1,401

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

@Cezary, myślałem o nim, ale niestety MT nie wspiera OpenVPNa z autoryzacją TLS -> https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=95304
Niestety od dłuższego czasu nic się nie zmienia w tym temacie, a chcę mieć jednym z połączeń WiFi puszczony cały ruch przez tunel, więc niestety MT odpada.
Dlatego zastanawiam się między tymi Xiaomi a C7.
Chyba, że w tym budżecie brać jeszcze coś innego, ale po przewertowaniu pierwszej strony i kilku ostatnich, wydaje mi się to całkiem słusznym podejściem.
Chyba, że np. radio na 2.4 w Xiaomi jest niestabilne a w C7 jest, albo na odwrót smile

1,402

A kto ci każe używać openvpn? ipseca masz.

Ale wracając do tematu - nie wiem ile tego chcesz przez wifi. Na xiaomi są opensource sterowniki i niektórzy narzekają. Ath10k już się na tyle ustabilizowały że bardzo  ładnie to działa. Z kolei na ramipsach masz offload wspomagający nata, na atherosach jeszcze tego nie ma. Więc jak będziesz miał w przyszłości większe łącze to archer się nie sprawdzi. Przynajmniej na razie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,403

Myślę, że przez NAT więcej niż te 120Mbit/s nie będę przepychał, większy ruch będzie latał po lokalnej sieci.
Odnośnie WiFi, głównie internet -> więc max. 120Mbit. Od czasu do czasu będzie też leciała synchronizacja do NextClouda postawionego lokalnie, więc im więcej wyciśnie się z WiFi tym lepiej. Ale też nie mam ciśnienia, że backup ma się robić w maksymalnie krótkim czasie.
Czyli Xiaomi będzie dobrym wyborem, tak?
Jest akurat wysyłka z Czech, więc za kilka dni miałbym w rękach smile

1,404

Jeżeli chodzi o Archera C7 to wifi 5 GHz ma rewelacyjne. Spróbuj gdzieś ustrzelić ZyXEL'a NBG6716. Sprzętowo praktycznie to samo ale z dużym NAND. Mój NBG6716 bez problemu wyciągał 480 mbps z kartą intela 7260 ac.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

1,405 (edytowany przez behemoth 2018-07-26 14:38:41)

@Gruberek, ZyXEL nieco poza budżetem, celuje w coś w okolicach 300-350PLN.
Myślę, że jak za 2 lata znowu wymienię, to w tym budżecie (300-350zł) znowu pojawi się coś ciekawszego, co będzie jednocześnie szybsze od sprzętu, który teraz kosztuje około 580zł (vide ZyXEL).
Dlatego zastanawiam się między tymi dwoma routerami.

1,406

Dlatego napisałem "ustrzelić". Jakiś czas temu kilkadziesiąt sztuk na alledrogo było po 150 zł. Kilka osób z forum kupiło.

1,407

Jakby był od ręki, to bym wziął @Gruberek smile.
A jeśli mam wybierać pomiędzy C7 a Xiaomi Router 3G, to co wybrać?

1,408

Wybierz C7, OpenWrt na problem ze sterownikami do xiaomi.

1,409

https://www.olx.pl/oferta/router-zyxel- … 3c0eb4681f

1,410 (edytowany przez eljot 2018-07-28 22:58:19)

Panowie i Panie o ile się udzielają smile

Mam podobną albo i identyczną sytuację jak kolega behemoth.
W mojej lokalnej kablówce miałem możliwość podłączenia do mieszkania światłowodu z prędkością 600Mbps w tej samej cenie w jakiej miałem do tej pory 120Mbps
Z oferty oczywiście skorzystałem i tu zonk smile Okazało się, że mój poczciwy TP-LINK TL-WR1043ND v1 który dzielnie mi służy od lat ma ograniczenie na WAN i na OpenWRT wyciągam na nim max 190Mbps
Rozglądam się więc za zamiennikiem, który da radę obsłużyć te 600Mbps na WAN i przede wszystkim miał tak stabilne i silne WiFi jak mój stary WR1043ND. Przez to szkoda mi się z nim żegnać.

