1 (edytowany przez macarooni 2018-08-06 17:56:21)

Temat: Jak sprawdzić jakie tryby (QMI, NCM etc.) obsługuje mój modem? E3276

Mam Huawei E3276s-150. Z tego co wiem to jest to wersja bez HiLink - po podłączeniu instaluje sterowniki, posiada też wbudowaną pamięć na której są te sterowniki. Będzie on pracował jako router dla serwera - publiczne statyczne IP otwarte na świat.

Zależy mi na tym, by używać modemu bez HiLinka, bez dodatkowego NAT-a i z jak najmniejszą ilością softu, pełniącego wyłącznie funkcję modemu. Czy każdy tryb pracy (QMI, MBIM, NCM, RNDIS) mi to zaoferuje czy powinienem omijać którychś z nich?

Słyszałem, że E3276 wspiera NCM, ale na to czy każda wersja E3276 wspiera wyłącznie NCM, czy jakaś konkretna, a może wspierają po kilka trybów nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi.

Czy wszystkie te tryby to tryby operacji NDIS? (Próbuję zrozumieć jak się ma do tego pojęcie NDIS, które pojawia się w kontekście QMI i NCM, a chyba nie jest trybem).

PS Offtop. Czy pojawiły się już modemy USB na tyle energooszczędne, że bez problemu napędzane przez routery takie jak mój WR1043NDv2 bez aktywnych hubów nie tracące przy tym na stabilności i szybkości?

2

Odp: Jak sprawdzić jakie tryby (QMI, NCM etc.) obsługuje mój modem? E3276

Zrób cat /sys/kernel/debug/usb/devices i zobaczysz przez jakie sterowniki jest obsługiwany. Przez ncm i ppp.

Nie, nie pojawiły się. Co więcej - producenci praktycznie już nic na usb nie robią, teraz masz mifi, z własną baterią, z agregacjami pasm. Można je podłączyć przez usb, ale zwykle to usb już daje za mało prądu, bateria na długo nie starcza i na dodatek zbytnio się nie nadają na pracę 24/7.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A bez sterowników da się to sprawdzić? Bo z tego co rozumiem, żeby sprawdzić wszystkie tryby obsługiwane przez modem musiałbym zainstalować wszystkie dostępne sterowniki i jeszcze próbować przełączać te tryby (bo ta komenda powie mi tylko o aktualnie używanym sterowniku).

4

Da się w ten sam sposób - o ile wizualnie pamiętasz która klasa urządzenia za co odpowiada smile
Zainstaluj mój obraz luci (linki są na eko.one.pl), tam jest większość sterowników to zobaczysz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.