Temat: Reset TP-Link TL-WDR4300 v1 dokładnie co 2 minuty na gargoyle 1.10.0.x
Witam,
Problem dotyczy routera TL-WDR4300 v1 pracującego pod gargoyle 1.10.0.1, 1.10.0.2 i 1.10.0.3 (wszystkie sprawdziłem) natomiast nigdy nie wystąpił pod żadną wersją 1.9.x ani 1.6.2.x
Na wersji 1.10 zależy mi ze względu na aktualizację openvpn (nowsze pewnie jest lepsze). Na gargoyle zależy mi ze względu na łatwość ustawienia i zmiany limitów transferu.
Opis problemu:
Po zainstalowaniu gargoyle 1.10.0.x bez zachowywania konfiguracji, dogrywam konfigurację z pliku. Mogę coś zmodyfikować, zapisać i wszystko działa idealnie (uruchomiony extroot, openvpn, kilka reguł limitu transferu, kilka reguł ograniczeń - tu dużo adresów, DHCP z 60 statycznymi IP i to w zasadzie wszystko). Jeśli po kilku dniach dokonam jakiejkolwiek zmiany w konfiguracji, zapis kończy się sukcesem (zmiana konfiguracji jest widoczna po resecie) ale router się resetuje samoczynnie dokładnie co dwie minuty. Jedynym ratunkiem jest powtórne przywrócenie konfiguracji z pliku i znowu przez kilka dni do kolejnej zmiany wszystko jest OK.
Podejrzewałem, że padł pendrive extroota ale problem pojawia się nawet bez extroota. No to może pamięć routera (zajęte 23.1/123MB)? Tylko dlaczego wszystko działało na wersji 1.9.x ? Wyłączyłem Openvpn bo może owa przebudowa pakietu coś zmieniła ale dalej to samo. Może się przegrzewa, ale obciążenie CPU 0.04/15 minut i przy wgrywaniu nowej konfiguracji raczej się nie wystudzi, więc to też nie. Diagnostyka jest wyjątkowo trudna bo o ile wiem jak to szybko naprawić to wywołanie problemu udaje mi się dopiero po kilku dniach. Tak walczę od stycznia.
Ostatnie dwie rzeczy jakich nie sprawdziłem to:
- ręczna konfiguracja routera po wgraniu świeżego firmware. Tylko że gdyby to był problem to raczej od początku a nie po kilku dniach.
- nie wróciłem do wersji 1.9.x aby sprawdzić czy nadal działa (zrobię to po wyczerpaniu lepszych pomysłów czyli z mojej strony już niebawem).
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
--
Pozdr, Adam