1 (edytowany przez sql 2018-08-08 13:57:22)

Temat: Ruter/access point do garażu

Szukam rutera lub access pointa do garażu (warsztatu samochodowego).
Ma pokrywać garaż i pomieszczenia sąsiednie (z jednej strony garaż i dwa przyległe, jedna ściana). Wielkość garaży jest taka aby zmieścił się tam samochód dostawczy. Wystarczy standard 2,4 GHz. Dlaczego chcę wstawić tam ruter (po kablu LAN? ) Chodzi o to iż zasięg telefonii jest tam słaby (teren wiejski) i mam telefony w firmie przystosowane do WiFi calling tak aby klienci się zawsze dodzwonili po gdy telefon jest w zasięgu WiFi. Przeprowadzę tam kabel LAN zewnętrzny. Ruter ma działać także w niskich temperaturach w zimę (w nocy może być tam chłodno). Dobrze aby wspierał roaming WiFi (przełączanie pomiędzy sieciami WiFi) z innym ruterem z OpenWRT (TL-WR1043ND). Zaznaczę iż nic tam ekstra nie będę zmieniał (instalował ekstra oprogramowanie itp.)

2

Odp: Ruter/access point do garażu

A spada tam temperatura poniżej zera czy nie? Jak nie to dowolny w sumie. Jak spada i cię stać to kup np. unifi ap-mesh lub stare nanostation/loco.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak spada poniżej zera w nocy. Dzięki.

4

sql napisał/a:

Dobrze aby wspierał roaming WiFi (przełączanie pomiędzy sieciami WiFi)

Prawdziwy roaming WiFi to raczej trudna sprawa.
Zawsze możesz zrobić protezę w postaci kilku AP, które mają ten sam SSID i to samo hasło.
Ważne by sąsiadujące AP pracowały na różnych kanałach bo w przeciwnym przypadku będą sobie na wzajem przeszkadzać.
Dla 2,4 GHz masz do wyboru 3 kanały (1, 7, 11), które ustawiasz w poszczególnych AP.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

5

Chciałbym zapytać czy w ruterach unifi ap-meshh można ustawić wyższe kanały niż 11 ?

6

W oryginalnym sofcie tak, więc pewnie pod openwrt też (nie miałem jeszcze okazji wgrywać openwrt do ap-ac-mesh, więc ktoś musi sprawdzić).

7

Chciałbym zapytać czy pomiędzy tymi produktami będzie różnica pomiędzy pokryciem radiowym (nie chodzi mi o transfery)?
Oczywiście odróżniam ruter od access pointa. Generalnie chciałbym "skompletować" sieć jednego producenta aby było płynne przełączanie WiFi dla połączeń głosowych przez WiFi.

https://www.x-kom.pl/p/342062-system-me … c-usb.html
https://www.senetic.pl/product/UAP-AC-IW

8

Złe forum na takie pytanie.