Temat: Ciągły restart urządzenia

Witam

Posiadam router z TP-LINK TL-WR1043ND V2 miałem wgrany Gargoyle 1.10.0.3 do dziś. Przesiadłem się na 1.10.0.1 a dlaczego ponieważ nie wiem dlaczego ale router co chwilę się resetował nie wiem czy to jakiś bug w 1.10.0.3 fakt że miałem kilka dni na tej wersji i wydawało się być OK.

Nic nie instalowałem nie grzebałem itp wczoraj jeszcze było OK dzisiaj rano załączam lapka jest połączenie z 30sec -1min i ta ikona że brak połączenia i po sekundzie widać że znów szuka chwilę trwa aż router się załączy i jest połączenie.

Kabel itp sprawne bo teraz na 1.10.0.1 działa póki co nie rozłącza.

2

Odp: Ciągły restart urządzenia

Jeżeli działało dobrze a nie działał to co zrobiłeś? Na pewno ktoś hakował system smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tptomek 2018-04-03 16:22:54)

Nie możliwe aby mnie ktoś jak napisałeś hakował dam przykład w telefonie zrobiłem host i router połączyłem z telefonem i też mnie wyłączał. Sam router nie miał możliwości podłączenia się poprzez wifi tylko i wyłącznie poprzez kabel.

Dziwna sprawa dobrze że wgranie wersji wstecz pomogło smile

4

To była ironia...

5 (edytowany przez mipr 2018-04-03 20:23:45)

Powiem tak: spotkało mnie to na najnowszym Gargoylu na dwóch różnych routerach - na moim starym WR842N oraz jednym z "nowych" które testowałem: albo WDR3600 albo WR1043ND. W przypadku WR842N wyglądało to tak: zaktualizowałem się do najnowszego Gargulca i wszystko działało przez jakiś czas, aż tu pewnego ranka zauważyłem, że router wpadł w pętlę ciągłych resetów. Prawdopodobnie wszystko zaczęło się od zaplanowanego restartu, który był nastawiony na 3-cią nad ranem - tak myślę, że po restarcie router już nie wstał. Wskutek ciągłych resetów nie szło sprawdzić o co chodzi, ale zauważyłem, że router wstaje, załącza Wi-FI, po czym próbuje załączyć modem na USB i w tym momencie padaka. Odpiąłem modem i wszystko wstało jak należy i nie miało zamiaru się restartować. Podpiąłem modem do działającego routera i za chwilę restart. Problem rozwiązałem wykonując reset do czystych ustawień i ponowne skonfigurowanie wszystkiego (nie wgrywałem zachowanej konfiguracji, aczkolwiek posiłkowałem się nią aby podedytować pliki konfiguracyjne przez SSH). Od tego momentu router pracował stabilnie przez kilka dni i pewnie dalej by działał ale leży teraz na półeczce jako zapasowy smile

6

Miałeś restart na określony czas, uruchamiając się ustawiał sobie ten czas i cron robił restart.

7

Restart był na 3-cią nad ranem i to OK. Tylko potem router próbował się podnieść ale nie mógł - restartował się bez przerwy. Odpięcie modemu od USB pomagało - router wstawał i pracował OK, ale co mi po routerze gdy nie mam połączenia do neta? ;-) A próba wpięcia modemu do USB kończyła się ciągłymi restartami.

8

To da się obejść. Na forum openwrt było rozwiązanie i powielone tu na forum - wystarczy zrobić w cronie sleep 70s, touch dowolnego pliku w /etc i reboot. Wtedy po starcie będzie miał już inny czas i wszystko będzie ok.

9

OK, sprawdzę gdy wrócę do Gargulca - na razie na LEDE jadę smile

10

Lede to też dotyczy. Pamiętaj że routery nie ma ją zegara sprzętowego RTC.

11 (edytowany przez tptomek 2018-06-08 15:12:35)

Witam
Odświeżę temat dzisiaj znów miałem ciągłe restarty ale teraz już wiem dlaczego i chcę się spytać czy to normalne i jak temu na przyszłość zapobiec oprócz UPS

Dzisiaj była przerwa w dostawie prądu wiadomo router się wyłączył był wyłączony poprzez zanik prądu bo elektrownia coś tam robiła i wyłączyła po włączeniu router wstał ale były właśnie ciągłe restarty.

Zmiana firmware pomogła natomiast zmiana firmware jest dość uciążliwa przez te ciągłe restarty  trzeba się namęczyć aby udało się w ten czas kiedy system stoi.

12

Ale cały temat dotyczył zaplanowanego restartu przez crona a nie restarty po wyłączeniu zasilania. Trzeba było podłączyć kabelek i sprawdzić dlaczego się resetuje.

Chyba że przypadkiem też masz restart w cronie i łapał się na ten sam czas - rozwiązanie masz w poście 8.

13

Powiem tak temat ja założyłem i dotyczył właśnie samoistnego restartu wtedy chyba też musiał być zanik prądu nie pamiętam a kolega później kontynuował też temat jednak to nie mój zamysł był.

A więc tak po wgraniu gargulca ja nic nie mam ustawione aby się restartowało a tym bardziej w cronie chodzi mi o to co może robić zanik prądu i czy to przez to ?? a na to wychodzi że przez to, po ponowne wgranie firmware naprawia błąd.

Cezary napisał/a:

Trzeba było podłączyć kabelek i sprawdzić dlaczego się resetuje.

Jaki kabelek miałem podłączyć jak siedziałem na necie lapek włączony router włączony połączenie LAN i nagle nie ma zasilania lapek gaśnie router gaśnie po 15min jest zasilanie załączam lapka router już się też załączył jest połączenie i po kilku max 1min brak połączenie poszedłem pod router i w momencie kiedy pokazuje się ikona że brak połączenia to na routerze na ułamek sekundy zaświecają się wszystkie diody i tak w koło macieja.

14

Kabel konsolowy trzeba podłączyć do routera i patrzeć w terminalu dlaczego się resetuje router. Niestety port szeregowy jest pod obudową i trzeba rozebrać router, czasami przylutować piny. Kabelek (przejściówka) kupisz na znanym polskim portalu aukcyjnym.

15 (edytowany przez doozers 2018-06-09 15:57:01)

Jeśli odpięcie wanu pomogło to możliwe że uszkodziły się dane monitoringu pasma. Miałem tak kilka razy.

Rozwiązanie:

- disconnect modem/WAN (to stop looping)
- ssh to router
- rm -rf /usr/data/bwmon
- reboot

Źródło.