51

Odp: Xiaomi router 3g Padavan -> LEDE

Jak możesz to wyślij linka na adres NPldo74z@niepodam.pl bo mnie już szlag trafia z tą kompilacją. Być może to problem z gałęzią linaro. W gałęzi padavan wszystko było ok od ręki.

52 (edytowany przez sty 2018-07-22 16:24:46)

Dopiero teraz to spostrzegłem, bo nie używałem - okazuje się, że po mimo dodania do kompilacji dodatku/modułu tor, co jednocześnie ciągnie dodatkowo oprócz otoczki dla tor również privoxy i dnscrypt-proxy oraz samo entware, nie kompilują się owe programy wcale, a jedynie ich sterowanie w postaci odpowiednich wpisów i kliknięć w webgui, które oczywiście nie sterują potem doinstalowanymi na własną rękę owymi programami z entware. Jest to spowodowane zbyt dużą różnicą w wersjach softu pod różne busybox - na starej wersji instalują się owe dodatki (i to tylko na maszynie vmware od autorów), na nowej wersji busybox, co gwarantuje również dodanie istotnych poprawek dla radia, nie instalują się, chociaż są dodawane poprawnie.
Musisz więc zdecydować, czy Ci to w ogóle potrzebne bezpośrednio w fw, tzn. tor+dodatki do niego, dnscrypt-proxy i privoxy oraz entware (i tak możesz sobie to potem doinstalować z entware i np. dnscrypt-proxy w już najnowszej wersji z lini 2.X). Daj znać jak chcesz to odpowiednio to skompiluję.
Podsumowując skrypt stał się mocno niestabilny w ogóle. Mam oczywiście wyłącznie na myśli repo padavan. W linaro sporo rzeczy nie instaluje się wcale lub nie współpracuje z webgui odpowiednio - więc jest dylemat co wybrać...

53

najprościej na dzień dzisiejszy to wgrać padavana najnowszy z końcówka e6f4533 uaktywnić w webgui entware i stąd instalować pakiety moduły na usb lub hdd

54

Dziękuję za chęci ale już sobie poradziłem. Kompilacja i flashowanie się udało za pierwszym razem przy korzystaniu z repo padavan. Przy repo linaro był błąd za błędem.

55 (edytowany przez sty 2018-07-24 17:57:25)

W zasadzie (z małym wyjątkiem) zgodzę się z @helmut77 - na tą chwilę to jest chyba najlepsze podejście. Największy minus, że webgui nie współpracuje z pakietami z entware - coś jak w openwrt extroot...ale znacznie mniej funkcjonalne - w praktyce obsługa i konfiguracja tylko z konsoli i nie wszystko jednak zadziała do końca...

56

Witam wszystkich, nie mając za bardzo doswiadczenia wgrałem Padavana do R3G ale strasznie mi laguje wifi,nie wiem czy wszystko zrobiłem dobrze. Nie mogę się zalogowac przez ssh jaki moze byc problem? Proszę o wyrozumiałosc i jakies podpowiedzi.

57

Zacznij od włączenia SSH:

Advanced Settings -> Administration -> Services -> Enable SSH Server

58

włączyłem tak jak tu pisze, mogę wpisac login ale nie mogę wpisac hasła

59

smile
hasło nie jest wyświetlane. Wpisuje się w ciemno.

60 (edytowany przez yndek1 2018-07-25 16:39:11)

ale nie mam mozliwosci pisania, po wpisaniu loginu nie moge wpisac hasła

61

Jak nie możesz? Piszesz w ciemno, nic nie pokazuje, ale się wpisuje. Powtarzane po raz 1000.

62

Polecam nakładkę MTPuTTY, możesz sobie zapisać profile razem z hasłami i nie będziesz musiał pisać nawet loginu.

63

jest udało się zalogowac do SSH, co teraz mam zrobić?

64

No ale niby co chcesz zrobić ? Na lagujące wifi przez webgui zmieniasz ewentualnie jakieś parametry, zmieniasz wzajemne położenie ap do client i vice versa lub...wymieniasz walnięty router. Pytanie brzmi, po co Ci dostęp do powłoki - co chcesz na niej zrobić ?

65 (edytowany przez george2002 2018-07-31 21:34:25)

sty napisał/a:

No ale niby co chcesz zrobić ? Na lagujące wifi przez webgui zmieniasz ewentualnie jakieś parametry, zmieniasz wzajemne położenie ap do client i vice versa lub...wymieniasz walnięty router. Pytanie brzmi, po co Ci dostęp do powłoki - co chcesz na niej zrobić ?

