Temat: Automatyczne przełączanie z 5GHZ na 2.4GHZ przy słabym sygnale

Cześć,

Automatyczne przełączanie z 5GHZ na 2.4GHZ przy słabym sygnale - czy możliwe jest tak skonfigurowanie Gargoyle, aby przestawiał połączenie WLAN z 5GHZ na 2.4 GHZ gdy sygnał połączenia podłączonego urządzenia spada poniżej np. 70%?

Czy istnieje taki router?

Pozdrawiam

WRT32X - Luci OpenWRT
Archer C7 -  Luci OpenWRT

2

Odp: Automatyczne przełączanie z 5GHZ na 2.4GHZ przy słabym sygnale

Wystarczy jak napiszesz sobie odpowiedni skrypt który będzie to sprawdzał i robił.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czegoś nie rozumiem - a to nie klient ma się przełączać a nie router?

4

Zrozumiałem że to router jest klientem.

Panowie,

Chodzi mi o funkcje:
"Lepsze działanie - Smart Connect automatycznie wybiera najlepsze pasmo dla każdego z urządzeń"
którą ma np ten router:
https://www.tp-link.com/pl/products/det … C5400.html

Czy gargoyle obsłuży tą funkcje?
Czy da się to jakoś odpalić na moim c7?

WRT32X - Luci OpenWRT

6

Nie, openwrt nie obsługuje band steeringu (na dodatek - to działa w momencie podłączenia się urządzenia a nie na już podłączonych klientach).

Dzięki panowie za wyjaśnienie.

To teraz drugie pytanie, czy lepiej jest ustawić tez sam ssid dla 2.4 i 5 GHZ czy lepiej rozdzielić na i nazwac kazde inaczej? Na jakiej zasadzie wówczas urządzenia się łączą? Jaki jest system doboru pasma?

Pozdrawiam

WRT32X - Luci OpenWRT

8

Nie masz pojęcia na jakiej zasadzie urządzenie się łączy. Widzimisie urządzenia, a jakie ono jest tego nie wiesz.

Ustaw jak chcesz.

9

Ja tam ustawiłem ten sam SID z tym samym hasłem dla obu. W ten sposób na kliencie definiuję połączenie do sieci raz, a klient sam już sobie decyduje jak się chce łączyć. W sumie jak masz osobne SIDy/hasła to na jedno wyjdzie - i tak klient sam sobie będzie wybierał, ale musisz definiować dwa połączenia na kliencie. Z drugie strony - przy osobnych SIDach możesz wymusić pracę albo na 5GHz albo na 2.4GHz ...

10

adam.kornacki85 napisał/a:

To teraz drugie pytanie, czy lepiej jest ustawić tez sam ssid dla 2.4 i 5 GHZ czy lepiej rozdzielić na i nazwac kazde inaczej

Jeśli ustawisz ten sam SSID to klienci podczas nawiązywania połączenia będą wyszukiwać stacji o najsilniejszym sygnale. Po nawiązaniu połączenia jest one utrzymywane, nawet jeśli pojawi się stacja o tym samym SSID i silniejszym sygnale. Dopiero zerwanie połączenia powoduje, że ponowne poszukiwanie najsilniejszej stacji.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220