1

Temat: Obserwacja natężenia ruchu wifi - da się?

Czy istnieje jakiś program - na OpenWRT czy w ogóle na Linux/Windows - który jest w stanie pokazać natężenie ruchu w paśmie wifi, którego używa mój router? I nie chodzi o ruch w mojej sieci, tylko ogólnie w eterze na danym kanale/częstotliwości.
Mam sytuację, że w bloku ktoś postawił wifi o szerokości 80MHz, pewnie kupił zaj*** nowiutki router typu "17453434635Mbps via wifi". I wieczorami miewam problem z działaniem swojego wifi (skromne 20MHz) i podejrzewam, że chodzi właśnie o interferencje z tą szeroko rozstawioną siecią wifi...albo inną intensywnie wykorzystywaną.

Na 2.4GHz mam wszystkie pasma pozajmowane, więc chciałem sobie poobserwować "natężenie ruchu w eterze" na poszczególnych kanałach i wybrać ten, gdzie jest najmniejsze. No ale do tego jakoś soft monitorujący by się przydał...jest coś takiego?

2

Odp: Obserwacja natężenia ruchu wifi - da się?

Od groma. Przykładowe hasła w google: "program do mierzenia siły sygnału wifi", "wifi signal strength windows"

3

inSSIDer 2.x

4

tomciu napisał/a:

Od groma. Przykładowe hasła w google: "program do mierzenia siły sygnału wifi", "wifi signal strength windows"

Nie nie, siła sygnału nie jest tożsama z pokazywaniem wielkości ruchu na danym kanale wifi.

5

Potrzebujesz do tego karty, która obsługuje tryb monitor.
A potem to już Wireshark i sobie oglądaj, co tam lata.

6

9tysiecy napisał/a:

inSSIDer 2.x

Hmmm, a gdzie w nim jest pokazywana wielkość ruchu w danym kanale/częstotliwości wifi?
Choć z drugiej strony przy Inssider Essential chwalą się Wi-Spy, który właśnie były tym, co mnie interesuje - channel saturation / spectrum analysis.

7

pepe2k napisał/a:

Potrzebujesz do tego karty, która obsługuje tryb monitor.
A potem to już Wireshark i sobie oglądaj, co tam lata.

To Wireshark ma opcję analizy nasycenia kanału wifi? Bo w trybie monitor to pewnie wyłapie pakiety z każdego SSIDa...ale pokazuje to na jakimś wykresie?

8

Weź sobie jakieś ubiquiti będziesz miał tam  ichni analizator spektrum który pokazuje co się dzieje na poszczególnych częstotliwościach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Cezary napisał/a:

Weź sobie jakieś ubiquiti będziesz miał tam  ichni analizator spektrum który pokazuje co się dzieje na poszczególnych częstotliwościach.

Dzięki Cezary za hinta. Mam dostęp do UAP Pro, ale to pierwsza generacja, która nie wspiera analizatora spektrum niestety.