Jak sobie tak popatrzyłem na Wasze wypowiedzi, pierwszy post i dzięki kilku zapytaniom w bazie ruterków to przy moich wymaganiach praktycznie mam do wyboru dwóch faworytów których nazwy padły niedawno

Wymagania:
Porty 1Gbps
USB 2.0, bo przy 3.0 cena idzie w górę ponad dwukrotnie
WiFi 2,4GHz b/g/n
WiFi 5GHz AC
Budżet w granicach 300-350 PLN

Faworyci:
ZyXEL NBG6716 A01
TP-Link Archer C7 v5

Macie porównanie, w którym WiFi jest "silniejsze" i oczywiście stabilne?
W bloku mam grube mury, które potrafią ładnie przytłumić sygnał

Mile widziane inne podpowiedzi o ile moje rozpoznanie mija się z Waszymi doświadczeniami.

1,411

Kolejny co nie szuka nic. TL-WR1043ND V1 na LEDE z fastpath wyciągnie z 550 Mb/s. Jeśli jesteś z reszty zadowolony (WiFi itd.) to nie ma co zmieniać.

1,412 (edytowany przez eljot 2018-07-29 01:43:29)

Dzięki za przypomnienie, testowałem kiedyś LUCI z fastpath. Podejdę do tego LEDE.

/edit/ Potestowane. WAN ma teraz moc smile

Pytanie w sprawie wyboru ruterka z WiFi 5GHz AC dalej aktualne, bo by się przydało.

1,413

Kup C7 jak masz okazję.

1,414

Wielkie Dzięki. Bedę się rozglądał dopiero.
Jak trafi się wersja sprzętowa v4 albo v2  bo takie tez proponuje baza ruterów to też mogę brać?
WiFi jest tam tak samo silne i stabilne?

1,415

To pytanie z tych dziwnych. Nie mam żadnego zaprzyjaźnionego sklepu że przysłali sprzęt na kontenery żeby można było to porównać. Mało prawdopodobne jest też to że ktoś kupił sobie oba i mógł powiedzieć czy jest tak samo silne i stabilne.

1,416

Ok, przepraszam za dziwne pytanie smile Już spadam. Czytam opinie w sklepach

1,417

Czy router TL-WDR4300 obsłuży szybkość 300 Mbps czy muszę rozejrzeć się za nowym routerem. Chodzi mi o opcję po kablu jak i WiFi. Dodam że światłowód wchodzi do mieszkania na router dostawcy Alcatel-Lucent I-240G-P.

1,418

W fastpathem tak, obsłuży.

1,419

Cezary napisał/a:

W fastpathem tak, obsłuży.

Poproszę o rozwinięcie fastpath.

1,420

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16128

1,421 (edytowany przez mj35 2018-08-15 17:07:51)

Mam to OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49474 / LuCI for-15.05 branch (git-16.313.39362-9047456)

to teraz

# opkg update
# opkg install kmod-fast-classifier kmod-shortcut-fe

1,422

Lede to lede a openwrt Chaos Calmer  to openwrt Chaos Calmer. Dwa różne systemy. Nie, nie możesz tak zrobić.

1,423

Rozumiem przepraszam.

1,424 (edytowany przez dzyndzla 2018-08-31 08:05:30)

Heja,
w związku z tym, że UPC podniosło wszystkim swoim klientom prędkość łącza z 60 Mbit/s na 150 Mbit/s, chciałbym zwiększyć przepustowość swojej sieci.

Obecnie używam TP-LINK WDR3600. W sumie wszystko gra, z tym, że router działa w standardzie N, czyli maksymalny transfer po wifi, który osiągam z Gargoyle na pokładzie to jest około 5 MB/s, co do tej pory pokrywało się mniej więcej z prędkością łącza.

Wszystkie urządzenia mam połączone przez wifi (wyjątek stanowi router, który jest wpięty do modemu upc przez kabel) i to się nie zmieni póki co.

Zastanawiam się nad zakupem Archer'a C7 i tutaj mam kilka pytań w związku z tym routerem:

1. Zgodnie ze specyfikacją ten router ma 16 MB flash. Czy zatem po instalacji Gargoyle będzie wymagany extroot dla miniDLNA i transmission?
2. Czy ktoś, kto ma ten router mógłby potwierdzić, że AC w tym urządzeniu zapewni te 15 MB/s po wifi?

Dzięki!

Linksys MR8300 V1.1 / Linksys WRT1200AC V2 / TP-Link Archer C7 V5

1,425

Ciekawe czy zapewni w Twoich warunkach. Mam wdr4300, przy kartach sieciowych 2x2 (czyli rzeczywiste wykorzystanie routera jak przy wdr3600) w 5ghz osiągam około 10-13MB/s. To oczywiście nadal nie jest 150Mbit/s, ale u Ciebie zadziwiająco słabe te transfery jak na N...

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200