Odp: Wymuszanie częstotliwości na e3372 przez Webshell komendami AT
Ruter to WT3020. Ruszyło i na razie działa, ale słaby transfer. Jak wymusić LTE bo chyba nie po LTE się połączyło.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wymuszanie częstotliwości na e3372 przez Webshell komendami AT
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ruter to WT3020. Ruszyło i na razie działa, ale słaby transfer. Jak wymusić LTE bo chyba nie po LTE się połączyło.
uci set network.wan.mode=lte
uci commit network
ifup wan
Jeżeli nie połączyło na lte to ma powód żeby tak robić.
no teraz przestał działać. I nie chcę działać nawet jak usunę to LTE. Zauważyłem że ttyUSB się zmienia, raz jest 0 innym razem 1.
Jak to ugryźć ?? wcześniej jak usunąłem te 3 linie to chwile działało ale zacząłem coś zmieniać w LUCI.
w mobilepartner w Win7 pokazuje LTE.
Jak wymusiłeś lte to on to pamięta. Teraz przestaw znów na auto bo samo się nie przestawi.
Zmieniłem tym skryptem na auto, usunąłem option mode 'lte' >> nie działa, dałem option mode 'auto' też nie działa.
Nie wiem co zrobić żeby to zaczęło działać na LTE.
cat /dev/ttyUSB0
^RSSI:17
^HCSQ:"LTE",42,35,116,26
at^syscfgex=?
^SYSCFGEX:("00","01","02","03","99"),((2000000400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA BCVIII/WCDMA BCI"),(280000,"GSM850/GSM1900"),(3fffffff,"All bands")),(0-2),(0-4),((800c5,"LTE BC1/LTE BC3/LTE BC7/LTE BC8/LTE BC20"),(7fffffffffffffff,"All bands"))
OK
^RSSI:17
^HCSQ:"LTE",42,36,116,26
On jest w lte, sam to napisał. Co jeszcze w nim przestawiłeś?
tym skryptem manguscik wróciłem na auto. ale pokazuje że LTE, a mimo to nie chcę się połączyć.
to jeszcze jeden eksperyment:
wkładam kartę aero2 zmieniam apn na darmowy i działa
cat /dev/ttyUSB0
^RSSI: 17
^HCSQ:"WCDMA",52,43,47
^MODE: 5,17
przekładam kartę orange apn internet nie działa
cat /dev/ttyUSB0
^RSSI:21
^HCSQ:"LTE",51,45,116,28
tak jakby nie działą na LTE, dlaczego ?? czy na LTE jest jakiś inny apn ?? co może być jeszcze przyczyną ??
Przestaw na umts i zobacz czy się połączy.
ciężko to zrobić, bo jak złapie LTE cat /dev/ttyUSB0 to już nie chce się przełączyć. Dopiero jak zmienię na kartę Aero2 to przełącz się na WCMD i wtedy mogę wrócić do Orange ale słaby transfer 3mb, coś namieszałem i nie wiem czy nie będę musiał przejść na hilinka.
Tak by było najlepiej.
Nie wiem jak w E3372 ale mi na przykład w ostatnio kupionym E3276 było tak, że na kompie z win7 wszystko było ok a jak wpinałem do openwrt to wykrywało mi tylko ttyUSB1 (nie widziało ttyUSB0) oraz cdc-wdm0 no i niestety przy opcji wyboru UMTS/GPRS/EV-DO nie działało to wcale. Przeflaszowałem go (modem E3276) profilaktycznie tym samym softem i openwrt zaczął już wykrywać wszystkie 3 interfejsy. Nie używam niestety NCM bo po kilku rozłączeniach modemu niestety ten interfejs nie wstaje dopiero po resecie routera ale o tym już pisałem a Cezary upiera się, że niemożliwe
)) a ja wiem że możliwe
Natomiast przy opcji UMTS/GPRS/EV-DO ile razy modem się nie rozłączy czy nawet fizycznie jak go wyjmę z USB to i tak i tak po włożeniu sam się ładnie łączy. A prędkości rzędu 40Mbit są mi wystarczające.W tym samym miejscu na NCM rozkręca się do 60.
Ja jedynie mogę potwierdzić, ze interface ncm jest jednorazowy
Działa tylko raz po resecie.
Zawsze można użyć watchdoga by wysyłał zapytania do google i po 3 nie udanych próbach wykona ponowny reset routera
Czy skrypt z pierwszej strony https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p169399 bedzie dzialac na komputerze (linux mint) do ktorego podpiety jest modem e3372 nie hilink? Jesli tak to prosilbym o naprowadzenie jak go zainstalowac.
Po prostu zrób sobie w mincie taki skrypt. Odpal edytor, skopuj zawartość, zapisz, nadal prawa wykonywania i wykonaj w konsoli.
Mam najnowszy openwrt (wt3020) i po uzyciu jakiejkolwiek komendy skryptu z pierwszej strony (np. "auto") dioda na modemie miga w nieskonczonosc i nie ma internetu. Pomaga jedynie restart urzadzenia poprzez chwilowe odciecie pradu.
Nikt nie pomoze? A moze jest jakis inny sposob zmiany czestotliwosci?
Nie ma. Na dodatek modem to pamięta, więc o ile tylko modem to przyjmuje to w czym przeszkadza ci restart urządzenia? robisz co godzinę? Ustaw i zapomnij o sprawie.
Modem nie pamieta bo po restarcie zawsze laczy sie z lte 800, nawet jak ustawie umts.
A czasami nie ustawiłeś proto na 3g które przełącza modem na auto zawsze?
Nie wiem, ale watpie. Gdzie to sie ustawia?
W /etc/config/network... Nie wiesz czym się łączysz z modemem?
--
root@OpenWrt:~# cat /etc/config/network
config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'
config globals 'globals'
option ula_prefix 'fd36:9a21:10be::/48'
config interface 'lan'
option type 'bridge'
option ifname 'eth0.1'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option ip6assign '60'
config device 'lan_dev'
option name 'eth0.1'
option macaddr '20:28:18:a1:1e:aa'
config device 'wan_dev'
option name 'eth0.2'
option macaddr '20:28:18:a1:1e:ab'
config interface 'wan6'
option ifname 'eth0.2'
option proto 'dhcpv6'
config switch
option name 'switch0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'
config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '1'
option ports '4 6t'
config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '2'
option ports '0 6t'
config interface 'wan'
option proto 'ncm'
option pincode '1403'
option apn 'internet'
option device '/dev/cdc-wdm0'
option username 'internet'
option password 'internet'
root@OpenWrt:~#
Masz ncm bez żadnego wymuszenia. Zainstaluj picocom, uruchom, wpisz polecenia at do modemu i zapomnij o sprawie.
Kilka razy przywracalem ustawienia fabryczne, kombinowalem na rozne sposoby, ale potwierdzilo sie powiedzenie, ze nie zawsze nowsze=lepsze. Wrocilem na lede 17.01 i wszystko ladnie zaczelo dzialac.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wymuszanie częstotliwości na e3372 przez Webshell komendami AT
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc