Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT
To jest to.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → D-Link DWR-116 + OpenWRT
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To jest to.
Wgralem, komputer pobrał adres, wyłaczyłem router z sieci. Po zalogowaniu dioda przestanie migać i zrestatować?
Zrestartuj i to wszystko.
Jakie to haslo?
12345678. Dostałeś w to w linku w jednym z pierwszych postów. Czytałeś? Bo chyba nie.
Wspaniała robota. Zmieniłem tylko Wan na Hilinka i od razu pokazał się internet. Zaskoczony jestem szybkością 73 Mbps,
podczas gdy modem siedział w kompie było w granicach 50 Mbps. Smartfon widzi siec mifi. Teraz musze jakos polaczyc wifi do smartfona i kablem do nboxa z E2. Wielkie dzięki.
Wszystko działa stabilnie. Sieć mifi na smarfonie ma 65 Mbps. Polączyłem dlinka kablem po lan z routerem edimax który po
po wifi ma router w trybie klienta do nboxa. Z edimaxa szybkość łacza na smartfonie w tym samym miejscu (przy obu roterach) to 135 Mbps. ale to dla mnie mniej wazne i sprawdzę jeszcze na większych odległościach.
Treaz http://www.speedtest.net/pl daje 84 Mbps
Ustaw HT40, ew noscan 1, bo domyślnie to nie jest ustawione. Jak w openwrt - trzeba sobie samodzielnie ustawić konfigurację, sama się nie zrobi. Szczegóły znajdziesz na wiki.openwrt.org
Ustaw HT40, ew noscan 1
Zapytałbym gdzie to jest jest bo w ustawieniech routera taki laik jak ja tego nie widzi
Nie, w gui tego nie ma. Ręcznie, w konfiguracji systemu. W /etc/config/wireless konkretnie. Nie dotykaj jeżeli nie czujesz się na siłach.
Nie, w gui tego nie ma. Ręcznie, w konfiguracji systemu. W /etc/config/wireless konkretnie. Nie dotykaj jeżeli nie czujesz się na siłach.
https://eko.one.pl/?p=openwrt-wifi#etcconfigwireless
Tryb AP
Domyślny tryb pracy OpenWrt, ustawiony po instalacji firmware. Domyślnie jest wyłączony interfejs radiowy, więc należy go włączyć.
/etc/config/network
config interface lan
option ifname eth1
option type bridge
option proto static
option ipaddr 192.168.1.1
option netmask 255.255.255.0
config interface wan
option ifname eth0
option proto dhcp
/etc/config/wireless
config wifi-device radio0
option type mac80211
option channel 5
option hwmode 11g
option htmode HT20
config wifi-iface
option device radio0
option network lan
option mode ap
option ssid eko_one_pl
option encryption psk2
option key 1234567890
Włączenie 40MHz szerokości kanałów:
option htmode HT40
Czy chodzi o zmiane option htmode HT20 na option htmode HT40?
Jeśli tak to jak sie do tego dostać?
Wszystko masz w faq na górze tej strony. Edytować plik.
Na tej stronie nie ma informacji jak edytowac plik, więc dam sobie spokój, dzięki
Ty po prostu nie czytasz.
Czym się edytuje pliki?
W systemie standardowo jest dostępny edytor o nazwie vi (skrócona instrukcja obsługi jest na eko.one.pl). Mimo swoich potężnych możliwości może on być trudny do opanowania przez początkujących. Można więc doinstalować sobie edytor o nazwie nano (poleceniem: opkg update; opkg install nano), który jest trochę bardziej przyjazny dla początkujących.
@Cezary, chodziło mi o to jak otworzyc etc/config/wireless. W nboxie z E2 edycje plików robie orzez przegladarkę, TC/ ftp i Putty/telnet. Przez ssh mogę zalogować się do routera
Przez telnet tylko skrypty
Programem vi, to jest edytor tekstowy. Nawet w faq masz linka do instrukcji obsługi jego. Po zalogowaniu się przez ssh do routera, vi jest standardowym wyposażeniem systemu.
@Cezary, doinstalowałem nano, jak napisałeś poleceniem: opkg update; opkg install.
Napisz prosze jak edytowac plik etc/config/wireless by zmienc option htmode HT20 na HT40.
Wpisuje nano i mam edytor i teraz:
nano /etc/config/wireless, czy inne polecenie?, jest to plik systemowy.
