Temat: Xiaomi Router 3g - test przepustowości
Cześć,
Od około roku używam routera z tematu wraz z LEDE w wersji z tego forum a dokładnieLEDE Reboot SNAPSHOT r5198-471d5dc / LuCI Master (git-17.298.65971-f24ae58)
Kilka dni temu postawiłem sobie serwer NAS, który podłączyłem po kablu do jednego z portów eth i postanowiłem zrobić testy wydajności ściągania plików udostępnionych po sambie. Muszę przyznać, że spotkało mnie lekkie rozczarowanie bo maksymalnie udało mi się uzyskać 11MB/s (megabajtów nie megabitów) łącząc się po wifi AC i około 3MB/s łącząc się po wifi 2.4GHz
Jeśli chodzi o NAS to jest to Odroid HC2 z openmediavault na pokładzie. Podpięty do niego jest dysk po SATA więc wąskim gardłem jest chyba router. Z drugiej strony router ma porty 1Gb więc może to wina złej konfiguracj LEDE? Początkowo myślałem, że winny jest klient za pomocą którego ściągałem - Debian więc sprawdziłem na Windows i wynik jest z grubsza taki sam.
Testowałem też udostępnianie po FTP żeby sprawdzić czy to nie samba jest wąskim gardłem i wyszło jeszcze gorzej - poniżej 10MB/s
Testował ktoś może wydajność tego routera żeby porównać jakie wyniki można uzyskać?