326

Odp: Prawidłowa konfiguracja OpenVPN

Jak chcesz generować certyfikaty pod Windowsem to musisz zainstalować pełną wersję openvpn

327

Albo pod windows 10 zainstalować WSL i jakiegoś Linuxa ze sklepu Microsoft wink

328

Tutaj jest tutorial który mówi aby robić to właśnie pod Windows sad

https://www.vuplus-support.org/wbb4/ind … aee03da6d1

To takie pytanie, skoro mogą to zrobić na innym urządzeniu. Czy mogę skopiować pliki z Gargoyle (serwer vpn) na tuner linuxowy to będzie działać server VPN na tunerze ?
Do tego jak wygeneruję klientów na Gargoyle to będą się łączyć z tuneren ?

329

Tak/nie. Tunel się pewnie uruchomi, choć firewalla będziesz musiał zrobić ręcznie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

330

Ok, czyli jeśli dobrze rozumiem.
To na tunerze muszę wygenerować pliki dla klientów ?

Które pliki potrzebuje skopiować z Gargoyle do tunera ?
Ręczna konfiguracja firewalla ? Masz tu na myśli plik server.conf ?

331

Cały katalog /etc/openvpn. Tunel to tunel, robi tylko interfejs i ew ustawia routing. Cały firewall i zezwolenie na ruch musisz sobie ustawić samodzielnie jak chcesz te konfigi uruchomić na innej maszynie. Ale to już OT w sumie.

332

przestawiłem na UDP z powrotem i dalej ten sam błąd:

TLS Error: TLS key negotiation failed to occur within 60 seconds (check your network connectivity)
Tue Jun 26 14:46:20 2018 TLS Error: TLS handshake failed

333

Co masz w logach po stronie serwera?

334

daemon.notice openvpn(MPNVPN)[31931]: TCP/UDP: Preserving recently used remote address: [AF_INET]109.241.3.254:1194
daemon.notice openvpn(MPNVPN)[31931]: UDP link local: (not bound)
daemon.notice openvpn(MPNVPN)[31931]: UDP link remote: [AF_INET]109.241.3.254:1194
daemon.err openvpn(MPNVPN)[31931]: TLS Error: TLS key negotiation failed to occur within 60 seconds (check your network connectivity)
daemon.err openvpn(MPNVPN)[31931]: TLS Error: TLS handshake failed
daemon.notice openvpn(MPNVPN)[31931]: SIGUSR1[soft,tls-error] received, process restarting

335

W konfigu klienta podałeś w ogóle pełne ścieżki do certyfikatów? Te certyfikaty są faktyczne w tych katalogach i masz prawo ich odczytu?

336

option ca '/etc/luci-uploads/cbid.openvpn.MPNVPN.ca'
    option tls_auth '/etc/openvpn/tls-auth.key'

uprawnienia: rw-r--r-- (0644)

pliki są w tych katalogach bo sprawdziłem.

337

Ma może ktoś stąd tuner z enigma2 (linux) i na nim postawiony server OpenVPN ?
Potrzebuje pomocy, bo sobie poradzić nie mogę .. każdy tutorial jaki znalazłem lub został mi polecony ... nie mogę za jego pomocą postawić serwera na tunerze sad

Lub znajdzie się ktoś kto mi w tym pomoże na priv ? ( bo nie chce zaśmiecać forum)

338

Caporeira napisał/a:

Ma może ktoś stąd tuner z enigma2 (linux) i na nim postawiony server OpenVPN ?
Potrzebuje pomocy, bo sobie poradzić nie mogę .. każdy tutorial jaki znalazłem lub został mi polecony ... nie mogę za jego pomocą postawić serwera na tunerze sad

Lub znajdzie się ktoś kto mi w tym pomoże na priv ? ( bo nie chce zaśmiecać forum)

Podpinam sie pod temat

339

Tylko po co Wam serwer OpenVPN na tunerze? Jak chcecie się ukrywać to potrzebny Wam jest klient OpenVPN.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

340

@Gruberek
Sharing kluczy?

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

341 (edytowany przez kidler 2018-06-28 10:35:58)

Jeszcze raz od podstaw skonfigurowalem openvpn według tutoriala i dalej ten sam bład

Thu Jun 28 09:27:33 2018 TLS Error: TLS key negotiation failed to occur within 60 seconds (check your network connectivity)
Thu Jun 28 09:27:33 2018 TLS Error: TLS handshake failed

i logi z  routera

Thu Jun 28 11:32:38 2018 188.146.224.59:38487 TLS: Initial packet from [AF_INET]X.X.X.X:38487, sid=19da500d 9b9ff37d
Thu Jun 28 11:33:38 2018 188.146.224.59:38487 TLS Error: TLS key negotiation failed to occur within 60 seconds (check your network connectivity)
Thu Jun 28 11:33:38 2018 188.146.224.59:38487 TLS Error: TLS handshake failed
Thu Jun 28 11:33:38 2018 188.146.224.59:38487 SIGUSR1[soft,tls-error] received, client-instance restarting

342

Mam pytanie, dlaczego w gargoyle gdy chce skonfigurowac połączenie klient VPN nie ma okienek do wpisania loginu i hasła danego serwera vpn, miejsce na certyfikaty jest, na ip serwera, port.

343

Ponieważ konfiguracja openvpn w gargoyle obejmuje tylko opcję z certyfikatami a nie user/pass. Dlatego.

344

czyli nie załaduje vpna od zewnetrznego dostawcy ?

345

Czyli sobie możesz leciutko przerobić konfig żeby user/pass szedł z pliku i będzie działać.

346 (edytowany przez pazdzioch 2018-06-28 22:51:38)

tylko w ktorym i gdzie.

Pobieram od nich plik konfiguracyjny Windscribe-Poland.ovpn , gdy otwieram w notatniku na górze mam taki wiersz

nobind
auth-user-pass

mam tu wstawic swoje dane do logowania ?
ale nawet jak wstawie, totego pliku i tak w całosci nie moge zaladowac jak go zapisze

347

Zmień na auth-user-pass /etc/pass.txt

A w /etc/pass.txt w pierwszej linii usera w drugiej hasło. Dlaczego nie przeczytałeś manuala od openvpn?

348 (edytowany przez pazdzioch 2018-06-29 08:16:58)

Cezary napisał/a:

A w /etc/pass.txt w pierwszej linii usera w drugiej hasło. Dlaczego nie przeczytałeś manuala od openvpn?

ale z ktorego dokladnie poradnika ? http://eko.one.pl/#tunelowanieivpn

Tak wiem, ciężki przypadek ze mnie smile

349 (edytowany przez emitar 2018-06-29 09:00:10)

Mam skonfigurowany serwer VPN na LEDE. Chciałbym również mieć możliwość uruchomienia klienta VPN. Czy to jakiś problem? Jeżeli nie, to czy mógłbym prosić o nakierowanie jak to zrobić?

Edycja:
Przepraszam. Najciemniej pod latarnią -> https://openwrt.org/docs/guide-user/ser … randclient

350

pazdzioch napisał/a:
Cezary napisał/a:

ale z ktorego dokladnie poradnika ? http://eko.one.pl/#tunelowanieivpn

Tak wiem, ciężki przypadek ze mnie smile

Jakiego poradnika? Manual od openvpn na witrynie projektu. Żaden poradnik w 100% nie opisze wszystkich opcji, możliwości i przypadków konfiguracji, tym bardziej specyficznych dla danego użytkownika.