1

Temat: Historia konsoli w LEDE/OpenWrt

Witam,

Skompilowałem sobie LEDE/OpenWrt. Wszystko wydaje się działać bardzo ładnie natomiast mam jeden problem z historią wpisywanych komand w konsoli. Z jakiegoś powodu u mnie się ona nie zapisuje.
Nie znalazłem żadnego patcha w dl.eko.one.pl, który by włączał tą funkcjonalność natomiast znalazłem ten temat: https://forum.openwrt.org/t/how-to-make … ature/4469

Według znajdujących się tam informacji trzeba to włączyć ręcznie przy busybox. Natomiast jest tam podany również patch.
Czy mam rozumieć, że bez tego patcha zmienna podana w pliku profile nie jest respektowana?

Pozdrawiam.

2

Odp: Historia konsoli w LEDE/OpenWrt

Na forum jest coś takiego jak wyszukiwarka smile

Cezary napisał/a:

Jak używasz oryginalnych obrazów openwrt to się nie da, bo musisz przekompilować ash z busyboxa i włączyć odpowiednie opcje związane z historią poleceń.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

3 (edytowany przez r43k3n 2018-08-21 01:04:28)

To wiem.
Teraz chciałbym się dowiedzieć czy włączenie odpowiedniej opcji w menuconfig domyślnie będzie respektowało zmienną z pliku profile. Czy patch, który podlinkowałem jest wymagany?

4

Tak, będzie respektowało. Ten patch zmienia domyślną ścieżkę zapisu do /tmp/ w przypadku braku zdefiniowania zmiennej HISTFILE.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

5

Super.
Dziękuję.

6

I nie, nie jest wymagany. Po prostu ustawiaj zmienną środowiskową HISTFILE zawsze, oczywiście opcje w busyboxie musisz włączyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.