1

Temat: Mała moc wifi WRT32x

Witam serdecznie

Kupiłem router wrt32x. Oczywiście zainstalowałem openwrt od Cezarego i mam mały problem z mocą wifi. Kiedyś miałem w rękach wrt1200 i podanie option country = 'US' pozwalało zwiększyć moc wifi o kilka dBm. Teraz to niestety nie działa. Czy ten router ma tylko 20dBm czy też coś źle robię?

2

Odp: Mała moc wifi WRT32x

Co ma dać zmiana regionu i ten rzekomy zysk o kilka db? Czego oczekujesz? Bo to nic nie da, tym bardziej że urządzenie odpowie ze swoją mocą.

3

Ograniczenia w regionie US są trochę mniej restrykcyjne jeśli chodzi o moc. Przy PL jest to zawsze 20dBm. Wybranie US pozwalało ustawić nawet 30dBm. Mieszkam w bloku i nawet kilka dodatkowych dBm poprawia mi zasięg.

4

Jeżeli ustawiasz country do dopilnuj  żeby na obu radiach było ustawione takie samo. Bo może na jednym przestawiłeś na na drugim zostało. Albo wywal opcje to poleci na domyślnych ustawieniach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Niestety sterowniki do wrt3200 jak i do wrt32x nie obsługują zmiany kraju. Działają tylko na kodzie FR. Ustawienie innego kraju powoduje ze podają kod kraju na 98. Co nie zmienia mocy dla wifi. Zawsze jest 20dbm dla 2.4GHz.

6

Dzięki. Trochę szkoda, że o tym wcześniej nie wiedziałem. No nic pozostaje poczekać może coś się poprawi.

7

Pozwalam sobie jeszcze raz zawrócić głowę kolegom. Jak uruchomić radio 5GHz na kanałach powyżej 100. Wg iw info kanały są obsługiwane ale niestety po ustawieniu 100 kanału wifi nie podnosi się. Wiem, że trzeba trochę poczekać ale po 10 minutach to już chyba powinno zacząć  działać.

8

Patrz w logi co wypisuje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

A ustaw najpierw kod kraju na FR. Potem zresetuj router.

10

9tysiecy napisał/a:

Co ma dać zmiana regionu i ten rzekomy zysk o kilka db? Czego oczekujesz? Bo to nic nie da, tym bardziej że urządzenie odpowie ze swoją mocą.

Zważywszy na to, że wzrost o 3dBm oznacza dwukrotny wzrost mocy nadawania, spodziewałbym się istotnej poprawy.

11

Problem częściowo rozwiązany. Udało mi się uruchomić sieć 5GHz na kanale 120 (bo na 100 już coś działało) gdzie dopuszczalne jest 27dBm. Posiłkowałem się informacjami z wątku https://forum.openwrt.org/t/wrt32x-firmware/15053/21 . Usunąłem moduły  kmod-mwifiex-sdio oraz mwifiex-sdio-firmware, ustawiłem kod kraju na FR dla wszystkich sekcji, szerokość kanału dla radio0 na 160MHz. Teraz w końcu sieć 5GHz jest widoczna w całym mieszkaniu (czasem to nawet 3 ściany z żelbetu).
Dziękuję wszystkim za pomoc.

12

Arcio napisał/a:

Problem częściowo rozwiązany. Udało mi się uruchomić sieć 5GHz na kanale 120 (bo na 100 już coś działało) gdzie dopuszczalne jest 27dBm. Posiłkowałem się informacjami z wątku https://forum.openwrt.org/t/wrt32x-firmware/15053/21 . Usunąłem moduły  kmod-mwifiex-sdio oraz mwifiex-sdio-firmware, ustawiłem kod kraju na FR dla wszystkich sekcji, szerokość kanału dla radio0 na 160MHz. Teraz w końcu sieć 5GHz jest widoczna w całym mieszkaniu (czasem to nawet 3 ściany z żelbetu).
Dziękuję wszystkim za pomoc.

A potem się ludzie dziwią, że WiFi działa jak chce, jak zawsze znajdzie się taki baran, co będzie siał sygnałem przez kilka stropów, bo w kiblu mu zasięgu brakuje... oby Ci za ścianą taki sam cwaniak wyrósł.

13

pepe2k napisał/a:

A potem się ludzie dziwią, że WiFi działa jak chce, jak zawsze znajdzie się taki baran, co będzie siał sygnałem przez kilka stropów, bo w kiblu mu zasięgu brakuje... oby Ci za ścianą taki sam cwaniak wyrósł.

Zapewne kolega ma rację i bardzo szanuję Cię za wiedzę. Tyle tylko, że jeśli w salonie, jedna ściana od routera, w zasadzie nie ma zasięgu, telewizor rwie stream a telefon widzi 4, znacznie silniejsze sieci sąsiadów to chciałoby się coś poprawić. Wybrałem dość wysoki kanał, na którym nie ma żadnej sieci. Mam nadzieję, że innym bardzo to nie przeszkadza. Z tego samego powodu nie ruszam sieci 2,4 bo sam wiem co to zakłócenia. Jeśli chodzi o kibel, to jestem z tego pokolenia, które nie musi tam chodzić ze smartfonem smile, zresztą tam akurat zasięgu dalej nie ma.

14

Szkoda że nie ma + pod postem, bo pepe2k zasłużył smile poprawiło mi humor smile

15

5GHz z definicji ma gorszy zasięg, bo i ma dużo mniejszą długość fali, stąd musisz tak walić mocą na maxa.
Mam jedynie nadzieję, że żarówki same u Ciebie nie świecą tongue
btw - u mnie w mieszkaniu nawet pasmo 5GHz jest zaśmiecone/przejęte

16

miguelos napisał/a:

5GHz z definicji ma gorszy zasięg, bo i ma dużo mniejszą długość fali, stąd musisz tak walić mocą na maxa.
Mam jedynie nadzieję, że żarówki same u Ciebie nie świecą tongue
btw - u mnie w mieszkaniu nawet pasmo 5GHz jest zaśmiecone/przejęte

U mnie w paśmie 5GHz widać 6 sieci z czego tylko 3 na wyższych kanałach (dokładnie 100). Powyżej 100 jest jeszcze pusto więc skorzystałem ze 120.
PS. Doświadczenie z żarówkami też już w życiu robiłem. Udaje się "zdalnie" odpalić świetlówkę ale do tego potrzebne są kW energii i dobra kierunkowa antena. Router raczej w tej roli się nie sprawdzi smile