Temat: Bardzo słabe prędkości (szczególnie upload) na E3276 z WR1043ND.

Na dwóch routerach z wbudowanym LTE osiągam 25-37Mb/s download, 12-14Mb/s upload i ping 40-97. Na TP-Link TL-WR1043NDv2 z Huawei E3276s-150 i oryginalnym obrazem OpenWrt 18.06 z wyłączonym wifi, podłączonym wyłącznie laptopem do lana i niczym niedoinstalowanym oprócz wsparcia modemu osiągam 7-30Mb/s download, 0.3-1Mb/s upload i ping 56-106. Modem się nie zawiesza (jak na razie) ani internet nie przestaje działać (choć speedtest czasem daje error, ale to może przez tak słaby upload), jest ciepły, ale nie jakoś super, to pewnie normalne, router jest zimny.

Używam zewnętrznej, podwójnej anteny, dla testów podłączony tylko jeden kabel z dwóch (bo nie mam dwóch przejściówek dla modemu), do modemu podpiąłem go nie do tego złącza, dla którego zaślepka jest wspólna ze złączem na kartę microsd, a do tego drugiego, z małą zaślepką kryjącą tylko złącze na antenę. Użyłem konektora FME-CRC9 kupionego za 15zł na allegro.

Czy to może złe złącze antenowe w modemie? Które z nich jest złączem Rx/Tx, a które Tx, czy to bez różnicy?

Da się to jakoś poprawić czy szukać innego sprzętu?

2

Odp: Bardzo słabe prędkości (szczególnie upload) na E3276 z WR1043ND.

Podłącz przez hub z zewnętrznym zasilaniem, i podłącz drugi kabel od anteny. Co to za antena?

3

Antena była testowana przez lata, nie było problemów, osiąga nawet 70Mb/s prz dwóch kablach. To Cybertech dual lte 1800.

Żeby podłaczyć hub i drugi kabel musiałbym wydać 15 zł na konektor i pewnie kilkadziesiąt na hub, a nie mam żadnej gwarancji, że to cokolwiek da i wątpię, że mi się te rzeczy do czegoś przydadzą poza tym projektem. To, że drugi kabel nie jest podłączony na pewno nie podowuje problemów, więc zostaje ten hub, dlaczego myślisz, że to jest powodem? Jakieś podobieństwo tych symptomów do innych wątków (np. też niski upload, a download raczej ok), gdzie problem tak został rozwiązany, wnioski płynące z tego jak działa zarządzanie prądem w modemie itp., coś innego?

Zapomniałem jeszcze wspomnieć, o zasięgu jaki mam:
rsrq rsrp rssi sinr
-7 -105 -79 -6

Gdy przestawiłem router w inne miejsce (kabel od anteny znacznie bardziej wygięty i niżej, bliżej gniazd elektrycznych), speedtest przestał działać, po przestawieniu w poprzednie też nie działał, ale po jakimś czasie jest jak wcześniej, ale nie chce mi się trochę wierzyć, że ten konektor dodawał by tyle szumu, mimo, że jest taki cienki.

Czy jest jakiś modem, który jest świetnie wspierany w openwrt, przetestowany, że wyciąga takie prędkosci i wymaga tyle prądu, że router wspierany przez openwrt go w 100% stabilnie pociągnie? Albo odwrotnie, router, który daje tyle prądu na USB, że pociągnie ten czy inny modem w 100% stabilnie.

Czy inne osoby wyciągają takie prędkości (nawet 70Mb/s) w tej kombinacji urządzeń z openwrt gdy dodadzą huba / wyciągają identyczne jak te na stocku i w urządzeniach typu Huawei B315?

Jaki hub jest sprawdzony i osiągnie się z nim takie prędkości i stabilność? Najlepiej kilka do wyboru, mogą być same kable USB Y, które wepnę w ładowarkę do telefonu 2A, tanie huby, mogą być droższe, dobre biurkowe wieloportowe huby (które chociaż się doczegoś przydadzą jeśli to nie wypali).

4

Nie ma hubów sprawdzonych. Musisz sobie kupić i sprawdzić, bo co hub to inne rzeczy w środku i nawet jak kupisz o takiej samej obudowie to może się okazać że  w środku jest coś innego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez macarooni 2018-08-08 20:58:32)

No dobra, ale myślę, że lepiej jeśli kupię coś co komuś podziałało, nić coś kompletnie losowego. Nawet jeśli mogę trafić na inną wersję danego modelu, mam większe szanse, że trafię na coś co podziała.

A testowaliście podłączanie zasilacza dającego więcej prądu lub zasilacza ATX vide https://openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd#power ?

Edit: No i najważniejsze, ile w ogóle tego prądu potrzebuję dla tego modemu? Widziałem jakieś info, że niby zużycie czasem mu skacze do 2A na chwilę w pewnych okolicznościach, ale to przecież w przypadku USB (praktycznie nieosiągalny gdzie by nie sprawdzać) limit, musiałbym wtedy szukać czegoś minimum z 3A. Ale z drugiej strony np. wiki openwrt.org mówi o zużyciu 400mA, co jest bardzo mało i dziwne, żeby router tyle nie zapewnił, gdy ma wszystko w sobie wyłączone. Mogę kupić 60W zasilacz, mogę kupić byle jaki hub z zasilaniem itd.

6

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 77#p151277

Choć to nie wiele znaczy, bo to było u mnie i na dodatek w dość dobrym zasięgu. Ale jeżeli modem będzie pracował na skraju technologii, będzie szukał sieci i operatora, będzie miał słaby sygnał to zużycie może skoczyć do 2-2.5 A. Osobiście to mierzyłem.