Kolgo sty a ja mam z deka inne pytanie bo jesteś widzę obeznany w temacie bdb wink - w Padavanie w menu Advanced settings -> Customization ->Scripts -> Run On Press WPS/FN Ez-Buttons i chciałbym wrzucić tam skrypt który zmieni kolor diodki na inny i wyłączy wifi a po ponownym przyciśnięciu przycisku w routerze znów zmieni kolor i włączy wifi  - takie wifitoggle jak w openwrt tylko tutaj nie znalazłem takiego pakietu, udało by się coś wymyślić smile ? mam włączone wifi schedule na od 7-0:00 wifi włączone a od 0:01 do 6:59 wyłączone ale kurczę czasem potrzeba na chwilę włączyć i mam wyprowadzony przycisk reset w routerku i chciałbym go do takiego wifi toggle wykorzystać smile

Znalazłem tutaj fajny skrypt :https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/wifitoggle
ale co z tego jak w padavanie nie ma uci z tego co widzę sad i do tego nie wiem jak się do LEDów tam odwołuje sad

66 (edytowany przez sty 2018-08-01 19:56:29)

@george2002
Przyznam się szczerze, że aż tak głęboko nie wnikałem w niuanse, ale na zdrowy rozum trzeba znaleźć po prostu komendy włączające ten ledy - zapewne jakiś cat na odpowiednie pliki w katalogu /sys /albo /proc, lub coś podobnego...nie podpowiem Ci, bo zwyczajnie nie chce mi się rozkminiać detali, gdyż nie jest to dla mnie aż tak ważne...bo co można rzeźbić na jednej, wielokolorowej diodzie...czy tam dwóch ? To samo tyczy się skryptów do obsługi wł/wył wifi...wszystko jest w /etc*/*/bin/*/sbin/itd., tylko trzeba sobie to odnaleźć w plikach z "rc"/"init"/"sh" w nazwie i odpowiednio zaadaptować dla swoich automatów...i tyle. Ja bynajmniej jestem zbyt leniwy na takie rozkminki i akurat w tym routerku zadowalam się tym co jest...i tym bardziej, że ów routerek nie jest już mój i na co dzień działa u kogoś innego...
Raczej rzuć temat ogólnie...może poszukaj na 4pda...sam nie wiem - ja się nie piszę do takich rękodzieł...

67

sty napisał/a:

@george2002
Przyznam się szczerze, że aż tak głęboko nie wnikałem w niuanse, ale na zdrowy rozum trzeba znaleźć po prostu komendy włączające ten ledy - zapewne jakiś cat na odpowiednie pliki w katalogu /sys /albo /proc, lub coś podobnego...nie podpowiem Ci, bo zwyczajnie nie chce mi się rozkminiać detali, gdyż nie jest to dla mnie aż tak ważne...bo co można rzeźbić na jednej, wielokolorowej diodzie...czy tam dwóch ? To samo tyczy się skryptów do obsługi wł/wył wifi...wszystko jest w /etc*/*/bin/*/sbin/itd., tylko trzeba sobie to odnaleźć w plikach z "rc"/"init"/"sh" w nazwie i odpowiednio zaadaptować dla swoich automatów...i tyle. Ja bynajmniej jestem zbyt leniwy na takie rozkminki i akurat w tym routerku zadowalam się tym co jest...i tym bardziej, że ów routerek nie jest już mój i na co dzień działa u kogoś innego...
Raczej rzuć temat ogólnie...może poszukaj na 4pda...sam nie wiem - ja się nie piszę do takich rękodzieł...

Rozumiem,
pokombinuję coś wink

68

sty napisał/a:

No nie wiem zrobiłem kompilację przez skrypt Prometheus robiłem to pierwszy raz nie wiem czy dobrze, mozna to jakoś uaktualnic albo porównac te moje ustawienia z jakims sprawdzonym? Czy powrót do orginału jest bardzo problemowy?

69

witam  - router dotarł przed czasem smile  - przeczytałem  wszelkiej maści poradniki jak go przystosować pod siebie  , mam tylko jedno pytanie  dotyczące  botloadera  bred  .  po uzyskaniu dostępu do ssh
1-  czy  warto wgrać  tego breda ?  i potem z niego wgrwać  dalej
2- czy z poziomu breda  moge  wgrać  kazdy soft  czy trzeba  wracać  za kazdym razem  wracać na Orginał
Docelowo ma byc openwrt  , ale  padvana  też  chciałbym  sprawdzić

70

Czy ktoś miał już przyjemność konfigurować DNSCrypt v2 pod Padavanem? Dopiero kompiluję firmware pod obsługę nowego Entware, w starym była tylko możliwość instalacji v1.

71

a wracając do tematu jak można wgrać LEDE na padavana? czy ktoś to przerabiał?, dodam że nie mam backup oryginalnego softu.

72

Ten wątek zobacz: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 20#p196520

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

73

tyle że ja nie mam breda (i nie wiem jak go wgrać), a poza tym czy muszę wrócić do stockowego firmware czy mogę bezpośrednio na padavana wgrać lede (mając breda którego nie wiem jak wgrać smile

74

A co masz? Oryginalny bootloader?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

75

miałem oryginalny soft, wgrałem na to padavana (skryptem) więc wnioskuję że mam oryginalny - chyba że skrypt zamienił na coś