1 (edytowany przez RGW 2018-09-03 18:26:02)

Temat: Odczyt portu serial - dodanie godziny

Witajcie,

Mam taki prosty skrypt dodany do crona, odczytuje mi co sekundę dane z portu serial i wrzuca do pliku. Czy można do tego dodać aktualną godzinę z systemu żeby dodawało do linijki?

* * * * * cat /dev/ttyUSB0 | tr -d '\b\r'  >> /www/dsc.txt

ThinClient fan

2

Odp: Odczyt portu serial - dodanie godziny

date >> /www/dsc.txt & cat /dev/ttyUSB0 | tr -d '\b\r' >> /www/dsc.txt

?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hmm, pokazuje tylko raz datę po pierszym wykonaniu, nie dodaje jej do każdej linijki. bawiłem się z  jeszcze z https://stackoverflow.com/questions/141 … ell-script ale też tylko raz pokazuje, albo na samym końcu dodaje. Mi potrzebne, żeby dodawało do każdej albo chociaż co 2 linijki jak odczytuje z portu dane. Chyba, że dodam na końcu date >> /www/dsc.txt

ThinClient fan

4

Dodaje za każdym razem przy wywołaniu z crona, tak samo jak wykonuje się ten cat.
To że masz więcej danych które idą przez cat /dev/ttyUSB0 to już inna sprawa.

5 (edytowany przez RGW 2018-09-03 18:59:56)

Dodałem na końcu

cat /dev/ttyUSB0 | tr -d '\b\r' >> /www/dsc.txt &  date >> /www/dsc.txt i pokazuje co którąś linijkę czyli na razie mi wystarczy. Możliwe, że na początku też dodaje. W każdym razie oba polecenia działają smile Dzięki za szybką pomoc jak zawsze smile

Edit: dobra masz rację, ten skrypt odpala się przecież co minutę. Nie pamiętam tylko czy tak miało być bo generalnie dane powinny zaciągać się z portu serial co sekundę.

ThinClient fan

6

W cronie co sekundę nie zrobisz. Trzeba było uruchomić sobie odczyt w pętelce w skrypcie.

7 (edytowany przez RGW 2018-09-03 19:01:29)

Dobra wiem jak odpalać go co sekundę, ale nie wiem czy te dane i tak się nie ściągają same, muszę to zweryfikiwać. https://gogomedia.pl/blog/backend/cron- … 1-sekunde/
Sprawdzę i najwyżej ze skryptem to zrobię smile

ThinClient fan

8

Zapisuj cały serial port do pliku a z crona co x czasu nadpisuj date w nowej linijce

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

9 (edytowany przez RGW 2018-09-03 19:10:21)

Sprawdziłem i tak cat co sekundę zczytuje dane z portu i zapisuje do pliku, cron natomiast co minute uruchamia skrypt ponieważ tak kiedyś ustawiłem gdyż zawieszał mi się port, na dodatek mam ustawione resetowanie portu co 3 min chyba. W każdym razie działa. Dzięki za pomoc.

ThinClient fan

10

No to coś nie będzie działać za dobrze, bo albo odpali klika procesów i będziesz miał duplikaty w pliku albo zakleszczą się procesy przy dostępie do interfejsu szeregowego.

11 (edytowany przez RGW 2018-09-03 21:09:33)

Fakt, teraz spojrzałem na htop i jest kilka procesów, ale mimo to działa i działało przez ostatni rok. Pytanie jak wyczyścić zbędne procesy? Bo jak dam sam cat to po chwili chyba padnie i nie będzie chciało czytać.

Dobra zrobiłem chwilowo tak, zobaczymy czy po jednym odpaleniu cat się zawiesi przy odczycie. Jeżeli tak to trzeba będzie myśleć co dalej. Jeżeli nie to wystarczy wykonać polecenie raz po uruchomieniu routera.
* * * * * date >> /www/dsc.txt
* /999 * * * cat /dev/ttyUSB0 | tr -d '\b\r'  >> /www/dsc.txt

Mówisz o tym skrypcie? https://gogomedia.pl/blog/backend/cron- … 1-sekunde/

ThinClient fan

12

Podałeś linka który był dość sensowym rozwiązaniem.