1 (edytowany przez tuvok 2018-09-03 21:40:49)

Temat: Xiaomi Router 3g - test przepustowości

Cześć,
Od około roku używam routera z tematu wraz z LEDE w wersji z tego forum a dokładnieLEDE Reboot SNAPSHOT r5198-471d5dc / LuCI Master (git-17.298.65971-f24ae58)
Kilka dni temu postawiłem sobie serwer NAS, który podłączyłem po kablu do jednego z portów eth i postanowiłem zrobić testy wydajności ściągania plików udostępnionych po sambie. Muszę przyznać, że spotkało mnie lekkie rozczarowanie bo maksymalnie udało mi się uzyskać 11MB/s (megabajtów nie megabitów) łącząc się po wifi AC i około 3MB/s łącząc się po wifi 2.4GHz
Jeśli chodzi o NAS to jest to Odroid HC2 z openmediavault na pokładzie. Podpięty do niego jest dysk po SATA więc wąskim gardłem jest chyba router. Z drugiej strony router ma porty 1Gb więc może to wina złej konfiguracj LEDE? Początkowo myślałem, że winny jest klient za pomocą którego ściągałem - Debian więc sprawdziłem na Windows i wynik jest z grubsza taki sam.
Testowałem też udostępnianie po FTP żeby sprawdzić czy to nie samba jest wąskim gardłem i wyszło jeszcze gorzej - poniżej 10MB/s
Testował ktoś może wydajność tego routera żeby porównać jakie wyniki można uzyskać?

2

Odp: Xiaomi Router 3g - test przepustowości

Mam 3g z dokładnie tym samym LEDE, za NAS robi BananaPi M1 z OMV, a Odroid C2 jest androidboxem.
Na kablu (BananaPi server iPerf, Odroid klient) wyciąga 750-800 Mbit (bez wyłączania pracujących usług typu transmission itp.), więc połączenie ethernet 1Gb można pewnie wysycić.
Co do wydajności wifi, znana jest słabsza wydajność zastosowanych sterowników względem tych stockowych, czy z Padavana.
U mnie wynik był jeszcze mniejszy niż u Ciebie. Na 5 GHz (AC, połączenie 433 Mbit)) smartfon pobierał z samby max 8,5MB.
Zapewne NFS mogłoby być trochę szybsze, ale to ogranicza systemy klientów: linux, MacOs, android (ale czasami są problemy z działaniem).

3

I dlatego nie testuj wydajności przez wifi, bo czynników zależnych może być wiele. Jak masz testować to po kablu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. W takim razie nie ma co szukać dalej przyczyny skoro sterowniki nie dają rady. Być może w takim razie przesiądę się na Padavana, którego tak unikałem od samego początku

Cezary napisał/a:

I dlatego nie testuj wydajności przez wifi, bo czynników zależnych może być wiele. Jak masz testować to po kablu.

W moim przypadku podstawowa konfiguracja to NAS po kabelku i klienci po Wifi. Nawet jeśli połączenie kabel-kabel będzie szybsze to nic mi to nie da. Inna sprawa że tej konfiguracji nie mogłem przetestować bo coś mam skopane w konfiguracji LEDE - urządzenia podpięte do obu eth nie widzą się nawzajem mimo że po wifi widać każde z nich

5 (edytowany przez sty 2018-09-08 10:09:02)

Mam obecnie 2 źródła internetu - Orange 1Gb/s i UPC 1Gb/s. Z pewnych powodów (bratanek zwyczajnie uwalił soft...hehe) wrócił do mnie chwilowo MIR3G, naprawiłem soft wgrywając ponownie najnowszą wersję Padavan z łatami dla WIFI dla nowszych wersji kompilatora Padavan i...po WIFI 5 GHz (prawie automatyczne ustawienia sterownika z szyfrowaniem WPA2/AES) leci teraz (najszybciej z Orange) 680-720 Mb/s z odległości 3 m bez przeszkód i z małymi zakłóceniami (mam oczywiście stosownie silny moduł WIFI w kompie na PCIE - czyli sytuacja prawie najszybsza/najwydajniejsza z możliwych) - i pozamiatane...ten cudak na prawdę potrafi szarpnąć na oryginalnych (tu nawet lekko podrasowanych) sterownikach...polecam.

EDIT - jeszcze jedno - dla porównania w stosunkowo tanim laptopie HP z jakąś kartą Intela AC (max 866 Mb/s na 5 GHz - chyba była podmieniana zamiast oryginalnej - brak pewnych danych: pożyczony sprzęt) w podobnych warunkach środowiskowych/technicznych (5 GHz) i z tym samym softem wyciąga 540-570 Mb/s. Czyli jest na prawdę przyzwoicie...

Oczywiście wszystkie te pomiary w możliwie najbardziej sprzyjających warunkach - czyli w praktyce w nocy, kiedy sąsiedzi nie sieją za mocno po paśmie 5 GHz - i są to max. osiągi - przeciętnie jest o ok. 20-30 % wolniejszy transfer od w/w.

6

sty napisał/a:

Mam obecnie 2 źródła internetu - Orange 1Gb/s i UPC 1Gb/s. Z pewnych powodów (bratanek zwyczajnie uwalił soft...hehe) wrócił do mnie chwilowo MIR3G, naprawiłem soft wgrywając ponownie najnowszą wersję Padavan z łatami dla WIFI dla nowszych wersji kompilatora Padavan i...po WIFI 5 GHz (prawie automatyczne ustawienia sterownika z szyfrowaniem WPA2/AES) leci teraz (najszybciej z Orange) 680-720 Mb/s z odległości 3 m bez przeszkód i z małymi zakłóceniami (mam oczywiście stosownie silny moduł WIFI w kompie na PCIE - czyli sytuacja prawie najszybsza/najwydajniejsza z możliwych) - i pozamiatane...ten cudak na prawdę potrafi szarpnąć na oryginalnych (tu nawet lekko podrasowanych) sterownikach...polecam.

OK, dzięki. W takim razie utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu że powinienem przesiąść się na Padavana. Jak to teraz jest, nadal trzeba kompilować samemu czy można ściągnąć gotowy obraz skądś?

7 (edytowany przez sty 2018-09-08 19:04:22)

Najlepiej samemu - wiesz co masz i masz to pod kontrolą - ze względu na licencję jest to raczej na dłuższą metę ryzykowne udostępniać to publicznie i rozpowszechniać oraz cała ta sytuacja budzi mieszane uczucia z powodu praw autorskich, własnościowych sterowników, itd.
Z drugiej strony, dzięki skryptowi Prometheus, cały ten proces budowania jest niezwykle prosty i łatwy do ogarnięcia dla każdego.
Przy przejściu z OpenWrt na Padavan trzeba jednak sprawę dobrze przemyśleć, ponieważ mnogość i stosunkowo dobre dopracowanie najnowszego softu dodatkowego pod OpenWrt staję się już mniej przyjazne, nowoczesne, łatwe i intuicyjne pod kontrolą Padavan'a - krótko mówiąc trzeba się nieźle nagimnastykować (czasem wręcz "babrać się" w kodzie xD) by dostroić skompilowany soft w fw z ogólnymi wersjami dodatków lub na odwrót. Czasami przeważa kwestia lepszego softu nad szybkością i zasięgiem WIFI - sprawa nie jest tak oczywista jak się z pozoru wydaje.
Polecam rosyjskie forum 4pda, które jest skarbnicą wiedzy dla Padavan'a, Prometheus i owego routera we wspomnianym kontekście.