1

Temat: Zawsze pod górke tym razem kamera

Kupiłem kamerke creative live cam vista im. Na stronie jest napisane ze obsługuje ją sterownik spca5xx. Próbuje ją zainstalowac ale jak daje polecenie otrzymuje <b> insmod spca5xx: Segmentation fault </b> dalej robie dmesg i otrzymuje usb.c: USB device 3 (vend/prod 0x41e/0x4064) is not claimed by any active driver.

Co z tym począc ?

2

Odp: Zawsze pod górke tym razem kamera

To znaczy że się sterownik wykłada. A to może oznaczać, że jednak ten driver (a to wersja LE) nie do końca może obsługiwać tą kamerę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a moge prosic tak łopatologicznie co z tym fantem dalej zrobic ? Jak zainstalowac inny i jaki sterownik ?

4

jeszcze jedno pytanie. czy da sie wogole uruchomic ta kamere czy mam ja wymienic w sklepie na inna ??

5

Na jądrze 2.4 w ogole nie jest to wspierane. Kompilowany sterownik jest ręcznie, od dawna nie rozwijany i wspiera tylko kamery dające odrazu obraz z jpg a nie natywnym formacie.

Wiec - zmień jądro na 2.6. Później możesz zmieniać kamery jak Ci jakość obrazu nie odpowiada.

6

czy zeby zmienic jadro trzeba wszystko zrobic od nowa cala konfiguracje routera czy robi sie to jakos inaczej ? jakos mniej bolesnie ?

7

sysupgrade, co i tak zachowa tylko kilka plików konfiguracyjnych.

8

chyba sobie daruje ten upgrejt jajka bo znowu przestane mi wszystko dzialac a dopiero co sie z tym wszystkim uporałem (została nieszczesna samba). najgorsze jest to ze kamerke kupilem specjalnie to webserver no i kasa poszla sie wietrzyć ... sad(

9 (edytowany przez aren 2009-01-04 17:19:53)

Pomożesz mi z tą kamerka? Tzn nie z creativem bo znalazłem w piwnicy moja stara kamere mediatech mt400. po podłączeniu ja do routera i wydaniu polecenia dmseg zgłasza sie jako: 0x0c45 0x6029. Na stronie z obslugiwanymi kamerkami znalazlem ze takie coś odpowiada:
Trust     92     0x0c45     0x6029     150spaceC@M           sn9c102     pas106a     Yes     gbrg     spca5xx     i jest obsługiwane przez spac5xx.

całośc robie wg opisu z Twojej strony ale tak jak pisałem wczesniej przy próbie załadowania modułów mam takie cos:

root@aren:~# insmod videodev
insmod: a module named videodev already exists
root@aren:~# insmod spca5xx
Segmentation fault

sciagnolem z internetu inny plik spca5xx.o i zastąpilem nim ten poprzedni.
teraz udalo sie wykonac polecenie insmod spca5xx 

ale polecenie dmesg wyświetla mi usb.c: USB device 5 (vend/prod 0xc45/0x6029) is not claimed by any active driver.

CZy napeawde nie da sie nic z tymi kamerami zrobic ???

10

Ale nie LE.  ten driver obsługuje tylko kamery oznaczone spaca5xx_LE.

11

ale na dysk sciagnolem spac5xx w wersji full zajmuje ok 500 kb, a wczesniej mialem wlasnie ten LE co ważył tylko 100 kb wiec moim zdaniem teraz powinno to zadzialac ?

12

Jak się przedstawia ten driver w logach? (w moim wyraźnie jako LE)

13

nie wiem czy o to chodzi ale tak się przedstawia:

Jan  4 16:38:01 aren user.info kernel: uhci.c: USB Universal Host Controller Interface driver v1.1
Jan  4 17:14:38 aren user.info kernel: usb.c: registered new driver spca5xx
Jan  4 17:14:38 aren user.info kernel: drivers/usb/spca5xx.c: spca5xx driver 00.57.07 registered

14

aha, to zwykły driver, więc powinien ją obsługiwać...

15

no właśnie powinien a dlaczego nie widzi kamery ? Na tej kamerze mi zależy najbardziej bo monitorowania małej dzidzi a nie moge tego uruchomić. co mam jeszcze zrobic zeby to zadziałało .... ?

16

Skoro driver jej nie widzi - nic nie zrobisz.

Jądro 2.6 i nowe sterowniki....

