1 (edytowany przez oscam 2018-08-17 22:47:42)

Temat: WDS

Chce połączyć  2  routery   WDsem.   Główny router to TPLink WR1043ND    na garygoyle  by  obsy.  Stara wersja  z +- 2011 roku  na razie nie moge sobie pozwolić na zmiane oprogramowania.

Drugi router który ma być połączony TYLKo  po wds  to netgear wnr3500L   na DDWRT.

Czy takie  routery można połączyć   czy nic z tego nie będzie?

W Netgearze   mam wyłączone  DHCP oraz    WAN  .Ustawione  ip 192.168.1.x      . Ustawione  szyfrowanie    WPA2  kanał 
Tylko   zostało mi  prawidłowy setting   WDS.

W zakładce WDS  jest do wypełnienia  MAC  oraz   sekcja ip i tutaj nie wiem co wpisać   czy ip głównego routera?
W TP-linku  mam opcje   AP+ WDS  nic poza tym.

Tylko  WDS   bo mam problem z wifi  z drukarką  notorycznie mi pada.  Bywa że laptop od tak urywa  łącznośc.
No i w ogóle w tym pokoju przydało by się by było wifi  bo sygnał ogólnie jest dostępny w kilku m2.   Bardzo ograniczony.

Mam jeszcze  zabytkowego  Linksysa na tomato.

2

Odp: WDS

A po co WDS a nie normalny repeater?

3

Czemu wds? smile Zwykłego klienta zrób.

WDS w atherosach jest inny niż wds w czymś innym (a zwłaszcza w broadcomach) więc mogą się nie dogadać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Tylko że  ja do tego  netgeara  nic nie będe podpinać  po kablu   ma być   tylko  WIFI i tylko  WIFI.

Czyli proponujecie    reapeatera.

W takim razie  ten  całkiem nowy  art   przypasi?

https://www.bestvpn.com/guides/how-use- … -repeater/

A coś  przestawić w głownym routerze TP-Linka?

5

Po prostu skonfiguruj i zobacz czy będzie chciał gadać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Niestety  nie działa.  Po wyłączeniu  WANA  oraz wprowadzeniu  DHCP  forwarder . Oczywiście wifi skonfigurowane tak jak w routerze głównym.  Status disconnected.  Bywa że podczas wprowadzania zmian   pada połączenie z routerem i trzeba robić główny reset.

Całość robie na laptopie.