie?

5 (edytowany przez cyniu88 2024-03-26 20:53:06)

stary temat,  ale może  odgrzebię go...

mój  ISP  daje mi światłowód  z urządzeniem HALNy, ustawionym w tryb bridge,  no routerze  openwrt zestawiam połączenie wan PPPoE,  na razie  to jest śmieszne  100/40, bo światłowód jest  dzierżawiony, ale trwa remont drogi i ISP  ma  w planach położyć  własny, natomiast  ja się zastawiam ile wyciągnie  mój router (dynalink dl-wrx36)  po tym  PPPoE, w teorii port  ma  2,5. Jak mogę to sprawdzić empirycznie ? Można  jakoś  na kompie  postawić,  nie wiem punkt dostępowy  PPPoE i sprawić  prędkość  jakimś iperf'em?

6

cyniu88 napisał/a:

stary temat,  ale może  odgrzebię go...

mój  ISP  daje mi światłowód  z urządzeniem HALNy, ustawionym w tryb bridge,  no routerze  openwrt zestawiam połączenie wan PPPoE,  na razie  to jest śmieszne  100/40, bo światłowód jest  dzierżawiony, ale trwa remont drogi i ISP  ma  w planach położyć  własny, natomiast  ja się zastawiam ile wyciągnie  mój router (dynalink dl-wrx36)  po tym  PPPoE, w teorii port  ma  2,5. Jak mogę to sprawdzić empirycznie ? Można  jakoś  na kompie  postawić,  nie wiem punkt dostępowy  PPPoE i sprawić  prędkość  jakimś iperf'em?

Ponad 1Gbps jesli masz builda z nss hw offload, jak nie to x86, chyba, że masz 6 lat i kręcone zęby żeby uwierzyć w bajki qualcoma i developerów społeczności openwrt...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

7

Pewnie możesz sobie gdzieś zrobić serwer pppoe i traktować go jako "internet".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

wiesz Cezary jak to jest z tym własnym serwerem....
W innym temacie napisałem, że R6220 za pomocą iperf3 zamyka Gigabita na PPPoE z flow_offload_hw gdy test był robiony między kompami. Pojawiły się wątpliwości, bo niektórym użytkownikom którzy mają PPPoE od ISP już tyle nie wyciąga.
Być może to kwestia ustawienia parametrów połączenia PPPoE na własnym serwerze, albo iperf3 nie potrafi poprawnie zrobić tego testu.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *