Temat: DHCP client na LEDE i brak internetu przy zmianie IP na LTE
Dostęp do internetu mam za pomocą LTE, adres IP jaki dostaję od operatora jest dynamiczny. Od operatora dostałem router Huawei B525s-23a, w którym zmieniłem firmware i teraz działa on w tzw. trybie "bridge" - nie chodzi tu o żaden most między urządzeniami lecz o to, że router zachowuje się podobnie jak zwykły modem, tzn. ma całkowicie wyłączony NAT (na czym mi bardzo zależało żeby uniknąć problemu podwójnego NATowania). Do tego sprzętu mam podłączony mój router TP-Link TL-WDR3600 z zainstalowanym LEDE z LuCI (służy on jako serwer DHCP, jest bramą dla klientów w sieci lokalnej oraz Access Pointem dla klientów bezprzewodowych).
W LEDE na interfejsie WAN mam ustawiony protokół DHCP client. Wszystko działa prawidłowo, ale zawsze po jakimś czasie urządzenia podłączone do LEDE tracą dostęp do internetu, a konkretnie wygląda mi na to, że na routerze LTE Huawei po prostu zmienia się adres IP, a LEDE tego "nie widzi" i dostęp do internetu zostaje przywrócony dopiero gdy ręcznie zrestartuję interfejs WAN (albo gdy upłynie czas dzierżawy DHCP). Co zrobić żeby uniknąć tego problemu? Może interfejs WAN należy ustawić w jakiś inny sposób?