Temat: Problem LAN - nowy komputer
Witam
Mam wdr 4300 z Luci. karta zintegrowana Intel(R) Ethernet Connection (2) I219-V
Złożyłem sobie nowy komputer. Po zainstalowaniu windows 10 Lan (ustawienia Lan automat) zaczął wariować Lan.
Miał chwile, że działał dobrze przez jakiś krótki okres a raz po chwili zapalał żółty wykrzynik brak identyfikacji sieci. Ponowne uruchomienie komputera powodowało, że windows 10 "wjeżdżał od razu na zapalonym żółtym wykrzykniku" a bywało, że zapał go po np. minucie. Mało tego wyłączenie karty sieciowej z poziomu windowsa (gdy występował problem) dawało skutek, że mogłem ją wyłączać wielkokrotnie tzn zawsze była opcja wyłącz a powinna być po tym włącz. Po takiej operacji ponoawiałem uruchomienie komputera i wówczas uruchamimał go ponownie baaardzo długo ponad normę. Instalowałem sterowniki ze strony producenta, w końcu ze strony intela przeinstalowywałem windows. Skutek był taki, że raz działało a raz nie działało i problem jak powyżej. Wymontowując płyte głowna w celu oddania na gwarancje powyginałem przypadkowo piny w socket.
Opisałem cały problem.... Płyta wróciła po 2 tyg po wymianie socketu i absolutnym teście. Podłączam w domu i znowu to samo , niestabilnie działający LAN. Raz działa , raz nie, np. po 5 krotnym uruchomieniu komputera działa. Ale gdy wyłączę karte sieciową i włącze to znowu mam tylko opcje wyłącz- tak jakby coś przywieszało LAN. Zdenerwoałem się wziałem komputer do pracy (prosty DWR 921) cały czas testuje, śmiga bez problemu, robie włącz wyłącz karte setki razy , ponownie uruchamiam komputer i wszystko chodzi jak należy.
Z góry przepraszam za chaotyczne rozpisanie ale myślę, że wiadomo o co chodzi. Normlanie ręce już mi opadają.