1

Temat: Witam - kilka pytań początkującego

Na początku witam wszystkich na forum.
Jestem początkującym użytkownikiem routera Tp-Link WR1043ND z linuksem nie miałem za dużo do czynienia  prawie wcale więc proszę  o wyrozumiałość.
Po przeczytaniu kilku postów mam wrażenie że z w/w routerem można wyprawiać cuda i ja bym chciał trochę tych cudów oczywiście nie uszkadzając router ;-).

1. Chcę dobre oprogramowanie stabilne
2. Chcę zarządzać poprzez przeglądarkę (jak się czegoś nie da może być z poziomu linuksa)
3. Chcę mieć podłączony dysk zewnętrzny z serwerem ftp. by móc korzystać z niego w każdym zakątku, możliwość założenie na dysku jakiejś małej strony www,  możliwość pobierania torrentów, serwer dlna gdyż mam TV z obsługą sieci
4. Chcę żeby działała funkcja WOL gdyż teraz takiej używam

1. Czy żeby mieć w/w rzeczy muszę na początku zainstalować OpenWrt plik o nazwie openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin z lokalizacji http://ecco.selfip.net/backfire/

2. Później zainstalować gargoyle-pl czy wystarczy jeden plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin i będzie openwrt i gargoyle z lokalizacji  http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/

3. Czy instalując w/w pliki będę miał to co potrzebne czy muszę ręcznie doinstalowywać pozostałe funkcje korzystając z poradnika http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1062

Z góry wielkie dzięki za pomoc i proszę o wyrozumiałość gdyż nie chciałbym uwalić dobrego sprzętu jakim jest router WR1043ND

2

Odp: Witam - kilka pytań początkującego

Nie. Od razu instalujesz gargoyle-pl z factory w nazie. 3/4 z tego chcesz juz będziesz miał, minidlna sobie doinstalujesz, opisane jest na http://eko.one.pl/?p=openwrt-dlna

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Nie. Od razu instalujesz gargoyle-pl z factory w nazie. 3/4 z tego chcesz juz będziesz miał, minidlna sobie doinstalujesz, opisane jest na http://eko.one.pl/?p=openwrt-dlna

Instaluje plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin z lokalizacji http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/ i mam to co potrzebuję ? plus później doinstalowuje sobie ręcznie minidlna ? i wówczas jak podłącze jakikolwiek dysk to będzie on widoczny prze TV i będzie na nim działał serwer ftp i torrenty ? czy muszę jeszcze coś dogrywać ?

4

dysk/ftp/samba/wol tak. Torrenty i dlna nie, to musisz sobie doinstalować. Opisane na eko.one.pl

5

Cezary napisał/a:

Instaluje plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin z lokalizacji http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/ i mam to co potrzebuję ? plus później doinstalowuje sobie ręcznie minidlna ? i wówczas jak podłącze jakikolwiek dysk to będzie on widoczny prze TV i będzie na nim działał serwer ftp i torrenty ? czy muszę jeszcze coś dogrywać ?

Czy plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin instaluję poprzez przeglądarkę ? Jak będę widział że wszystko się zainstalowało ok ? czy mogę uwalić router ?

6

Przez przeglądarkę. Zresetuje się automtem i nowe gui pokaże.

A szansa uwalenia jest zawsze, jakże by to nudne było gdyby nic się nie działo smile

7 (edytowany przez fido 2011-04-19 18:41:46)

Cezary napisał/a:

Przez przeglądarkę. Zresetuje się automtem i nowe gui pokaże.

A szansa uwalenia jest zawsze, jakże by to nudne było gdyby nic się nie działo smile

No to kolega mnie pocieszył muszę się zastanowić czy warto choć nie powiem kusi ;-)

Czy instalacja dodatkowych pakietów np. torrentów i dlna odbywa się poprzez przeglądarkę czy w trybie tekstowym z consoli ?

8

W trybie tekstowym z konsoli.

9

Cezary napisał/a:

W trybie tekstowym z konsoli.

Czy po wgraniu nowego firmware openwrt z gargoyle-pl muszę się łączyć poprzez telneta żeby zmienić hasło tak jak jest pisane w poradnikach ?

10

Nie, gargoyle ma domyślnie ustawione hasło - opisane jest to przy opisie obrazów "Gargoyle PL"

11

Cezary napisał/a:

Nie, gargoyle ma domyślnie ustawione hasło - opisane jest to przy opisie obrazów "Gargoyle PL"

Ok dzięki za pomoc, może się zdecyduje i dziś jak wrócę z pracy może sobie zainstaluje nowe firmware, czy w razie problemów mogę liczyć na jakąś pomoc jeszcze ?
Mam nadzieję że uda się bez komplikacji
Czy jak podłącze dysk to muszę go jakoś formatować lub jakoś dzielić na partycje żeby wszystko działało ?

