Temat: Repeater/most na Linksysie WRT54GL

Mam sieć w domu opartą o router Xiaomi 3G z LuCI/LEDE z tutejszych zasobów.
Jednak zasięg sieci nie wszędzie dociera z odpowiednią mocą. Dodatkowo w jednym miejscu potrzebuję dostęp do gniazda ethernet, więc pomyślałem że wstawię tam Linksysa WRT54GL, który odpoczywał na strychu.
Linksys jest na starym Tomato: Tomato Firmware v1.27.1798
Ale oczywiście problem z jego konfiguracją.

W tej chwili doszedłem do czegoś takiego:

http://snap.ashampoo.com/uploads/2018-08-14/mUsRg1zfRkQNZ2tmVUGLtqe1VM12r9F7TyP1TkAgurupMI3D7dpRttMkbiFshLq3.png

czyli SSID, hasło i kanał ten sam co w Xiaomi. w polu WDS MAC Address jest BSSID z sieci 2.4GHz z Xiaomi.

Jednak gdy z poziomo Tomato próbuję wykonać pinga na googlowego dnsa (8.8.8.8) to brak odpowiedzi.

Jak to ustawić poprawnie?

2

Odp: Repeater/most na Linksysie WRT54GL

Po stronie xiaomi też włącz wds, ale może nie działać że względu na sterowniki.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jerzyha 2018-08-14 08:39:49)

Włączyłem (Punkt dostępowy WDS), nic się nie zmieniło.

Chociaż w device list mam:

http://snap.ashampoo.com/uploads/2018-08-14/klXStUeaZN4OXtjxTC9sr1rBJOSpy3ldhew2Y22TjXdcmMzApYtBuFD9uWoNSZr1.png

4

No właśnie wds po jednej i po drugiej stronie jest czymś innym. Użyj innego sprzętu.

5

Ale połączył się przecież, tylko nadal ping nie bangla. Edytowałem post, może nie zauważyłeś obrazka?

Innego sprzętu nia mam, znaczy mam, ale się nie nadaje, to biedny WR340G od TP-Linka :-(

6

Ale ruchu nie masz. Więc to że się połączył oznacza tylko tyle że na warstwie fizycznej gdzieś tam zatrybiło i gra, ale nic po za tym.

7

Tak po prostu gleba? Standardy sieciowe nie obowiązują, każdy robi po swojemu?

A nie jest tak, że może coś w konfiguracji mam jeszcze źle ustawione? W Tomato jest tych opcji multum. A może coś w LuCI?

Kurczę, kupowanie kolejnego grata, żeby inny grat miał sieć to granda, gdy w domu leży sprawny sprzęt.

8 (edytowany przez steel_rat 2018-08-14 09:10:08)

Jak wywalisz zabezpieczenie wifi na WDS to powinno działać.
Dawno nie miałem tomato. Jakie tam opcje masz do trybu WIFI?

9

O to pytasz?

http://snap.ashampoo.com/uploads/2018-08-14/UYAPeNtk4wKD7Xkri7ZmYz0HLcyXTW3JQ4zUKnahEKlCDvTmtOynjyvU2oNPgJzW.png

10

Jeszcze mnie niepokoi brak czasu w routerze, na głównym panelu jak i w opcjach go nie ma:

http://snap.ashampoo.com/uploads/2018-08-14/zzQ9zCq3Pd88gIgDEUU3D2WT2fcRDSo6M05GCNdSQBrWkX2pnqlrLCFhHizL2iJi.png

Mimo, że serwery NTP poustawiałem

11

Nie o to. Pytałem się o tryby pracy tam gdzie masz ustawione Ap + WDS.
Spróbuj przestawić ten tryb w Wireless Ethernet Bridge. I wyłącz WDS na openwrt.
Czasu nie masz bo nie działa net.

12

Tada! :-D

http://snap.ashampoo.com/uploads/2018-08-14/muEMwEyeIh1KltJy9p1WCuwikgLW3aAIufVlkOPtwl8c9I27Xwv1LMdVSpNppoyE.png

Zmiana na Wireless Ethernet Bridge ożywiła sprzęt!

Pytanie tylko czy teraz będę miał internet zarówno po WiFi z tego Tomato jak i po LANie?

13

A właśnie Wireless Ethernet Bridge czasami nie daje tylko po kablu? Bez możliwości uruchomienia AP na tym?

14 (edytowany przez jerzyha 2018-08-14 10:07:58)

Po kablu działa. Co prawda musiałem statyczne DNSy wpisać do Tomato, bo nie brał ich z LuCI.

Ale czy działa po WiFi to nie bardzo wiem jak sprawdzić. Sieć jest wszak pod jednym SSIDem.
WiFi Analyzer w telefonie widzi tylko jeden sygnał z SSID moim, a poprzednio widział dwa, czyli chyba jest tak jak Cezary pisze.

Czyli nie da się mieć dostępu po Ethernecie i po WiFi do tego Linksysa? Trochę szkoda by było.

A co robi samo WDS?

http://snap.ashampoo.com/uploads/2018-08-14/FcSw5VYvreEL7oh7jURgRrfmuOdwmZAR4tIzkcP3GUHEDpCnfUTWhYe3ihSUBth8.png

15

No niestety ten tryb pozwala tylko na polaczenie przez wifi z innym AP. Wtedy masz ip takie jakie daje router tworzy jedną sieć.
Co do trybu WDS+AP to najlepiej działa on gdy masz 2 takie same urządzenia, ewentualnie soft taki sam. Jak kiedyś próbowałem połączyć w ten sposób urządzenia z różnym softem to udało się ale gdy wyłączyłem szyfrowanie.

16

czyli zonk... dobrze, że chociaż mam ethernet dostępny, na tym mi najbardziej zależało. Dzięki za pomoc.

ps. jaki nienajdroższy sprzęt kupić, który by załatwił ethernet i wifi w takim układzie jak opisałem?

17

TL-WR740N

18

Ale nie jest to polecana konfiguracja. To tak na marginesie.

19

TL-WR740N w połączeniu z Xiaomi na LEDE jest niepolecaną konfiguracją? Jeśli tak to dlaczego? Jeśli nie ...to dlaczego? ;-)

20

Po prostu tryb repeatera to nie jest idealne rozwiązanie bo jedno radio jednocześnie służy za AP i sta, i niekoniecznie jest super szybkie. Ale działać będzie, pewnie nawet dobrze.

21

Rozumiem, ale lepszy wolny transfer niż brak, czasem to wystarcza :-)
Widzę, że 740N ma jedną antenę, czy nie lepiej 841N? Ma dwie anteny, a cena podobna.

I przy okazji. Gdy już jeden z nich bym miał to jaki tam wrzucić system? Tomato lub Gargoyle pójdzie?

22

Tomato nie nie ten procesor, gargoyle tylko starsze wersje. I tak obie anteny będą pracowały jednocześnie, więc co kupisz to będziesz miał. Zajrzyj na openrouter.info na dział giełda ofert, parę różnych używek mamy tam wystawionych.

23

Czy TL-WR741ND V2.4 też spełni moje oczekiwania i zaoferuje jako bridge dostęp zarówno po ethernecie jak i radiu?

24

Tak.