26 (edytowany przez branetre 2018-05-14 10:05:48)

Odp: Lede - nie mogę się połączyć pppoe

9tysiecy napisał/a:

A co właściwie z nim zrobiłeś bo ja nie rozumiem? Za szybko się poddajesz.

Wgrałem dość stare openwrt. Nie mogłem się połączyć z dostawcą usług przez pppoe (okazało się ze z powodu adresu mac). Cezary poradził mi żebym wgrał nowe open wrt, niestety po wgraniu router nie wstał. Teraz można go pingować, ale nie można się z nim połączyć przez ssh, oraz web ui. Jak wprowadzam go w tryb fail safe (włączam z przyciskiem reset do chwili kiedy dioda power rytmicznie zapala się i gaśnie) to mogę wgrać soft przez tftpd, ale niestety jakiego softu bym nie wgrywał to i tak router nie wstaje. Cezary podesłał mi link z opisem do wgrania softu do pamięci ram, a następnie należy wykonać operację kasowania pamięci i wgrania na stałe softu do flash, ale za każdym razem kiedy próbowałem podczas bootowania wcisnąć 1 żeby przejść w tryb zapisu do ram, nic się nie działo i bootował do końca. Wygląda to tak jakby router nie reagował na polecenia z klawiatury podczas bootowania. Jeśli ktoś może doradzić to proszę o pomoc.

27

Sprawdź czy ten serial który masz nie jest uszkodzony - złącz linie tx i rx i zobacz czy to co wpisujesz z klawiatury widać na ekranie. Jeżeli tak - sprawdź czy dobrze połączyłeś tx konwertera do rx płytki.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Bez względu czy wciskam 1, 2, 3 za każdym razem pojawia się na ekranie 1, a wybiera się domyślnie 3. Drugiego serial nie mam ale powinno się udać na kablu CA-42 od nokii. Jestem dziś na szkoleniu i wieczorem zabieram się za test. Podpinam tx routera do rx serial i analogicznie z drugim pinem komunikacyjnym. Dodatkowo wpinam gnd do gnd i tyle. Na serial zmieniam ustawienie na 3v3, bo tak jest napisane w poradniku podesłanym przez Cezarego. Napiszcie mi proszę bo tego do końca nie wiem, czy całą procedurę mam wykonywać w trybie normalnego uruchamiania routera, czy może powinienem mieć wciśnięty przycisk reset (tak jak do trybu fail safe)?

29

Bez tego resetu. Operujesz na bootloaderze urządzenia, więc żaden inny tryb pracy routera nie jest jeszcze uruchamiany.

30 (edytowany przez branetre 2018-05-14 10:25:17)

Nawiązując do :

1. Open up the router.
   There are four phillips screws hiding behind the four plastic
   feets on the underside.

2. Connect the serial cable (See notes above)

3. Connect your router via one of the four LAN-ports (yellow)
   to a PC which can set the IP-Address and ssh and scp from.

If possible set your PC's IPv4 Address to 192.168.1.70
   (As this is the IP-Address the Router's bootloader expects
   for the tftp server)

4. power up the router and enter the u-boot
   choose option 1 to upload the initramfs image. And follow
   through the ipv4 setup.

Wait for your router's status LED to stop blinking rapidly and
glow just blue. (The LAN LED should also be glowing blue).

3. Connect to the OpenWrt running in RAM

The default IPv4-Address of your router will be 192.168.1.1.

1. Copy over the openwrt-sysupgrade.bin image to your router's
      temporary directory

# scp openwrt-sysupgrade.bin root@192.168.1.1:/tmp

2. ssh from your PC into your router as root.

# ssh root@192.168.1.1

The default OpenWrt-Image won't ask for a password. Simply hit the Enter-Key.

Once connected...: run the following commands on your temporary installation

3. delete the "jffs2" ubi partition to make room for your new root partition

# ubirmvol /dev/ubi0 --name=jffs2

4. install OpenWrt on the NAND Flash.

# sysupgrade -v /tmp/openwrt-sysupgrade.bin

- This will will automatically reboot the router -

Jak mam wykonać to polecenie = scp openwrt-sysupgrade.bin root@192.168.1.1:/tmp jeśli nie mogę się połączyć przez ssh.
Rozumiem że jeżeli uda się wprowadzić w ten tryb (1) i wgram przez tftp plik init do ramu to wtedy router uruchomi się z tego systemu jednorazowo i pozwoli na podłączenie przez ssh i kontynuacje kroków z poradnika?

31

Wait for your router's status LED to stop blinking rapidly and glow just blue. (The LAN LED should also be glowing blue).

Po tym musi być uruchomione openwrt w pamięci. Jeżeli nie jest uruchomione to oczywiście nie podłączyć się ani przez ssh ani przez scp/winscp. W takim przypadku po prostu patrzysz na konsolę szeregową bo on wypisuje wszystko co robi i w ten sposób możesz zdiagnozować co się dzieje.
Pierwsze cztery punkty musisz zrobić. A jak piszesz - nie możesz wybrać opcji załadowania softu...

32

Cezary napisał/a:

Wait for your router's status LED to stop blinking rapidly and glow just blue. (The LAN LED should also be glowing blue).

Po tym musi być uruchomione openwrt w pamięci. Jeżeli nie jest uruchomione to oczywiście nie podłączyć się ani przez ssh ani przez scp/winscp. W takim przypadku po prostu patrzysz na konsolę szeregową bo on wypisuje wszystko co robi i w ten sposób możesz zdiagnozować co się dzieje.
Pierwsze cztery punkty musisz zrobić. A jak piszesz - nie możesz wybrać opcji załadowania softu...

Jak uda mi się wklepać tą 1 to następnie puszczam plik init przez tftp? bo to nie jest opisane w poradniku.

33

power up the router and enter the u-boot choose option 1 to upload the initramfs image. And follow  through the ipv4 setup.

Postępujesz zgodnie z tym co się pojawi na ekranie, to służy własnie do wgrania pliku przez tftp.

34

Wiem że zanudzam ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy wystarczy jak podpinam tx, rx, gnd czy vcc też muszę wpiąć? Mam taki konwerter https://www.seeedstudio.com/CH340G-USB- … -2359.html

35

Nie i nie wolno ci podpinać vcc pod router.

36 (edytowany przez branetre 2018-05-14 17:31:17)

Udało się na kablu ca42 ale nie do końca w chwili kiedy wprowadzam adresy i nazwę pliku mam komunikat tftp serwer died.
https://images82.fotosik.pl/1071/fd6a33e246b06ed3med.jpg
https://images83.fotosik.pl/1068/8c22442209489f31med.jpg

Próba wgrania się nie powodzi.

37 (edytowany przez branetre 2018-05-14 17:34:38)

https://images84.fotosik.pl/1069/5a857606255bbf5fmed.jpg

Po wciśnięciu 1 i enter mam tak

38

Mogę zmienić hasło i tyle umiem w tym stanie hmm

39

Tzn czego nie wiesz? Wgrałeś obraz, masz. Działaj dalej.

40 (edytowany przez branetre 2018-05-14 20:42:52)

Lede już działa Nie wiem jak zmienić adres mac dla Wan w konfiguracji pppoe. Dla domyślnego dhcp client można zmienić i jest osobna zakładka a po ustawieniu pppoe takiej nie widzę. Dostawcą sprawdza adres mac a wygląda na to że zmienia się on na wanie po wgraniu lede.

41

Więc zmień sobie adres mac wanu na taki jak chcesz. W /etc/config/network.