12

Dysk powinien zostać automatycznie wykryty, w gui musisz go tylko "odklikać" i udostępnić pod nawą jaką chcesz. Rozpoznawane są faty/ntfs/extX, chociaż z racji szybkości działania powinien zostać przeformatowany na ext2/ext4 (w zależności od nośnika)

13

Cezary napisał/a:

Dysk powinien zostać automatycznie wykryty, w gui musisz go tylko "odklikać" i udostępnić pod nawą jaką chcesz. Rozpoznawane są faty/ntfs/extX, chociaż z racji szybkości działania powinien zostać przeformatowany na ext2/ext4 (w zależności od nośnika)

Na daną chwilę posiadam dysk 40GB 2,5" i ma jedną partycję ntfs. Boję się że jak dam na ext2/ext4 to TV i windows go nie zobaczy, chyba że to nie ma znaczenia.

14

Jeżeli udostępnisz dane przez sambę/ftp/dlna to system plików nie ma znaczenia. tv/windows bezpośrednio do niego się nie odwołują.

15

Cezary napisał/a:

Jeżeli udostępnisz dane przez sambę/ftp/dlna to system plików nie ma znaczenia. tv/windows bezpośrednio do niego się nie odwołują.

To co kolega radzi zrobić bo mogę go przeformatować nie ma dla mnie problemu.

16

Przeformatuj na ext4.

17 (edytowany przez fido 2011-04-19 23:59:20)

Cezary napisał/a:

Przeformatuj na ext4.

Ok może mi się uda przeformatować ale chyba tylko do ext3 na razie. Wgrałem nowe firmware i router żyje :-),
Jaka jest różnica między dyskiem CIFS a NFS ?

Nie mogę zainstalować samby, minidlna i torrentów, wydaje mi się że brak miejsca. Robię to wszystko w konsoli putty logując się jako root mam nadzieję że tako powinno być ?

18

CIFS to samba (czyli standard udostępniania dysków w sieci dla windowsa) a NFS, podobnie tylko w środowisku unix.

Odnośnie braku miejsca - zapoznaj się z tematem "extroot" (znajdziesz gdzieś na głównej stronie).

19

sambę masz w standardzie, na resztę potrzebujesz trochę miejsca dodatkowego. Flash już na to nie starcza.

20 (edytowany przez fido 2011-04-20 08:12:12)

zigi napisał/a:

Odnośnie braku miejsca - zapoznaj się z tematem "extroot" (znajdziesz gdzieś na głównej stronie).

Czy to ma być ten artykuł http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1062 czy to ma być to http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot

Cezary napisał/a:

sambę masz w standardzie, na resztę potrzebujesz trochę miejsca dodatkowego. Flash już na to nie starcza.

Jeśli sambę mam w standardzie to już nią nic nie muszę robić ? czy muszę ją uruchomić ? korzystanie z samby w windowsie to tak jak z dysków sieciowych czyli montowanie dysku i podawanie ip routera ?
Pozostaje mi tylko exroot'a zainstalować i dograć dlna i torrenty żeby było wszystko ok ? tylko muszę się zaopatrzyć w jakiegoś hub'a ma daną chwilę nie posiadam.
Czy funkcja WOL będzie działać także z innego komputera podłączonego do innej sieci internetowej np. jakiś mobilny internet ?

21

samba robi "otoczenie sieciowe", wiec sobie po prostu w windowsie odszukujesz to, mapujesz dysk, po ip lub po nazwie. Samba jest uruchomiona - jak podłączysz dysk to będzie on widoczny w udostepnionych dyskach, trzeba go tylko wskazać i ustawić prawa dostępu.

Magic pakiet jest wysyłany przez wol z routera, wiec z dowolnego komputera możesz się dostać do routera i takie coś wysłac.

22

samba robi "otoczenie sieciowe", wiec sobie po prostu w windowsie odszukujesz to, mapujesz dysk, po ip lub po nazwie. Samba jest uruchomiona - jak podłączysz dysk to będzie on widoczny w udostepnionych dyskach, trzeba go tylko wskazać i ustawić prawa dostępu.

Magic pakiet jest wysyłany przez wol z routera, wiec z dowolnego komputera możesz się dostać do routera i takie coś wysłac.

23

Cezary napisał/a:

Coś mi przestało działać nie widać podłączonego dysku nie wiem co się stało, jak wróciłem do oprogramowania tp-linka to był widoczny

24

Jak wróciłeś to się w ogóle nie dowiemy dlaczego nie działa smile

25 (edytowany przez fido 2011-04-20 10:41:13)

Cezary napisał/a:

Jak wróciłeś to się w ogóle nie dowiemy dlaczego nie działa smile

Już mam wgrany gargoyle i nadal nie widzi i jeszcze jeden problem doszedł z funkcją WOL po jakimś czasie nie mogę obudzić komputera łącząc się z internetem poprzez inną sieć dokładnie telefon i sieć orange, z tego co się orientuje ma to związek z wpisami ARP ale niestety na gargoyle takiego czegoś nie ma w orginalnym sofcie było.
Zauważyłem też że żeby działało WOL z internetu "obcego" musi być włączona funkcja DMZ