1

Temat: [mało znane pakiety] mactelnet

W repozytorium OpenWrt można znaleźć się setki pakietów. Niektóre są mało znane, choć realizują ciekawe funkcje. Jednym z nich jest mactelnet.
Jeżeli ktoś używa routerów Mikrotik i winboxa to już doskonale wie o co chodzi. Dzięki temu mechanizmowi  możliwe jest zalogowanie się  do routera nawet jeżeli ma on inny adres IP, adres z innej puli, nie znamy adresu IP lub w ogóle nie posiada on adresu IP. Więc jak się połączyć? Właśnie po adresie mac... Cały mechanizm opiera się o odpowiedni serwer oraz klienta który będzie się do niego łączył.

Instalacja serwera

Wykonujemy ją np. na routerze OpenWrt:

# opkg update
# opkg install mac-telnet-server

Po instalacji należy jeszcze ustawić hasło dostępu:

# uci set mactelnet.@login[0].password='12345678'
# uci commit
# /etc/init.d/mactelnet restart
# /etc/init.d/mactelnet enable

Kilka innych opcji można oczywiście znaleźć w pliku /etc/config/mactelnet

Instalacja klienta

Jako klienta użyłem zwykłego LinuxMint który odpowiednie pakiety ma w repo, więc:

# apt install mactelnet-client

Jak łatwo zauważyć - inaczej nazywa się pakiet.

Testy połączenia

Jak teraz dostać się do routera? Podłączamy się kablem do niego (na domyślnych ustawieniach serwer w OpenWrt słucha tylko na br-lan), ustawiamy na kliencie adres IP np. na 176.16.3.244, więc całkiem inny niż oferuje router. I wykonujemy na kliencie/komputerze:

$ mactelnet -l
Searching for MikroTik routers... Abort with CTRL+C.

IP              MAC-Address       Identity (platform version hardware) uptime
192.168.1.1     8:69:1:8:11:2d    MiFi (Linux 4.4.120 mips)  up 0 days 0 hours  MAC-Telnet br-lan
^C

Wbrew nazwie nie szukamy tylko routerów mikrotikowych ale także nasze. Znalazł router na adresie 192.168.1.1 z pewnym adresem. Więc po prostu łączymy się:

$ mactelnet 8:69:1:8:11:2d
Login: root
Password: 
Connecting to 8:69:1:8:11:2d...done
     _________
    /        /\      _    ___ ___  ___
   /  LE    /  \    | |  | __|   \| __|
  /    DE  /    \   | |__| _|| |) | _|
 /________/  LE  \  |____|___|___/|___|                      lede-project.org
 \        \   DE /
  \    LE  \    /  -----------------------------------------------------------
   \  DE    \  /    Reboot (17.01-SNAPSHOT, r3862-60f8d38)
    \________\/    -----------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------
 |                                                                           |
 | Build time: 2018-03-15 18:56 CET                                          |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl                               |
 -----------------------------------------------------------------------------

BusyBox v1.25.1 () built-in shell (ash)

Taki mac-server może być przydatny w awaryjnych sytuacjach kiedy nie znamy adresów ip swoich routerów (???) lub z jakiegoś powodu adres ip się zmienia. No chyba że po prostu popełniliśmy błędy konfiguracyjne i chcemy mimo wszystko dostać się do swojego routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2 (edytowany przez sty 2018-04-11 12:47:21)

Odp: [mało znane pakiety] mactelnet

Bardzo użyteczny pomysł i jak zwykle, dobrze opisany sposób użycia (...chociaż jak zwykle...zbyt mało opisane inne opcje) - rozumiem, że jak nie chcę wsparcia dla "Include support for plain telnet connections", wystarczy to odznaczyć (tą opcję) po wybraniu pakietu mac-telnet-server w "make menuconfig", a połączenie będzie zestawiane po prostu tylko po ssh ?
I pytanie rdzeniowe - czy na pewno działa to na innych routerach, niż Mikrotik, wraz z ewentualnymi dodatkowymi zależnościami ?

3

Nawet w opisie to jest: " Disable this option to only support SSH logins to the MAC-Telnet server."

4 (edytowany przez sty 2018-04-11 13:04:07)

Hehe - tak daleko nie lukałem jeszcze w "make menuconfig" xD - ale odpowiedź jest przydatna również dla tych wszystkich, którzy będą szukać dodatkowych informacji dla tego programu - dzięki.
Co do drugiego pytania nie odpowiadasz - zakładam więc, że działa to również na innych routerach.
Co do mactelnet-client zapewne będzie można go znaleźć we wszystkich distrach debowych opartych na debianie/ubuntu - znalazłem go w ostatnim stabilnym ubuntu.

5

Działa na każdym na którym to skompilujesz, z mikrotikiem też. Tylko nie przyzwyczajaj się do niego, on nie jest rozwijany już od kilku lat. No chyba że jest tak doskonały że nie ma co rozwijać smile

6 (edytowany przez sty 2018-04-11 13:54:23)

Tak czy inaczej sam się zastanawiam - tak sam dla siebie, jak to możliwe, że przegapiłem taki bardzo pożyteczny program - już sobie dla testu kompiluje na wszystkie routery jakie mam pod sobą i będę sprawdzał - wielokrotnie była taka sytuacja, że potrzebowałem na szybko takiego patentu...a tu proszę...jest.
Czy może się orientujesz, czy wersja pakietu mac-client-discovery może przekracza skutecznie barierę LAN (br-lan) ? (mam też podsieci vpn i zastanawiam się czy będzie można zrobić tak, by macał też sieć vpn-ową - prywatną oczywiście) - oczywiście to tylko domysł po nazwie i zero pojęcia póki co - dopiero się kompilują FW...

7

Z tego co wiem to on się po udp rozgłasza, więc może być ciężko go przepuścić dalej. Próbuj...

8 (edytowany przez sty 2018-04-11 14:29:00)

Ehh...nie idzie tego tak wykorzystać - szkoda...albo coś źle robię. Tak czy inaczej będę drążył temat, aż nie wymyśle jakiegoś funkcjonalnego patentu w oparciu o ten pakiet/program...pierwsze co mi przychodzi na myśl - trzeba zapewne specjalnych reguł w zaporze i konfiguracji sieci w ogóle na routerze, by uzyskać taką funkcjonalność.

9

Jakby ktoś potrzebował graficznego klienta mac-telnet dla Windows łącznie z wyszukiwaniem to działa dobrze windowsowy klient od Mikrotika
Do pobrania z linku: http://www.mikrotik.com/download/neighbour.zip

10

Bez sensu jak masz winboxa pod windowsa. Masz i wyszukiwanie i logowanie po macu.