1

Temat: MJPG-streamer za NAT'em

Czy da się uzyskać połączenie z serwerem MJPG-streamer lub motion na OpenWrt, który ma dostęp do netu przez modem USB 3G? Chciałbym się łączyć z laptopa z modemem USB 3G lub ze smartfona. Chodzi o to iż z obu stron jest NAT. Czy socat załatwił by sprawę? Jeśli tak to jak go użyć?

2

Odp: MJPG-streamer za NAT'em

A masz publiczne IP na tym serwerze? Jeśli nie to tylko poprzez VPN(VPS).

3

Połączenie z netem w laptopie mam przez USB ze smartfona (router USB) a we właściwościach połączenia mam IP prywatny 192.168... Teraz jak wejdę z laptopa lub bezpośrednio ze smartfona np. na canyouseeme.org to jest zewnętrzny IP - taki sam w laptopie i smartfonie.

4

Serwer (openwrt) jest za natem, jak piszesz. Musisz zrobić vpn lub wykupić usługę publicznego ip u operatora (jak się da).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Czytam Twoje artykuły o VPN ale wynika z nich aby zrobić VPN muszę chyba mieć publiczny IP na OpenWrt?

6

Musisz mieć serwer z publicznym adresem IP. OpenWrt może jako klient łączyć się do serwera.

7

Czyli w moim przypadku co pozostaje? Jak, gdzie mam postawić ten publiczny serwer jeśli nie chcę korzystać z płatnych serwerów.

8

Wykupić jakiś serwer wirtualny i zrobić na nim serwer vpn.

9

Jak masz gdzieś np. u rodziców publiczny adres to możesz na np. innym routerze włączyć serwer. Możesz także użyć chmury Ivideon, wymaga jednak stale włączonego komputera.