1 (edytowany przez solargrim 2018-04-05 12:05:04)

Temat: WR 1043ND, zwiechy wifi

Nie wiem co się dzieje z moim routerem (nazwijmy go TERROR #1 (glowny router w domu)). Zaczyna co jakiś czas łapać dziwne zwiechy po wifi (powiedzmy raz na miesiac badz dluzej). Przykladowa sytuacja z dzis (router na strychu), nie moglem sie polaczyc po wifi. Po kablu wszystko chodzi poprawnie.
Zazacznam, ze internet takze byl (drugi router polaczony kablem wlasnie z tym wr1043). Po podpieciu kablem okazalo sie ze dziala. Resety, wylaczanie z pradu nic nie dawalo wifi dalej nie dzialalo. Nie moglem polaczyc sie takze po ssh - łapał timeouta. Udało się jakoś przez gui zrestować ustawienia wifi i o dziwo działa. Gdzie znajdę jakieś logi? Bo nie wiem czy to problem sprzętowy czy programowy.

W ogóle coś się strasznie to wszystko popsuło. Z routera TERROR #2 nie moge sie polaczyc na TERROR #1 (nie dziala samba, www, ssh itp). Zaznaczam, ze przez dobre kilka miesiecy wszystko dzialalo poprawnie.

2

Odp: WR 1043ND, zwiechy wifi

Nie ma. Logi są tylko w pamięci, więc po restarcie ich nie ma. Dodaj pendrive, odpowiednio zmień system żeby logował na pendrive.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mam extroota zrobionego.

4

Więc zmień w systemie żeby logował na pendrive.

5

No dobra skoro te logi są w pamięci to jak sprawdzic teraz cokolwiek odnośnie wifi?

6

W faq jest, polecenie logread

7 (edytowany przez solargrim 2018-04-05 12:14:40)

Ok rozumiem, będę śledził. Tylko nie bardzo rozumiem czemu z TERROR #2 nie moge sie polaczyc do TERROR #1 przez ssh (i vice versa). Pewnie chodzi o konfiruacje kabla w porcie lan/wan. Aktualnie kabel jest w porcie WAN - dziala internet, brak polaczenia z innymi routerami. Jak przepne go do LAN to nie ma wtedy internetu ale za to moge sie laczycz innymi routerami.

config interface 'lan'
        option ifname 'eth0'
        option force_link '1'
        option type 'bridge'
        option proto 'static'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ip6assign '60'
        option ipaddr '192.168.100.4'
        option dns '192.168.100.4'

config interface 'wan'
        option ifname 'eth1'
        option proto 'dhcp'

config switch
        option name 'switch0'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'

config switch_vlan
        option device 'switch0'
        option vlan '1'
        option ports '0 1 2 3 4'

8

On sam dla siebie ma być gatewayem?

9 (edytowany przez solargrim 2018-04-05 12:18:37)

Tak zwykły AP. Polaczony jest kablem z glownym routerem.

10

No to nie masz jeszcze gatewaya

11 (edytowany przez solargrim 2018-04-05 12:24:17)

Dziwna sprawa. Był bo przecież go dodawałem. Czyżby się konfig nie zapisał? Nawet Ty mi pisałeś kiedyś o gw i zrobiłem wg schematu który mi podałeś. smile Tyle, że było dodawane wszystko to przez uci (w tym temacie pisałem - https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=17033) może brakło miejsca w pamięci dlatego się nie zapisało i działało tylko do reboota?

config interface 'lan'
        option ifname 'eth0'
        option force_link '1'
        option type 'bridge'
        option proto 'static'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ip6assign '60'
        option ipaddr '192.168.100.4'
        option gateway '192.168.100.2'
        option dns '8.8.8.8'

12

A może po restarcie (np brak prądu) wystartował bez extroot, bądz nośnik się wysypał?

13 (edytowany przez solargrim 2018-04-05 12:57:54)

Akurat pisałem o drugim routerze na którym stoi Gargoyle - ten jest bez exrtoota. Ale ten praktycznie nie ma nic wolnego miejsca w pamięci.. także zmiany mogły się nie zapisać.

Tak swoją drogą w GUI przydałaby się tu opcja do ustawienia bramy w Local Network / LAN jeśli została zaznaczona opcja Gateway (Default)

https://i.imgur.com/yylEiH1.png

14

Jeżeli to stary 1043nd v1, to one tak mają że z czasem radio wifi pomału pada. W domu leżą u mnie 2 takie sztuki - robią za switche, bo LAN działa bez problemu.

15 (edytowany przez spamsool 2018-04-09 08:55:39)

Na Gargoyle na 1043nd v1 Wifi padało notorycznie aż wolałem uzywac go na oryginalnym firmware TP-Link, po przejściu na najnowsze Lede WiFi działa zdecydowanie lepiej. W ogóle bez porównania na korzyść LEDE. Na 1043 lepiej nie używać LuCi tylko czyste LEDE bo ma za mało RAM, ale skoro już musisz mieć GUI to użyj tego obrazu LEDE z takim lżejszym GUI i wieloma optymalizacjami pod 1043ndV1 oraz fast_path. No i najlepiej dodać sobie polecenie 'wifi' do crona by tak ze 2x dziennie profilaktycznie resetowało wifi i wtedy wszystko hula smile https://github.com/gwlim/Fast-Path-LEDE … 3NDv1/32MB

16 (edytowany przez xury 2018-04-09 21:13:43)

Czytam to i dziwię się. Mam pod opieką kilkanaście WR1043ND w rożnych wersjach. Najczęściej V1,V3 i V4 i nigdy ale to NIGDY nie miałem problemów z wifi na nich używając CC na V1 i LEDE na V3 i V4.  Czyżby mam aż takiego farta czy nie wiem?
Może to to, że nie ma na nich ani Gargoyle ani Luci?