Poniewaz robie to pierszy raz napisz także jaka jest dalsza procedura.
Zaistalowała mie sie wersja GNU nano 2.7.5 i nie jest po polsku. Polski ma GNU nano 2.2.6.
Polecenie nano /etc/config/wireless w edytorze nie otwiera u mnie pliku do edycji.
Czy mozna taka edycje zrobić skryptem? Do niczego innego edytor nie bedzie mi potrzebny i czy moza go będzie odinstalować?
nano /etc/config/wireless od razu w konsoli, nie samo nano. Nie jako polecenie w edytorze. Albo zamiast tego wpisz po prostu
uci set wireless.@wifi-device[0].htmode=HT40
uci set wireless.@wifi-device[0].noscan=1
uci commit wireless
wifiW konsoli, przez ssh, tym razem nie w edytorze.
Mimo wszystko naucz się edytora bo się przyda. Po polsku nie będzie, openwrt nie rozmawia w konsoli w innych językach, nie ma miejsca żeby takie rzeczy były.
Używanie vi to dla mnie horror. Polecam inne rozwiązanie dla początkujących - instalację na komputerze Midnight Commandera, wybranie opcji "Połączenie po powłoce" po wpisaniu IP routera już można przeglądać i edytować pliki (F3, F4) w ludzki sposób.
Nie dodałaś ważnej rzeczy - windows i unix ma inne "końce linii" (https://pl.wikipedia.org/wiki/Koniec_linii), edytowanie w windows przez MC/TC czy winscp może skończyć się złym typem pliku na który panicznie zareaguje system. Niektóre rzeczy sobie radzą z tym, niektóre nie. Więc ostrożnie z takimi metodami.
nano /etc/config/wireless od razu w konsoli, nie samo nano. Nie jako polecenie w edytorze. Albo zamiast tego wpisz po prostu
uci set wireless.@wifi-device[0].htmode=HT40 uci set wireless.@wifi-device[0].noscan=1 uci commit wireless wifiW konsoli, przez ssh, tym razem nie w edytorze.
Mimo wszystko naucz się edytora bo się przyda. Po polsku nie będzie, openwrt nie rozmawia w konsoli w innych językach, nie ma miejsca żeby takie rzeczy były.
Dzieki, wpisałem składnie a nastepnie otworzylem /etc/config/wireless by go zobaczyc i teraz wifi ma łącze 135 Mbps zamiast 65. Spróbuje też zrobic edycje w edytorze
Początki z edytorem zachęcają do dalszej nauki bo zmieniłem w edytorze na HT20, zrobiłem restart routera i mam zpowrotem 65 Mbps
Nie dodałaś ważnej rzeczy - windows i unix ma inne "końce linii" (https://pl.wikipedia.org/wiki/Koniec_linii), edytowanie w windows przez MC/TC czy winscp może skończyć się złym typem pliku na który panicznie zareaguje system. Niektóre rzeczy sobie radzą z tym, niektóre nie. Więc ostrożnie z takimi metodami.
Dobrze, że wspomniałeś o tym. Ja nie pomyślałam, bo głównie jestem na Ubuntu.
Wracając do temu - od następnego mojego wydania obraz dla DWR-116 będzie tylko jeden - odpowiednie narzędzia przeniosłem z wersji rozwojowej (ponoć działają
) więc nie ma potrzeby żeby były wersje dla A1/A2EU/A2PL.
Wszystko działa stabilnie. Sieć mifi na smarfonie ma 65 Mbps. Polączyłem dlinka kablem po lan z routerem edimax który po
po wifi ma router w trybie klienta do nboxa. Z edimaxa szybkość łacza na smartfonie w tym samym miejscu (przy obu roterach) to 135 Mbps. ale to dla mnie mniej wazne i sprawdzę jeszcze na większych odległościach.
Treaz http://www.speedtest.net/pl daje 84 Mbps
Mam taki sam problem.
Logowałem sie przez WinSCP i edytowałem ten plik i nic sie nie zmieniło. Czy w windowsie da sie to zmienic, jak i jakim programem.
ten vi edytor i inne chyba pod linuksa sa.
W windowsie to idziesz do ustawień karty wifi i włączasz tam HT40. O ile karta w ogóle to potrafi.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 20 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → D-Link DWR-116 + OpenWRT
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc