Temat: Wysypało przeglądarkę, padł flash TL-WR743ND v2.1
Witam serdecznie,
Mam problem, ze znalezieniem dla tej płyty głównej metody unbrick. Pomożecie?
Router obecnie resetuje się w pętli.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Wysypało przeglądarkę, padł flash TL-WR743ND v2.1
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam serdecznie,
Mam problem, ze znalezieniem dla tej płyty głównej metody unbrick. Pomożecie?
Router obecnie resetuje się w pętli.
Może nie mieć, za stary sprzęt. Rozbieraj, lutuj konsolę szeregową i wgrywaj przez bootloader.
Podobnie wygląda 741nd v4.23 ale brakuje pinu z tyłu płyty, Cezary ty tu jesteś guru, może jaśniej
Jakiego "pinu z tyłu płyty"? Na początek podłącz się po prostu do konsoli i zobaczy czy coś wyświetla.
przez TFTP nic nie pokazuje.. muszę znaleźć RS usb i wlutować jak w 741nd v4
Konsola szeregowa nie tftp. Pisałem już, za stary sprzęt i może nie mieć trybu awaryjnego w uboocie.
Cezary ok , tylko że ze specyfikacji płyty głównej wynika że TX,RX i GND podłącze i zobacze, tak mam zrobić?
Tak masz zrobić. Tyko przez konwerter napięć a nie bezpośrednio do rs232c...
ale przecież napięcia z rs nie podłączam do routera , teraz to już dla mnie schody
I dobrze że nie podłączałeś. Zwykły rs232c może pracować na napięciach od -24 do 24v, a router 0 - 3.3v. Musisz mieć konwerter napięć bo możesz spalić chip w routerze.
A Cezary zerknij tutaj. Mam typowy interfejs TTL... wg tego co widzę na tej stronie mógłby być
http://techsolutions101.ca/?p=143
Masz mieć taki który pracuje na napięciach 0-3.3v. Masz czy nie?
A wiesz , mam laptopa z RS232 może bezpośrednio do niego sprzętowym podłączyć się stosując rezystor dla zabezpieczenia
Jeszcze raz, konwerter napięć potrzebujesz. Żadnych "restorów dla zabezpieczenia".
Router zepsujesz jak podłączysz bezpośrednio. Taki USB to TTL na układzie cp2102 kupiłem na aliexpress za 3.89 zł. Na allegro wyjdzie może z 12 zł razem z kablami.
odgrzewając kotleta bo w końcu czas uruchomić nieboszczyka,
ten model -https://abc-rc.pl/konwerter-usb-rs232-ttl-uart ?
bo moje jednak dają za wysokie napięcia
Tak.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Wysypało przeglądarkę, padł flash TL-WR743ND v2.1
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc