Temat: Jaki ruter wybrać WRT3200ACM vs Netgear R7800

Nadszedł czas wymiany routera w domu na nowy. Obecnie korzystam z WRT160-nl, który jest dosyć wiekowy a dodatkowo ograniczony przez LAN 100 mbit. W sieci działa serwer Qnap, więc zależy mi na tym aby  wybrać ruter, który będzie zapewniał szybkie transfery, stabilne działanie (pod OpenWRT/LEDE) przy korzystaniu  z OpenVPN oraz mwan3. Chciałbym kupić coś w miarę przyszłościowego na kilka lat. Po zapoznaniu się z tematem waham się pomiędzy WRT3200ACM a Netgear R7800 niestety w sieci nie znalazłem bezpośrednich porównań tych routerów. Czy ktoś kto korzysta z nich mógłby mi doradzić na który z nich powinienem się zdecydować ? Chyba, że są jeszcze jakieś inne alternatywy nad którymi warto się zastanowić  smile

2

Odp: Jaki ruter wybrać WRT3200ACM vs Netgear R7800

Na dzień dzisiejszy ludzie narzekają na sterowniki wifi od linksysów. Może kiedyś się poprawią.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary, dzięki za informacje , zdecydowałem się na R7800. Wolę nie narzekać smile

4

Netgear R7800 ma chyba na ten moment najlepsze wsparcie.

5

Witam,
pozwolę się podczepić pod temat, gdyż noszę się z zamiarem wymiany routera. Obecnie mam Archer C7v2 z LEDE i internet 600Mb/s (do tego wifi, przekierowania portów, openvpn, role dla dzieci nieznających umiaru, WebCam, serwer ftp dla zrzutu obrazów dla kamer i parę innych drobiazgów). Noszę się z zamiarem wymiany routera, gdyż w obecnej konfiguracji C7 nie wyrabia i udostępnia mi pasmo do m/w 300Mb/s). Zastanawiam się nad WRT3200ACM lub Netgear R7800. Myślicie, że jest sens zmiany? A może coś innego (ale w cenie do 1k)?

pozdrawiam
fruu fruu

6

A może zainstaluj moje lede i  moduły od fastpatha i sprawdź wydajność? https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16128

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Bardzo dziękuję za to info. Jeśli mogę się jakoś odwdzięczyć za zaoszczędzenie 1k PLN to proszę dać znać ;-)
Zostaje tyle pieniędzy na inne projekty... mniam ;-D
Archer C7v2 po zainstalowaniu podanego pakietu udostępnił pasmo w granicach 550-590 Mb/s

Cezary napisał/a:

A może zainstaluj moje lede i  moduły od fastpatha i sprawdź wydajność? https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16128