1

Temat: Gargoyle - statystyki wykorzystania łącza, pełna pamięć?

Cześć,

Możliwe jest aby po ok. 9 miesiącach zbierania statystyk wykorzystania sieci pamięć się zapełniła w takim stopniu, że nie pomagało nic oprócz przywrócenia fabrycznej konfiguracji? Router działa u rodziców i nie miałem przez bardzo długi czas żadnego problemu z nim, w sobotę się okazało że żaden restart nie pomagał. Router wstawał pojawiał się na chwilę dostęp do neta i po kilku sekundach następował restart. Zauważyłem że w tym czasie nie działały statystyki wykorzystania sieci, i nie można było wykonać kopii obecnych ustawień bo to natychmiast powodowało restart. Przywróciłem go do ustawień fabrycznych i działa już stabilnie. Myślałem o przeniesieniu tych danych na kartę pamięci która jest w modemie LTE tam nie powinno mi braknąć miejsca. O ile to w ogóle jest problem z tym, bo w logach nic nie wyłapałem. Spotkał się ktoś z takim problemem?

2

Odp: Gargoyle - statystyki wykorzystania łącza, pełna pamięć?

Możliwe. W gargoyle zostaje stosunkowo nie wiele miejsca,  jak się bawiłeś systemem to jeszcze się zmniejszyło przez zapisane zmian w bieżących plikach konfiguracyjnych.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A da się to przerzucić na kartę pamięci w modemie? Chciałbym uniknąć problemów na przyszłość.

4

Dane zapisywane są w w /usr/data. Czy zrobisz extroota, czy przerzucisz katalog w innego miejsce i podlinkujesz go w w/w miejscu - jak wolisz. Musisz tylko pamiętać że katalog musi być dostępny już przed całkowitym uruchomieniem systemu, inaczej nic się z niego nie odczyta.

Inna sprawa - jeżeli nie zależy ci na statystykach i takich innych sprawach to można ten katalog zamontować w /tmp - wtedy zginie po restarcie i nie będzie problemu bo nie będzie danych.

Tak czy inaczej - sam sobie musisz to oskryptować. Ew dać sobie spokój i co pół roku sprawdzać co się dzieje z systemem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.