17

mam jadro 2.6 stara kamera mediatech zostala wykryta na sterowniku gspca.

c: USB GSPCA camera found. SONIX sn9c10[1 2]
/home/nbd/release/brcm47xx/build_dir/linux-brcm47xx/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [spca5xx_probe:4275] Camera type SN9C
/home/nbd/release/brcm47xx/build_dir/linux-brcm47xx/gspcav1-20071224/gspca_core.c: [spca5xx_getcapability:1249] maxw 352 maxh 288 minw 160 minh 120

dalej chaialem zainstalowac podglad przez www i wszystko poszlo dobrze az do komendy /etc/init.d/webcam start
po jej wydaniu otrzymuje:

root@OpenWrt:~# /etc/init.d/webcam start
insmod: Loading module failed: No such file or directory
ln: /dev/video0: File exists

18

Skorzystałeś z tego mojego skryptu? Jak tak to go przepisz, bo on ładuje spaca5xx, a Ty masz zapewne gspca.
No i nie używaj mojego programu mjpeg-streamer tylko tego co jest w repo.

19

a mozesz mi podac nazwe tego programu w repo i czy on ma zabezpieczenie loginem i haslem tak zeby bez hasla nikt nie mogl ogladac tego co nadaje kamera ?

20

Tak samo się nazywa, mjpg-streamer_r68-1_mipsel.ipk 

Tak, ma taką opcję.

21

nie bardzo chyba rozumiem co mam zrobic....
zrobilem opkg install mjpg-streamer, zainstalowalo. uruchomilem webcam start, strona wyglada identycznie jak poprzednio kiedy mialem zainstalowany Twoj program, no i nigdzie nie widze opcji blokady na haslo ....

22

Bo to się ustawia w linii poleceń; to jest jedna z opcji mjpg-streamera...

23

sprawa tej kamery to juz ostatnia rzecz jaka zostala mi do zrobienia ale cos tu za duzo namieszałem i sie troszke pogubilem.

udalo mi sie uruchomic nowa kamere na sterowniku ov51x-jpg. jak daje polecenie /etc/init.d/weam to dostaje

insmod: Loading module failed: No such file or directory
ln: /dev/video0: File exists

mimo tego bledu kamerka dziala i jest oraz przez www

wiec zagladam do pliku @webam i w środku wyglada tak:

#!/bin/sh /etc/rc.common

START=99

start() {
        insmod ov51x-jpg
        ln -s /dev/v4l/video0 /dev/video0
        mjpg_streamer -b -i "input_gspcav1.so" -o "output_http.so -w /webcam_www/" > /dev/null 2>&1
}

Pytanie nr 1: co w tym plku jest nie tak bo to chyba ten plik wywala mi komunikat przy odpalaniu webcam.
Pytanie nr 2: jak ustawic login i salo na ta strone z kamera
Pytanie nr 3: jak zrobic tak zeby dodac adres 192.168.1.1:8080/stream_simple.html i wpisywac np 192.168.1.1/kamera z lanu i z wanu http://bla.bla.bla/kamera

jak uda mi sie zrobic te 3 rzeczy to juz glowy nie bede Ci wiecej zawracał smile

24

1. ov51 ładuje sie samo, wiec ten insmod możesz wywalić
2. Przecież to w dokumentacji od mjpg_streamer jest: -o "output_http.so -w /webcam_www/ -c user:hasło"
3. Albo robisz odpowiednie przekierowanie w ipbtables lub po prostu powiedz mu że ma sluchać na porcie 80, zasoby zrob w podkatalogu kamera (a nie  /webcam_www/) i plik nazwij index.html a nie stream_simple.html

No trochę inwencji smile

25

Podepnę sie pod temat.
Chcialem podlaczyc kamerke, model x-eye (made in china).
Rozebralem, znalazlem chip sn9c102.
Tu http://openwrt.pl/doku.php/usb:webcam dowiedzialem sie, ze wlasciwy sterownik to kmod-video-sn9c102.
Zaczalem wg poradnika
i zatrzymalem sie na tym hmm

root@Gargoyle:~$ opkg install kmod-video-core
Multiple packages (kmod-video-core and kmod-video-core) providing same name mark                                                                             ed HOLD or PREFER. Using latest.
Package kmod-video-core (2.6.32.27-1cj) installed in root is up to date.
root@Gargoyle:~$ opkg install kmod-video-sn9c102
Installing kmod-video-sn9c102 (2.6.32.27-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/backfire/1 … ackages/km                                                                             od-video-sn9c102_2.6.32.27-1_ar71xx.ipk.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER.                                                                              Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER.                                                                              Using latest.
Multiple packages (kmod-video-core and kmod-video-core) providing same name mark                                                                             ed HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-usb-core and kmod-usb-core) providing same name marked H                                                                             OLD or PREFER. Using latest.
Not downgrading package kernel on root from 2.6.32.27-1cj to 2.6.32.27-1.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-video-sn9c102.

Zly pakiet ? Jak zainstalowac ten wlasciwy ?

TP-LINK MR3420 + Huawei e169 (iPlus) + MiniSD 2GB
OpenWRT - Gargoyle PL inside