1

Temat: Instalacja modułów perla

Chciałem postawić bramkę sms dla kilku znajomych na moim routerze korzystając z perlowego programu o2sms (http://o2sms.sourceforge.net/). Tutaj są zależności jakich wymaga program - http://deps.cpantesters.org/?module=WWW … os=any+OS. Czy ma to szanse ruszyć na routerze. Jak się instaluje moduły perla w openwrt, można użyć do tego celu cpan?

2

Odp: Instalacja modułów perla

Jak chcesz. Część jest w pakietach, to czego Ci brakuje możesz normalnie z cpana lub fizycznie skopiować pliki.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zainstalowałem perla i kilka modułów z openwrt.org i zacząłem ręcznie (poprzez perl Makefile.PL) instalować brakujące moduły. No i przy pierwszej zależności (Crypt::SSLeay) nie radzę sobie, bo potrzebne jest libssl w systemie a co gorsza coś, co w debianie nazywałoby się libssl-dev:
Crypt::SSLeay needs
to be compiled with C headers provided by the libssl-dev package.
Please install that package before trying to build this module.
(You can always deinstall the package afterwards, once
Crypt::SSLeay has been built). - z pliku Makefile.PL paczki Crypt::SSLeay

Jak to rozwiązać na openwrt?

4

Nie da się jak widzisz. On chyba chce kompilować bibliotekę - wrapera na libssl, a w openwrt nie masz kompilatora, więc nie uda się. Musisz zbudować nową paczkę w SDK i po prostu zainstalować ją. Jest parę osobnych modułów do perla więc na ich makefile możesz się wzorować.

5

To już trudniejsze zadanie i w związku z tym mam pytanie/prośbę. Czy nie pokusiłbyś się o uruchomienie na openwrt? W zamian dałbym dostęp do konta (jest do wykorzystania 600 sms/mc, bez żadnych reklam, obsługa dowolnego operatora gsm, idealna do wszelkiego rodzaju powiadomień). Jeśli chciało by Ci się na to zobaczyć, odezwij się proszę to wyślę dane logowania do bramki.
Pozdr.

6

Na jaką platformę to ma być?

7

mipsel, dobrze mówię? W każdym razie mam mr3420 z Twoim obrazem z początku roku. Dzięki za zainteresowanie i oczywiście w miarę wolnego czasu bo sprawa nie jest w ogóle pilna ale fajnie by było mieć te smsy na routerze.

8

mips w takim razie, ar71xx. Zgłoś się na priv to dostaniesz paczki.

9

Cześć Cezary,

pisałem do Ciebie na priv, ale może gdzieś umknęło. Czy mógłbyś ponownie udostępnić te pakiety?

10

Jak skompiluję ponownie to owszem.

11

Dzięki, czekam zatem.

12

bump...

13 (edytowany przez zigi 2011-04-26 11:59:27)

Dzięki Cezary za paczki. Niestety program mi się nie chce uruchomić bo brakuje modułu TestGen4Web. Przyda się też dodać do zależności i repozytorium "perlbase-socket" ZTCP. Prosiłbym Cię o uzupełnienie.

14

Dodałem. Brakujące moduły perla najdziesz w http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … /packages/ , to nieoficjalne jeszcze rc5.

15

Znowu Cię męczę. Tym razem brakuje mi zależności dla testGen4Web - XML/Simple.pm (to jest chyba to http://search.cpan.org/~grantm/XML-Simp … /Simple.pm).

16

Dodałem już chyba wszystkie brakujące.

17

Dzięki, dzięki, dzięki :-). Wszystko działa wyśmienicie.
Propozycja kosmetycznej zmiany o której wspominałem - dołożyć do zależności pakiet "perlbase-socket" żeby "opkg install o2sms" automagicznie instalowało wszystko (teraz trzeba to ręcznie doinstalować).

18

OK, da się.

19

Fajnie.