26

Odp: Streaming obrazu z tunera SAT przez internet.

Zmieniłem, niby smiga,, ale nie wszystkie bukiety mi pobralo z dekodera, picony czy jakos tam

Teraz jeszcze najlepiej właczcy logowaie przez https i przekierowac port 443 na znany tylko mi ?

27

Tak będzie najlepiej. Do oglądania polecam KODI z wtyczką Enigma2 client.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

28 (edytowany przez pazdzioch 2018-06-25 13:38:52)

Ale tylko logowanie przez https ? czy strumien video tez wybrac ?

Przekierowałem tez port ftp 21 i wszystkie pikony pobrał mi z dekodera.

Zaraz odpalam kodi zobaczymy jak to bedzie smigac

Jeszcze jedno pytanko, czy da sie wygenerowac liste wszystkich kanałow do pliku m3u aby pozniej wgrac do aplikacji smartIPTV w TV? pojedynczy link bez problemu moge pobrac, ale jak wszystkie wygenerowac i pozniej wgrac jednym plikiem badz podajac url listy m3u

29

Klikasz w ikonkę telewizora obok nazwy bukietu (nie nazwy kanału)

30

Tylko że ja mam pare bukietów, podzielone Filmy ,Sport, Discovery, Bajki itp, łącznie 9 ,a chce wgrac wszystkie w jednym pliku do telewizora

31 (edytowany przez tomciu 2018-06-28 14:46:59)

Przeciez to sa zwykle pliki tekstowe, wiec nie ma zadnego problemu aby z tych dziewieciu zrobic jeden. Wystarczy jakis edytor plikow m3u, dla ulatwienia sprawy

32

Wstępnie ogarnąłem, mam wszystko w. Jednym pliku

33

Jedna uwaga, jeśli po prostu wystawiłeś port 8001 na zewnątrz to na 100% za jakiś czas ludzie zaczną Ci się podpinać do streamów.  Są chyba gotowe narzędzia do macania kto ma Enigme2 i wyciągnięty ten port. Tak samo link do streamu nie jest unikalny. Co najmniej trzeba port zmienić z defaultowego a najlepiej tunel VPN...

34

Czy jest ktoś z Warszawy kto byłby wstanie pomóc mi z zainstalowaniem i zrobieniem wszystkiego?

35

c#Hunter napisał/a:

Jedna uwaga, jeśli po prostu wystawiłeś port 8001 na zewnątrz to na 100% za jakiś czas ludzie zaczną Ci się podpinać do streamów.  Są chyba gotowe narzędzia do macania kto ma Enigme2 i wyciągnięty ten port. Tak samo link do streamu nie jest unikalny. Co najmniej trzeba port zmienić z defaultowego a najlepiej tunel VPN...

Ale skąd bedą wiedzieli z jakiego IP mają szukac streamu?
8001 mam wyciągniety na zewnatrz, mam tez włączone logowanie poprzez hasło więc chyba raczej bez hasła nic nie zrobią ?
Ja chce sporadycznie używać streamu przez telefon, nie to że chce komus udostępnic dane, znam je tylko ja nikomu nie podawałem.

36

Po prostu szukają. Przecież włamy też są, próby logowania na ssh też są itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

37

Jeśli myślisz że jeśli nie podasz nikomu swojego adresu to nikt go nie będzie znał to jesteś w błędzie. Publiczny adres (jak nazwa wskazuje) dostępny jest dla każdego, wystarczy odpalić programik do skanowania sieci w poszukiwaniu portu 8001 i gotowe. I w ten sposób również dawniej były włamy na rejestratory itd.

38

c#Hunter napisał/a:

Musze poczytac o tunelu VPN, narazie wyłączyłem przekierowywanie portów

39

w enigmie można zmienić  numer portu do streamu , do tego silne hasło   i nie ma strachu  nie popadajmy w paranoje

40

Jak ustawisz dobre hasło to nie masz co sobie głowy zaprzątać VPNem.

41

9tysiecy napisał/a:

Poza tym przy zastosowaniu połączenia VPN potrzebny jest wydajny obliczeniowo router, bez tego transfery kiepskie.

42

jarek7714 napisał/a:
9tysiecy napisał/a:

Poza tym przy zastosowaniu połączenia VPN potrzebny jest wydajny obliczeniowo router, bez tego transfery kiepskie.

wireguard na tp-linku wdr3600 (max 80zl), transfer 10Mbit obciaza procek na <10%

43

ad2014 napisał/a:

w enigmie można zmienić  numer portu do streamu , do tego silne hasło   i nie ma strachu  nie popadajmy w paranoje

W który miejscu zmienic mozna port streamu ? jak w ustawieniach webif widze tylko porty 80 i 443m nigdzie w ustawieniach nie znalazłem portu do streamu

44

trzeba zmienic w 3 lokalizacjach
/usr/lib/enigma2/python/Plugins/Extensions/OpenWebif/plugin.py
/usr/lib/enigma2/python/Plugins/Extensions/OpenWebif/controllers/web.py
i dodatkowo
/etc/inetd.conf
wiecej informcji  szukaj na forach sat tongue bo temat odbiega od openwrt wink

45

Ale przecież wystarczy przekierować inny port zewnętrzny niż wewnętrzny i problem z głowy...

46

9tysiecy napisał/a:

Ale przecież wystarczy przekierować inny port zewnętrzny niż wewnętrzny i problem z głowy...

Nie wiem czy dobrze rozumiem, mam port 8001 przekierowany na ten który wybrałem xxxxx , czyli dobrze zrobiłem ? czy zle zrozumiałem?

47

9tysiecy napisał/a:

w jakim sensie wewnetrzny 8001 a zewnetrzny inny byle jaki?

48

Tak, wewnętrzny 8001 a zewnętrzny jakikolwiek. I dobre hasło.

49

9tysiecy napisał/a:

Tak, wewnętrzny 8001 a zewnętrzny jakikolwiek. I dobre hasło.

ok ale wtedy pojawia sie problem przy stream zenwetrznym bo sciagam plik z openwebif i jest domyslny 8001 i 8002 a zalezy mi na tym zeby transkodowane byly normalnie do ogladania zeby mi sie nie wlamywano . jest opcja sie z Toba skontaktowac bo widzę że jestes kumaty a ja sie dopiero uczę ? moj mail to discode@o2.pl

50

To najlepiej zostaw już 8001, jak masz hasło to się nie włamie raczej nikt. A w przyszłości możesz zainteresować się VPN. Możesz pisać maile przez forum. (Wcześniej nie odpisałem bo brak czasu)