7

No u ciebie modem ma słaby sygnał (RSRP -105) więc żre prąd i zrywa. Konektor to grosze, a tak swoją drogą coś lipna ta antena, albo źle ustawiona bo takie RSRP to bardzo kiepski wynik. Możesz sobie kupić kabel typu Y i nim połączyć. Około 10 zł koszt, ważne żeby zasilanie szło tylko z dodatkowej wtyczki (nie z routera).

8

A jak to jest z restartowaniem modemu przy użyciu takiego huba/kabla Y? Bo słyszałem, że modemu się nie zrestartuje. Ja nie będę miał fizycznego dostępu do tych urządzeń, więc nie odłączę z prądu. Pytanie czy w ogóle są takie sytuacje, gdy router sam restartuje modem, gdy się on zawiesi itp.? Bo jeśli nie to tak czy siak trzeba manualnie zrestartować router.

9

Oczywiście wtedy nici z tego. Jeżeli modem się zawiesi tak że na żadne zaczepki programowe nie odpowiada to po za wyłączeniem z prądu nie masz jak tego zrobić. Restart niektórych routerów nic nie daje bo zasilanie na usb może być cały czas doprowadzone.

10

Akurat w tym TP-Link'u da się zrestartować modem podłączony pod USB z tego co wiem. Wtedy z kabelkiem Y oczywiście się nie uda. W przypadku Huba powinno się dać. Ale akurat modem będzie się wieszał?

11 (edytowany przez macarooni 2018-08-09 14:04:53)

Znalazłem pasujący zasilacz 2.5A (oryginalny TP-Linka ma 1.5A), był używany dotychczas tylko kilka godzin (do adaptera dysków USB3 SATA3) i ma sporo różnych znaczków na obudowie (żaden z routerowych tego nie ma), jest trochę cięższy od tp-linkowego, ale trochę mniejszy. Mam jeszcze zasilacz 2A od routera Netii i 2A od starej stacji dysków.

Podłączyłem antenę do tego drugiego złącza (obok karty microsd) i zrobiłem testy z obydwoma zasilaczami.

z zasilaczem 2.5A
ping dl ul
36 32 11
38 35 10
36 19 12
36 33 10
38 28 9
38 33 11
z zasilaczem oryginalnym tp-linka 1.5A
ping dl ul
42 34 12
37 25 12
37 28 11
37 31 11
116 30 11
40 37 11

d-link dwr-921 z wczoraj
ping dl ul
50 35 13
52 29 14
44 36 14
43 25 13
42 37 13

huawei b315s-22 z wczoraj
ping dl ul
40 27 13
50 34 13
97 28 13
41 37 12
61 30 13
87 36 13
74 33 13

Nie jestem pewien czy zasilacz cokolwiek zmienia, może i temu 2.5A trafił się wyższy ping, ale również wyższa szybkość, a oryginalny dał najniższą prędkość i up i down, choć pingowo wypada lepiej w każdym. Na pewno złącze antenowe było powodem problemów. Teraz modem jest zawsze gorący, router troszkę ciepły, ale to pewnie od powietrza wokół, bo dzisiaj cieplej.
W porównaniu z innymi routerami, które mam też nie widzę za bardzo różnicy, niby pingi lepsze, ale szybkości trochę gorsze.

Czy w takim wypadku jest sens kupować jeszcze mocniejszy zasilacz? Np. coś takiego https://www.morele.net/zasilacz-do-lapt … w-1542627/ choć to tylko 0.5A więcej, więc może nawet takiego https://www.morele.net/zasilacz-do-lapt … w-1542624/ ? Są też podobne zasilacze 4A na allegro po 15zł i więcej, oczywiście używane. A może wymiana zasilacza nic nie da i powinienem bawić się w te kable Y i huby?

Niby według https://ofmodemsandmen.com/power.html zasilacz dający prawdziwe 2A powinien wystarczyć, ale jeśli modem potrafi zużyć 2-2.5A to potrzeba zasilacza nawet i 4A, czyli 48W(!). Danie tyle prądu przez kabel Y z zasilacza USB też nie jest proste, 2A zasilacze są powszechne (choć ich sprawność jest raczej trochę niższa), ale więcej to już USB-C (3A+).

Jest też coś takiego na openwrt wiki: "The TL-WR1043ND v1.x does not deliver enough power for most USB 3G modems, which can lead to erratic behavior such as dropped/failed connections. If a 3G USB modem is to be used, consider other routers with a USB port that delivers enough amperes (e.g. the Buffalo WZR-HP-AG300H)." Tylko, że ten Buffalo ma zasilacz 12V2A, więc pewnie nawet 1A więcej nie daje modemowi.

9tysiecy, na pewno zależy mi na jak najwyższym uptime, więc jeśli ma się coś kiedyś zawiesić i nie będę mógł z tym nic zrobić oprócz fizycznej (kosztownej) wizyty, a mogę temu zapobiec to zdecydowanie chcę to zrobić.

9tysiecy, czemu ważne żeby zasilanie szło tylko z dodatkowej wtyczki (nie z routera)? Chodzi o to, że nie jest możliwe by szło z obu wtyczek (nie znam sie na elektronice)?

12

Ale to nie chodzi o mocniejszy zasilacz do routera. Przetwornica na usb lub mosfety/układy wykonawcze mają określony maksymalny prąd jaki mogą dać, więc nawet jak dasz zasilacz 10A to i tak na usb pojawi się 0.5A bo taki jest tam układ.

Zrób albo kabel Y z zasilaniem 5V albo hub usb z własnym zasilaniem.

13

Router można uszkodzić jak będzie szedł prąd z zasilacza do routera po USB. I jak wyżej Cezary wspomniał:lepszy zasilacz nic nie da.