Temat: Połączenie 2 routherów TP Link WR1043ND + Linsys WRT54GP2A-AT

Witam!
Chciałbym połączyć podane w temacie routhery, w ten sposób, że Tp Link będzie podłączony do internetu i udostępniał internet dla Linsysa po kablu, wi-fi nie jest konieczne bo urządzenia stoją obok siebie. Zrobiłem w ten sposób że połączyłem je kalbem portami LAN i w Linksysie wyłączyłem DHCP. Wszystko niby ok otrzymuje on teraz adresy od DHCP Tp Linka i internet na nim działa. Problem jest w tym że na Linksysie nie działa funkcja VOIP, czyli telefon. Wcześniej był podłączony bezpośrednio bez użycia Tp Linka i VOIP działał. Teraz chciałbym używać obydwu użądzeń, ponieważ OpenWrt na Tp Linku otwiera mi wiele nowych możliwości. Czy ktoś z Was orientuje się na jakiej zasadzie działa VOIP, może musze otworzyć jakiś port na Tp Linku, wtedy na Linksysie ruszy VOIP? Albo VOIP działa tylko na określonej klasie adresu IP czyli na tej z Linksysa 192.168.15.1 ?

2

Odp: Połączenie 2 routherów TP Link WR1043ND + Linsys WRT54GP2A-AT

Problem został rozwiązany. Należało zastosować kabel krosowany pomiędzy portem LAN TP Linka, a portem WAN Linksysa. Później clonowanie adresu Mac, na końcu reset i śmiga smile

3

a fee nie ma MDIX ?

4

no właśnie że MDIX jest, jak w większości dzisiejszych routherków. Jednak mimo tego na prostym kabelku nie chciały gadać, więc spróbowałem na krosowanym i zagadały smile

5

A tamten kabelek nie był walnięty?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Raczej nie, bo używałem go wcześniej do konfiguracji routhera i miałem go podłączony do kompa.