1 (edytowany przez PYJTER 2018-05-07 19:27:30)

Temat: Gargoyle na Raspberry PI

Witam serdecznie...
Od razu powiem że w tematach konfiguracji routera przez terminal jestem słaby i zawsze korzystam z jakiegoś webgui.
Od tygodnia walczę za maliną tak by uruchomić na niej Gargoyle. Przeszedłem całą ścieżkę i dzisiaj po którymś razie skompilowałem sobie obraz wgrałem odpaliłem jest wszystko pięknie się załadowało. No i znowu doszedłem do ściany prócz informacji że system się załadował nie mogę w żaden sposób połączyć się z maliną ani poprzez LAN ani poprzez wifi(to chyba zrozumiałe bo kartę WiFi mam na usb i pewnie trzeba dograć chyba jakieś sterowniki bądź uaktywnić wlan0, wlan1).
Docelowo chcę uruchomić go jako  Wireless Bridge Client via Client z repeater (Bridge with AP Mode)
Czyli łączę się poprzez wlan0 z siecią i przekazuje ją dalej poprzez wlan1 ale żeby adresy IP były przyznawane przez serwer DHCP z wlan0.

Ale do rzeczy jak mam zdalnie połączyć się z maliną by ją móc konfigurować po sieci??
Podłączyłem pod nią klawiaturę ifconfig wygląda tak:
https://thumb.ibb.co/kJBuW7/20180507_195636.jpg

Z góry dziękuję za pomoc...

2

Odp: Gargoyle na Raspberry PI

Zanstaluj sterowniki wifi. A jakie to już zalezy jaką masz kartę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez PYJTER 2018-05-07 21:35:14)

No tylko jest problem tak jak pisałem jak podepne maline pod router to nie łączy się z nim. Po wifi też ale to tak jak pisałeś brak sterowników.
Mogę tylko podpiąć klawiaturę i ręcznie coś skonfigurować tak by chociaż był dostęp do Internetu i ssh po eth tylko nie wiem jak.

4

Nie. Jak sam kompilowałeś system to musisz też sam dograć sterowniki, na internecie tego nie znajdziesz. Masz używać pakietów z tego samego źródła skąd masz system. A najlepiej wkompiluj sterowniki w obraz (+wpad-mini)

rpi ma 192.168.1.1, jak chcesz połączyć ją kabel do routera to po prostu przestaw adres ip na jeden z tej samej adresacji jaką daje główny router.

Do klawiatury usb potrzebujesz kmod-usb-hid mieć wkompilowane. Ale zbędne bo przecież ssh masz i możesz po sieci.

5

Dzisiaj na nowo skompilowałem obraz mam już dograne w obraz wpad-mini.
Ale nie wiem jak dalej nawiązać komunikację po ssh ;( znaczy jak przestawić ten adres 192.168.1.1 na moją podsieć czyli 192.168.107.xxx.
Próbowałem ustawić wan na dhcp żeby mi pobierał automatycznie adres IP
uci set network.wan=interface
uci set network.wan.proto=dhcp

ale dalej niestety nie pobiera ;(

6

Przecież ty nie masz wanu w rpi, jest tylko lan. Lan przestaw na dhcp jeżeli tego bardzo chcesz.

Albo podłącz się komputerem bezpośrednio kablem do rpi, ono ma ci dać adres. Wtedy się połączysz i będziesz mógł zmienić w systemie co chcesz.

7 (edytowany przez PYJTER 2018-05-08 08:41:31)

Dzięki Cezary...
Cały czas mam w tyle głowy obsługę routera gdzie wszystko jest w zasadzie poustawiane...
Dograłem sobie webgui do obrazu żeby było mi prościej. Mogę się zalogować przez przeglądarkę.
Do rzeczy próbuję komendą lsusb zobaczyć czy widzi moje 2 karty sieciowe jedna rt5370 druga rt3070l.
Jednak nie znajduje tej komendy (mam nawyki z linuksa i próbuje mniej więcej tak jak to zawsze robiłem na debianie czy innym systemie)
EDIT: Oczywiście dograłem wpad-mini jak polecałeś.

W wersji graficznej w konfiguracji podstawowej mam Tryb pracy Wi-Fi Wyłaczone nie mogę tego włączyć.

Czy potrzebuje jeszcze coś dorzucić do obrazu żeby móc normalnie skonfigurować wifi przez webgui?? Druga sprawa mam nieaktywny także Most bezprzewodowy/przekaźnik. Niby zaznaczyłem do obrazu pakiet bridge ale może to nie wszystko??

P.S. Wysłałem PM.

8

1. potrzebujesz wpad-mini
2. potrzebujesz relayd / luci-proto-relayd jak chcesz graficznie
3. do lsusb potrzebujesz odpowiedni pakiet, bez to cat /sys/kernel/debug/usb/devices

9

Nie znalazłem nic takiego jak luci-proto-relayd ;(

10

luci-proto-relay

11

Przeszukałem wszystkie zakładki i nie ma ;( jedynie relayd znalazłem
https://thumb.ibb.co/dXqLOn/1.png
https://thumb.ibb.co/foEfOn/2.png

Przykładowy config
https://justpaste.it/5nerq

12

Czekaj smile my rozmawiamy o gargoyle tak? To jest część gargoyle, po za relayd nie zaznacza się tego specjalnie. Ale musisz mieć wifi dostępne oczywiście.